Πέρα από την Κωνσταντινούπολη των Βυζαντινών, πέρα από την Κωνσταντινούπολη των Ελλήνων, υπάρχει και η      Κωνσταντινούπολη των Οθωμανών. Και, ακόμα κι αν συναισθηματικά μας προκαλεί λύπη και θύμισες του παρελθόντος, η  Κωνσταντινούπολη των Οθωμανών έχει να μας προσφέρει μοναδικά αριστουργήματα τόσο αρχιτεκτονικά όσο και καλλιτεχνικά. Πάμε να γνωρίσουμε, λοιπόν, την άλλη Κωνσταντινούπολη …

   Ένα από τα μεγαλύτερα «μνημεία» της τούρκικης ιστορίας, ακριβώς απέναντι από την Αγία Σοφία είναι το Μπλε Τζαμί. Και  βάζω εισαγωγικά, γιατί οι επισκέπτες πηγαίνουν για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του, όμως το Μπλε Τζαμί λειτουργεί ως τέμενος. Για αυτό και είναι απαραίτητο να ξέρουμε τις ώρες προσευχής των Μουσουλμάνων, προκειμένου να μην ενοχλήσουμε τους πιστούς την ώρα που προσεύχονται. Το Μπλε Τζαμί χτίστηκε το 1609 (μέχρι το 1616) με εντολή του Σουλτάνου Αχμέτ Α΄ στον αρχιτέκτονα Σεντεφχάρ Μεχμέτ Αγά. Η βασική διαταγή, ωστόσο, ήταν η εξής: Το Τζαμί να ξεπερνά σε αίγλη την Αγία Σοφία. Και πραγματικά ο Σεντεφχάρ έφτιαξε ένα τζαμί με 6 μιναρέδες, εντυπωσιακό τρούλο και 21.000 μπλε πλακάκια ινζικ(από την περιοχή της Νίκαιας). Η κανονική του ονομασία είναι «Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ Α΄(Σουλτναχμετ τζαμί) λόγω της κυριαρχίας των μπλε πλακιδίων στο εσωτερικό του επικράτησε η ονομασία «Μπλε Τζαμί».

   Στη συνέχεια αξίζει να επισκεφθείτε το δεύτερο μεγαλύτερο τέμενος, αυτό του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ - Süleymaniye). Ναι, ναι, είναι ο γνωστός μας από το σίριαλ. Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Αρχιτέκτονας του Τεμένους του Σουλεϊμάν είναι ο σπουδαίος Μιμάρ Σινάν, ο οποίος έχει κατασκευάσει τα περισσότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης αλλά και το σπουδαίο τέμενος στην Αδριανούπολη. Η ανοικοδόμηση του ξεκίνησε το 1550 και ολοκληρώθηκε το 1557 και αποτελεί δείγμα της μεγαλομανίας του Σουλεϊμάν. Το τζαμί πλαισιωνόταν από νοσοκομείο, κουζίνα, σχολές και λουτρά, κάτι που μας δείχνει την «κοινωνική πολιτική» των Σουλτάνων, για τη φροντίδα των απόρων. Πίσω από το τζαμί, στο νεκροταφείο των Τούρκων, βρίσκεται το Μαυσωλείο του Σουλεϊμάν.

Και ακολουθεί το Τοπ Καπί, το εντυπωσιακότερο παλάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το οποίο θεμελιώθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή (το 1472) και αρχικά ονομαζόταν «Γενί Τζαμί» (Νέο Παλάτι). Χτισμένο στον πρώτο λόφο της Κωνσταντινούπολης εξασφάλιζε τον έλεγχο όλης της περιοχής. Στο Τοπ Καπί θα δείτε τον περίφημο «Μανδύα του Προφήτη Μωάμεθ», ο οποίος φυλάσσεται σε χρυσή θήκη. Αλλά τις εντυπώσεις σας θα κλέψει η αίθουσα «Θησαυροφυλάκιο» όπου βρίσκονται όλοι οι θησαυροί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου… Ένα παλάτι ξεχωριστό, με την αίθουσα του χαρεμιού να σε μαγεύει, αλλά και να σε βάζει σε σκέψεις … το Τοπ Καπί σε μεταφέρει στην εποχή των χαρεμιών και εικόνες από όμορφες, νεαρές κοπέλες να διασκεδάζουν τους Σουλτάνους ζωντανεύουν μπροστά σου …

Και καθώς προς τα τέλη του 17ου αιώνα το Τοπ Καπί αρχίζει να χάνει την αίγλη του, καθώς νέα παλάτια άρχισαν να χτίζονται, τη θέση του παίρνει το Ντολμά Μπαχτσέ (Γεμιστό Παλάτι … μερικοί ισχυρίζονται ότι ονομάζεται έτσι επειδή είναι γεμάτο με θησαυρούς, ενώ η επικρατέστερη άποψη είναι ότι έτσι ονομάζεται η παραλιακή περιοχή όπου βρίσκεται το παλάτι λόγω της επιχωμάτωσης). Το Ντολμά Μπαχτσέ είναι στην ουσία η προσπάθεια των Σουλτάνων να στραφούν προς τη Δύση, αφού το οικοδόμημα αρχιτεκτονικά ακολουθεί την δυτικοευρωπαϊκή νοοτροπία (ογκώδες και επιβλητικό).

Με 285 δωμάτια το κάθε ένα με διαφορετικό χρώμα, το τμήμα του χαρεμιού, την εντυπωσιακή «κρυστάλλινη σκάλα» από μπρούντζο και κρύσταλλο μπακαρά, τον σπουδαίο χάλκινο φοίνικα στην κορυφή της σκάλας, τον μεγαλύτερο πολυέλαιο στην αίθουσα του θρόνου βάρους 4,5 τόνων (δώρο της βασίλισσας Βικτωρίας) και τα σπουδαία χαλιά (με το μεγαλύτερο να είναι πάνω από 90 τ.μ.) το Ντολμά Μπαχτσέ σε μεταφέρει σε άλλες εποχές … Εποχές αλλαγής, εποχές διπλωματικές, εποχές μεταβατικότητας …

 

 

eikona 5   Ntolma Mpaxe apo Vosporo

Ένας άλλος λόγος που το Ντολμά Μπαχτσέ κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Τούρκων είναι το γεγονός ότι εκεί πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Στις 10 Νοεμβρίου 1938 και ώρα 9:05 π.μ. ο «Πατέρας των Τούρκων» αφήνει την τελευταία του πνοή στο Ντολμά Μπαχτσέ και ο χρόνος σταματά … 80 χρόνια μετά όλα τα ρολόγια του παλατιού είναι σταματημένα στις 9:05 … και θα συνεχίσουν να είναι …

Τέλος, κάθε επισκέπτης της Κωνσταντινούπολης οφείλει να κάνει μία βόλτα στο Καπαλί Τσαρσί (Kapalıçarşı, το Σκεπαστό Παζάρι), τη μεγαλύτερη και παλιότερη κλειστή αγορά στον κόσμο, με 60 δρόμους και πάνω από 3.000 μαγαζιά. Το Καπαλί Τσαρσί κατασκευάστηκε με εντολή του Μωάμεθ του Πορθητή το 1455 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1461. Μέχρι το 1894 αποτελούσε την κεντρική αγορά της Κωνσταντινούπολης, και τα καταστήματα ήταν ουσιαστικά ξύλινες προθήκες με μήκος 2 μέτρα και βάθος 1 μέτρο και ονομαζόντουσαν dolap (ναι, ναι από εκεί βγήκε η δική μας λέξη ντουλάπι).

eikona 9   Kapali Tsarsi

Αργότερα, όμως, και με την ανάπτυξη του τουρισμού, άρχισαν να εξευρωπαΐζονται και σήμερα έχουν την γνωστή μορφή των μαγαζιών. Μέσα στο    δαιδαλώδες αυτό συγκρότημα μπορείτε να βρείτε ότι τραβάει η όρεξή σας. Χαλιά, υφάσματα, πασμίνες, ρούχα, τσάντες, δερμάτινα είδη, αντίκες,    κοσμήματα (χρυσά, ασημένια, κεχριμπαρένια κ.α.), ναργιλέδες και πολλά πολλά άλλα. Τιρ: Ποτέ μα ποτέ μην δεχτείτε την αρχική τιμή που θα σας πουν.  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κάνετε αυτό που λέει και η ονομασία της αγοράς. Παζάρι. Και αν οι καταστηματάρχες σας το παίξουνδύσκολοι; Ε, μην  σκάσετε. Τους λέτε απλά «οκ, I am going to another shop» και είτε θα σας κατεβάσουν και άλλο την τιμή (το πιθανότερο), είτε θα βρείτε πιο κάτω κάτι άλλο  ακόμα καλύτερο. Εξάλλου, μην ξεχνάτε! 3.000 μαγαζιά είναι αυτά.

Και αφού ολοκληρώσετε τις αγορές σας στο Καπαλί Τσαρσί (που μπορεί και ένα πρωινό να μην σας φτάσει, καθώς ο χρόνος σταματάει εκεί θα  κατευθυνθείτε στην Αιγυπτιακή Αγορά, το Μισίρ Τσαρσί. Την Αγορά των Μπαχαρικών. Μπαίνοντας στην αγορά θα σας κατακλύσουν οι μυρωδιές των  μπαχαρικών και στο νου σας θα έρθουν οι σκηνές από το μαγαζί του παππού του Φάνη («Πολίτικη Κουζίνα») … Ειδικευμένη στα μπαχάρια της Ανατολής, οι  πάγκοι της Αιγυπτιακής Αγοράς αποτελούν μία όμορφη ζωγραφιά γεμάτη χρώματα. Μην βιαστείτε να αγοράσετε μπαχάρια,  απολαύστε τις όμορφες εικόνες, εισπνεύστε τις όμορφες μυρωδιές, και πάρτε μαζί σας πίσω στην Ελλάδα όποιο μπαχάρι σας έκανε την   περισσότερη εντύπωση.

Τέλος, λίγο πριν την επιστροφή σας στο ξενοδοχείο κάντε μία επίσκεψη σε ένα από τα πολλά παραδοσιακή τούρκικα χαμάμ της  Κωνσταντινούπολης.  Πληροφορίες για τα χαμάμ και πού μπορείτε να τα βρείτε μπορείτε να πάρετε από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένετε. Με μία  βαμβακερή πετσέτα, ένα  σαπούνι και το σφουγγαράκι, θα σε περιμένουν στην κεντρική αίθουσα του χαμάμ οι μασέρ ( οι natir για τις γυναίκες, οι  tellak για τους άντρες) και θα με τις  απαλές κινήσεις τους θα σου προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και ηρεμίας.

 

Μετά απο αυτή την απόλαυση και τη χαλάρωση, που θα έχουν κυριεύσει το σώμα και την ψυχή σου, ολοκλήρωσε την όμορφη βόλτα σου στην  Κωνσταντινούπολη με μία μαγευτική, βραδινή κρουαζιέρα στον Βόσπορο. Με φόντο την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, με συνοδεία του παραδοσιακού τούρκικου τσαγιού και με ήχους ελληνικούς, αλλά και παραδοσιακούς τούρκικους, απολαύστε τα «Γυαλιά», τα παλιά αρχοντικά των Ελλήνων στις  όχθες του Βόσπορου. Η ονομασία τους προέρχεται από την τούρκικη λέξη yali η οποία σημαίνει γιαλός. Χαρακτηριστικό των σπιτιών αυτών είναι η  ξύλινη κατασκευή τους και χτίζονταν ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Σήμερα, δεν έχουν σωθεί πολλά από τα παλιά αυτά αρχοντικά, αλλά όσα έχουν μείνει θυμίζουν το πόσο μεγαλούργησαν οι Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη.

 

Και το ταξίδι μας στην Πόλη, στη μαγευτική και πλανεύτρα αυτή πόλη, τελείωσε. Συνδυάζοντας την Πόλη των Ελλήνων και την Πόλη των Οθωμανών, ένα είναι σίγουρο. Το σώμα σας μπορεί να επιστρέψει πίσω, η καρδιά σας όμως θα μείνει παντοτινά εκεί.

 

 

 

eikona 1 - Mple Tzami
Μπλε Τζαμί
eikona 2 - Top Kapi
Τοπ Καπί
eikona 3 - Eisodos Top Kapi
Είσοδος Τοπ Καπί
eikona 4 - To domatio toy Xaremioy
eikona 5- Domatio sto Top Kapi
eikona 6 - Temenos Soyleimanigie
eikona 7 - Eisodos Ntolma Mpaxe
eikona 8 - Ntolma Mpaxe apo Vosporo
eikona 9- O polyeleos toy Ntolma Mpaxe
eikona 10 - H ayli toy Ntolma Mpaxe
eikona 10 - Kapali Tsarsi
eikona 11 - Aigyptiaki Agora
eikona 12- Tzami Ortakoy
Previous Next Play Pause

 

 

 

Πηγή: http://www.pamekonstantinoupoli.gr/sights.php 

 

 

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα