Κωνσταντινούπολη touverey constantinople cover… Βασιλεύουσα … Η Πόλη των πόλεων … Όπως κι αν την πεις, όσες λέξεις κι αν χρησιμοποιήσεις, η ομορφιά, η μαγεία και η ιστορία αυτής της πόλης δεν περιγράφονται. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έμεινε ζωντανή πάνω από 1.000 χρόνια. Την διεκδίκησαν πολλοί. Την πόθησαν πολλοί. Την πολέμησαν πολλοί. Λίγοι, όμως, κατάφεραν να την γευτούν, να την αγαπήσουν αληθινά και να τους αγαπήσει. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έζησε μίση, πάθη, ίντριγκες και εσωτερικές διαμάχες, τέτοιες που ίσως άλλη αυτοκρατορία δεν έχει βιώσει. Κι όμως κατάφερε να στέκεται για αρκετά χρόνια μαγική, εκστατική, ανά τους αιώνες και να αποτελεί φάρο πολιτισμού.

Μία από αυτές τις εσωτερικές διαμάχες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, κατά την διάρκεια του 7ου αιώνα, «στη Μέση περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, δύο φίλοι, ο Νικήτας και ο Ηράκλειος, θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν τον αυτοκράτορα Φωκά και να του πάρουν την εξουσία. Αλλά το να κερδίσουν τις μάχες δεν είναι αρκετό για να ανέβουν στον θρόνο·θα πρέπει να κατακτήσουν επίσης την καρδιά μιας νεαρής κοπέλας. Έτσι οι καρδιακοί φίλοι θα γίνουν θανάσιμοι εχθροί, οι πολιτικές ίντριγκες θα αναμειχθούν με ερωτικές περιπέτειες και η εκδίκηση θα γίνει ένας φαύλος κύκλος» (οπισθόφυλλο), μας παρουσιάζει στο βιβλίο του «Κωνσταντινούπολη» ο Baptiste Touverey.

Βρισκόμαστε στο 610 μ.Χ, και αυτοκράτορας του Βυζαντίου είναι ο Φωκάς ο Σφετεριστής, ο οποίος έχει αρπάξει με βία τον αυτοκρατορικό θρόνο, κυβερνά με στόχο την εξόντωση των αντιπάλων του. Ο Νικήτας και ο Ηράκλειος, οι οποίοι βρίσκονται στην Καρχηδόνα, παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής προκειμένου να ανατρέψουν τον Φωκά. Οι δυο τους θα κάνουν μία συμφωνία: Ο πρώτος που θα μπει στην Πόλη, θα στεφθεί αυτοκράτορας. Παράλληλα, η Κωνσταντινούπολη έχει να αντιμετωπίσει τους Αβάρους και τους Πέρσες. Οι Πράσινοι και οι Βενετοί αψιμαχούν μέσα στον Ιππόδρομο και η κατάσταση μέσα στην πόλη είναι το ίδιο έκρυθμη με την κατάσταση έξω από αυτή. Καταλλητικό ρόλο θα παίξει η πριγκίπισσα Ευδοκία, το μήλο της έριδος ανάμεσα στον Νικήτα και τον Ηράκλειο. Ποιος θα καταφέρει να επιβιώσει; Ποιος θα κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη;

Συγγραφέας και δημοσιογράφος ο Baptiste Touverey συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την δημοσιογραφική έρευνα με την μυθοπλασία. Με σύντομα κεφάλαια, πλούσιο λεξιλόγιο, αναλυτική περιγραφή της Κωνσταντινούπολης του 7ου αιώνα και παρουσίαση των πολιτικών εχθροπραξιών, ο Baptiste Touvery μας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην σαγηνευτική Βασιλεύουσα. Ένα ταξίδι συναισθημάτων και σκέψεων. Σκέψεις για το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για την αγάπη και πόσο επηρεάζει ο ανταγωνισμός και η ζήλεια τις πράξεις του.

Χωρίς να κουράζει με λεπτομέρειες ιστορικής φύσεως, με άρτια ψυχογραφήματα των πρωταγωνιστών, με έντονες λέξεις, μας βάζει μέσα στην ιστορία, γινόμαστε και εμείς μέρος της. Ακούμε τις φωνές του όχλου στον Ιππόδρομο, συμπάσχουμε με την πριγκίπισσα και μετέπειτα Αυτοκράτειρα Ευδοκία, πονάμε με την κατάληξη της Δομεντζίας, της κόρης του Φωκά και θαυμάζουμε τους αγώνες του Νικήτα και του Ηράκλειου, αλλά και την θυσία τους για την καρδιά μιας γυναίκας.

Η «Κωνσταντινούπολη» είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, στον κίνδυνο και στην αγάπη.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα