Διαβάστε την ενέργεια των άλλων

Γράφτηκε από την
Διαβάστε την ενέργεια των άλλων Hands of Light” by Barbara Brennan

Για μερικούς, η ακριβής "ανάγνωση" των ανθρώπων είναι ένα δώρο που ήδη διαθέτουν. Για άλλους, είναι κάτι που χρειάζεται λίγη εξάσκηση.

Η ανάγνωση της ενέργειας άλλων  απαιτεί σύνδεση με τον δικό σας συναισθηματικό εαυτό, καθώς τη συναισθηματική νοημοσύνη  αλλά και την εμπιστοσύνη στα συναισθήματά σας.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι με το οποίο μεγαλώσαμε μαθαίνοντας να το ενισχύουμε ή να το θεωρούμε δεδομένο.  Αν σας είπαν να μην κλαίτε ως παιδί ή μάθατε να αρνείστε τα συναισθήματά σας με απαντήσεις τύπου "Είμαι καλά", έχετε την τάση να είστε λιγότερο δεκτικοί στη συναισθηματική κατάσταση των άλλων, από κάποιον που μεγάλωσε συζητώντας τα συναισθήματά του.

Ο David Caruso, PhD, γνωστός ψυχολόγος, Βοηθός του Κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο του Yale και συν-συγγραφέας του Mayer, Salovey, Caruso Emotional Intelligence Test, λέει ότι διδασκόμαστε να κρύβουμε οτιδήποτε πράγμα, το οποίο προβάλει την ευαίσθητη κι ευάλωτη πλευρά μας, η οποία μπορεί  να προκαλέσει  καταστροφικές συνέπειες. αργότερα στην ενήλικη ζωή μας.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "Computers in Human Behavior" εξηγεί τι συμβαίνει όταν αφαιρέσουμε τις οθόνες και τις συσκευές επικοινωνίας από τη ζωή μας, καθώς όταν τις αντικαταστήσουμε με φυσικές και συναντήσεις.

«Ενώ τα ψηφιακά μέσα παρέχουν πολλούς χρήσιμους τρόπους επικοινωνίας και μάθησης, η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι δεξιότητες στην αναγνώριση του ανθρώπινου συναισθήματος μπορεί να μειωθούν όταν η "πρόσωπο-με-πρόσωπο" αλληλεπίδραση μετατοπίζεται από την τεχνολογικά χρησιμοποιούμενη επικοινωνία. Διαπιστώσαμε ότι όσοι απείχαν από τις οθόνες, με πολλές ευκαιρίες για προσωπική αλληλεπίδραση, βελτιώθηκαν σημαντικά στην ανάγνωση των "μεταβλητών" εκφράσεων του προσώπου των συνομιλητών τους.

Υπάρχουν αρκετοί καθοριστικοί παράγοντες σχετικά με τη βασική μας γραμμή συναισθηματικής νοημοσύνης και το πόσο καλά μπορούμε να διαβάσουμε κάποιον, αλλά πώς βελτιώνουμε αυτές αυτές τις ιδιότητες και κάνουμε τις προσωπικές μας συναντήσεις πιο ενημερωτικές και επιτυχημένες.

 

1. Να είστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί.

Προσπαθήστε να προσεγγίσετε κάθε μεμονωμένη αλληλεπίδραση όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. Συχνά, μεταφέρουμε τις προσωπικές μας απόψεις και προκαταλήψεις στις αντιλήψεις μας για τους άλλους και αυτό μπορεί να θολώσει την κρίση μας.

Ας υποθέσουμε ότι είχατε μια δυσάρεστη εμπειρία με έναν εκπρόσωπο τεχνικής υποστήριξης, ίσως, άδικα, να υποθέσετε ότι η επόμενη θα είναι εξίσου άβολη. Εναλλακτικά, αν συναντήσατε πρόσφατα κάποιον που μοιράζεται το όνομα ή την ιδιότητα κάποιου που δεν σας αρέσει, μπορείτε να τον αντιμετωπίζετε ελαφρώς διαφορετικά.

Ο σύμβουλος  και ιδρυτής της Truth Blazer, Blanca Cobb, λέει: «Τα συναισθήματά σας και οι προηγούμενες εμπειρίες σας με άλλο άτομο μπορούν να χρωματίσουν τις εντυπώσεις σας και αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε εσφαλμένη ανάγνωση της κατάστασης».

Αντί να παρατηρείτε την ενδυμασία κάποιου ή να υποθέτετε ότι η ακατάστατη εμφάνισή του έχει να κάνει με την καλοσύνη ή την κακία της πρόθεσής του, σκεφτείτε καθαρά και προσέξτε την συμπεριφορά και τα λόγια του άλλου ατόμου.

 

2. Προτεραιότητα στη γλώσσα του σώματος.


Εάν έχετε κακή διάθεση, πιθανότατα δεν είστε τόσο καλοί να το κρύψετε όσο νομίζετε.

Η γλώσσα του σώματος σας προδίδει, αν ξέρετε τι να παρατηρήσετε ..

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα που εμφανίζονται μέσω της γλώσσας του σώματος. Σταυρώνοντας τα χέρια μας, η κατεύθυνση που δείχνουν τα άκρα μας όταν μιλάμε σε κάποιον, η επαφή με τα μάτια, το χαμόγελο και διάφορες άλλες προσεγγίσεις, μπορούν να πουν πολλά σε κάποιον για το πώς ή τι αισθάνεστε.

Κοιτάξτε τη γλώσσα του σώματος και εμπιστευτείτε τι φανερώνει. Οι τρόποι που επικοινωνεί το σώμα δεν ελέγχονται ή δεν φιλτράρονται καθώς  και επεξεργάζονται από το άτομο με το οποίο αλληλεπιδράτε.


3. Αφήστε την ενέργεια να ρέει.

Αφού αναπτύξουμε μια ιδέα για κάποιον, τείνουμε να τον βλέπουμε πάντα μέσω αυτού του συγκεκριμένου φακού. Να θυμάστε πως η ενέργεια κυλά καθώς και οι ετικέτες που βάζετε στους άλλους. Απλά νιώστε τους. Μην προσπαθήσετε να τις καταλάβετε, να τις νιώσετε. Αφήστε την ενέργεια που εκπέμπουν να σας μεταφέρει ποιοι πραγματικά είναι...

Μην τις ορίσετε με την τρέχουσα αίσθηση, αλλά προσπαθήστε να είστε ανοιχτόμυαλοι. Προσπαθήστε να  τις μεγεθύνετε και να τις κοιτάξετε από μια υψηλότερη προοπτική.

Για παράδειγμα, αν επισημάνουμε κάποιον ως "χειριστικό", θα παρατηρήσουμε τις συμπεριφορές που αντιστοιχούν σε αυτήν την ετικέτα και θα είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουμε τις συμπεριφορές που δεν συμβαίνουν. Επομένως, μην προσπαθήσετε να βάλετε μια ετικέτα στην ενέργεια που νομίζετε πως διαπιστώνετε.

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες μας εντυπώσεις είναι συνήθως σωστές για ένα άτομο, αλλά ποτέ δεν είναι αλάνθαστες. Θυμηθείτε να επαναξιολογήστε τις αρχικές παραδοχές σας με βάση τη συνεχή αλληλεπίδραση και να τις αλλάξετε ανάλογα.4. Εμπιστευτείτε αυτό που νιώθετε.

Όταν αλληλεπιδράτε με άλλους και διαβάζετε την ενέργεια που εκπέμπουν, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα την εμπιστευτείτε.

Είμαστε συνηθισμένοι να βρίσκουμε λογικές και δικαιολογημένες αποδείξεις για τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων και έτσι κατασκευάζουμε την εικόνα που έχουμε γι 'αυτούς. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πραγματικά την πραγματική κατάσταση, γνωρίζουμε μόνο τι μας επιτρέπουν οι άλλοι.

Αλλά η ενέργεια ποτέ δεν ψεύδεται, οπότε εμπιστευτείτε αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε χωρίς να ψάχνετε για απόδειξη.

Εάν αισθάνεστε ότι κάποιος, για παράδειγμα, είναι πραγματικά λυπημένος, αλλά δεν λέει ούτε δείχνει κάποια θλίψη σε αυτά που λέει, εμπιστευτείτε το συναίσθημά σας. Να είστε ευγενικοί, μπορείτε ακόμη και να τον αγκαλιάσετε. Αυτό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται εκείνη την ημέρα και ντρέπεται πολύ να το δείξει.Η βελτίωση της συναισθηματικής σας νοημοσύνης είναι ευεργετική για την υγεία σας.

Η ανάγνωση της Ενέργειας των ανθρώπων είναι υγιής


Η σαφέστερη κατανόηση των συνανθρώπων μας επιτρέπει βαθύτερες και πιο ειλικρινείς σχέσεις.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ συναισθηματικής νοημοσύνης και γενικής ευεξίας, με συναρπαστικά αποτελέσματα.

Μία τέτοια μελέτη του Dr. Reuven Bar, λέει, «Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις μελέτες που υποβλήθηκαν δείχνουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία καθώς και στην ικανότητα αντιμετώπισης και επιβίωσης σε μια απειλητική ιατρική κατάσταση»

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση των Schutte, Malouff, Thorsteinsson, Bhullar και Rooke, έδειξε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με την καλύτερη υγεία.

Η καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των άλλων και ότι η κατανόηση μπορεί να ωφελήσει το μυαλό και το σώμα μας.

Αν η ανάγνωση της ενέργειας άλλων δεν είναι το πιο επιτυχημένο κεφάλαιο σας, να θυμάστε πως με το να βελτιωθείτε σε αυτό, θα είστε σε θέση να αναλύσετε τα συναισθήματά σας και να αποκαταστήστε την ψυχολογική σας υγεία. Και όσο καλύτερα πετυχαίνετε την συναισθηματική ωριμότητα, θα είστε σε θέση να αγγίζετε ψυχικά τους άλλους ανθρώπους.

References:
– http://www.eiconsortium.org/members/caruso.htm;
– http://www.sciencedirect.com;

– http://cdn.intechopen.com;
– http://www.sciencedirect.com;

 

 

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα