h epistrofi.persa.koumoutsiΒερολίνο, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Αλέξανδρος βρίσκεται μπροστά στα συντρίμμια της ζωής του και σε ένα δίλλημα. Να επιστρέψει στην Ελλάδα ύστερα από 20 και πλέον χρόνια (προκειμένου να παραστεί στο άνοιγμα της διαθήκης του πατέρα του) ή να αδιαφορήσει και να προσπαθήσει να φτιάξει τη ζωή του πάλι από την αρχή;

Η διαθήκη του πατέρα του, η οποία δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμεναν τα δύο αδέρφια, θα οξύνει ακόμα περισσότερο τις κακές σχέσεις τους και ενώ είναι έτοιμος να επιστρέψει πίσω στο Βερολίνο, η εμφάνιση της Δάφνης θα τον κρατήσει στη Θεσσαλονίκη. Μία απόφαση η οποία θα φέρει στο φως παλιές αγάπες και μυστικά που ακόμα πονάνε. Μία απόφαση η οποία θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον αδερφό του, τον Παντελή, τη γυναίκα του αδερφού του, τη Μαριάννα, αλλά και τη Δάφνη την προγονή του αδερφού του. Στην ουσία, όμως, ο Αλέξανδρος θα έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Καταρρακωμένος ψυχικά, με ανεκπλήρωτα όνειρα, με αισθηματικές καταστροφές και μία τραγωδία που τον στοιχειώνει, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Πόσο εύκολο είναι τελικά να διαχειριστεί κάποιος την πραγματικότητα; Να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό;

Η κυρία Κουμούτση Πέρσα μας προσφέρει ένα ξεχωριστό ψυχογράφημα των πρωταγωνιστών επικεντρωμένη μόνο στην ουσία και όχι σε περιττές αναφορές και περιγραφές. Και αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι που το κάνει και τόσο δυνατό. Η ουσία του είναι η ψυχολογία ενός ανθρώπου απογοητευμένου, αδύναμου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής που ο ίδιος επέλεξε.

Ο Αλέξανδρος προσπάθησε και έκανε τη δική του επανάσταση απέναντι σε έναν πατέρα αυταρχικό, σκληρό και απόμακρο. Έφυγε μακριά, έριξε «μαύρη πέτρα» πίσω του και ενώ το πάλεψε αρκετά οι ανατροπές κυρίως στην αισθηματική του ζωή, η απώλεια και ο θάνατος τον τσάκισαν. Και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και ήρθε αντιμέτωπος με όλα όσα άφησε πίσω, κλήθηκε να πάρει και πάλι σημαντικές αποφάσεις. Θα μάθει τραγικά πράγματα για τον αδερφό του. Θα κληθεί για άλλη μία φορά να υπερασπιστεί τον έρωτά του. Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θα προτιμήσει για άλλη μια φορά τη φυγή;

Το ίδιο τραγικοί είναι και τα πρόσωπα που τον περιτριγυρίζουν. Ο Παντελής, ο αδερφός του, ίδιος ακριβώς με τον πατέρα του, υπηρέτης του χρήματος, σκληρός, αδίστακτος, «βασανίζει» σωματικά και ψυχικά τη Μαριάννα και τη Δάφνη, καθώς πιστεύει ότι το χρήμα εξουσιάζει τα πάντα και αυτός είναι ο κυρίαρχος του κόσμου. Ο Παντελής που εκπροσωπεί όλους εκείνους που θεωρούν ότι με το χρήμα μπορούν να ελέγχουν τους πάντες και ότι είναι υπεράνω όλων. Εκπρόσωπος όλων εκείνων που μέσα από το χρήμα προσπαθούν να καλύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες.

Η Μαριάννα, έχοντας μείνει μόνη με ένα παιδί, θα πιαστεί από τον Παντελή και θα τον δει ως σανίδα σωτηρίας. Μία σανίδα όμως που θα καταστρέψει το ίδιο της το παιδί. Η Μαριάννα δείγμα όλων εκείνων των γυναικών που φοβούνται να αντιδράσουν, να σηκώσουν κεφάλι απέναντι σε έναν άντρα δυνάστη και υπομένουν τα πάντα ακόμα και την κακοποίηση.

Και η Δάφνη, η κόρη της Μαριάννας. Από μικρή βιώνει ένα μαρτύριο, έναν Γολγοθά, από τον οποίο όμως δεν θα οδηγηθεί στην Ανάσταση. Τουλάχιστον, όχι από το πρόσωπο που θα έπρεπε να την προστατεύει, τη μητέρα της. Για αυτό και θα κάνει και αυτή τη δική της επανάσταση. Θα αντισταθεί στην εξουσιαστική μανία του πατριού της, θα ζητήσει στήριγμα στον Αλέξανδρο αποκαλύπτοντάς του τραγικές αλήθειες. Θα τη δικαιώσει όμως ο Αλέξανδρος; Θα γίνει το στήριγμά της; Ή για μία ακόμα φορά η Δάφνη θα απογοητευθεί από τους ανθρώπους; Και η ίδια θα καταφέρει να διαγράψει το παρελθόν και να προχωρήσει; Να συγχωρήσει τη μητέρα της και να πάει παρακάτω;
«Η Επιστροφή» είναι μία ιστορία με κεντρικό θέμα τη δυστυχία των ανθρώπων, την απελπισία, τον φόβο, την απόγνωση, την αδυναμία να παλέψουμε τους δαίμονες που μας κατατρέχουν, αλλά και την ελπίδα, τη δικαίωση και τη λύτρωση. Γιατί στο τέλος όλοι θα «λυτρωθούν». Είτε θετικά, είτε αρνητικά, όλοι θα αναμετρηθούν με τις επιλογές τους και στο τέλος θα πάρουν την ανταμοιβή που τους πρέπει.

«Η Επιστροφή» είναι ένα βιβλίο που θα μας φέρει μπροστά στον ίδιο μας τον εαυτό και θα μας κάνει να αναρωτηθούμε αν και εμείς σταθήκαμε δυνατοί απέναντι σε προσωπικά διλλήματα. Μέσα από τον Αλέξανδρο, τον Παντελή, την Μαριάννα και τη Δάφνη ίσως δούμε κάτι από εμάς. Και μαζί με τους πρωταγωνιστές θα διεισδύσουμε και στα βάθη της δικής μαςψυχής.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα