o topos ton mistikon tana frenchΠόσο σκληροί μπορούν να γίνουν οι έφηβοι; Πόσο μεγεθύνονται τα συναισθήματά τους; Πόσο εύκολα μπορούν να φτάσουν στο έγκλημα για χάρη των συναισθημάτων αυτών; … Αυτά τα και πολλά άλλα ερωτήματα θέτει η Tana French με το βιβλίο της «Ο Τόπος των Μυστικών» … Ένα βιβλίο ψυχογράφημα της εφηβείας και των μυστικών – θανάσιμων πολλές φορές – που κρύβουν … Σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο ακούμε για εγκλήματα εφήβων και το bouling έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας «Ο Τόπος των Μυστικών» είναι πιο επίκαιρος από ποτέ …

Ο αστυνόμος Στίβεν Μόραν περίμενε καιρό να του δοθεί η ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα όταν ένα πρωί η δεκαεξάχρονη Χόλι Μακέι τού φέρνει αυτή τη φωτογραφία. Τη βρήκε αναρτημένη στον Τόπο των Μυστικών, έναν πίνακα όπου τα κορίτσια του ιδιωτικού σχολείου Σεντ Κίλντα μπορούν να αναρτήσουν ανώνυμα τα μυστικά τους. Συνήθως πρόκειται για κουτσομπολιά και κακεντρεχή σχόλια, αλλά σήμερα κάποιος τον χρησιμοποίησε για να πυροδοτήσει εκ νέου την έρευνα για τη δολοφονία του όμορφου και δημοφιλούς Κρις Χάρπερ. Ο Στίβεν θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη σκληροτράχηλη αστυνόμο Αντουανέτ Κόνγουεϊ για να βρει τη λύση. Όλα τα στοιχεία οδηγούν τους δύο ντετέκτιβ στην κλίκα της Χόλι και στην κλίκα των αντίζηλών τους καθώς και σε έναν περίπλοκο ιστό σχέσεων και μυστικών που δένουν όλα αυτά τα κορίτσια με τον νεκρό Κρις Χάρπερ. Σε κάθε τους βήμα η πίεση αυξάνεται. Ο κόσμος των έφηβων αυτών κοριτσιών θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι είχαν ποτέ φανταστεί οι δύο αστυνομικοί…(οπισθόφυλλο)

Με κεντρικές ηρωίδες δύο παρέες έφηβων κοριτσιών, οι οποίες είναι εσώκλειστες σε ένα αυστηρό και ακριβό σχολείο η Tana French παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο τον σκοτεινό, σκληρό και ταυτόχρονα τρυφερό κόσμο των εφήβων. Ένας κόσμος περίεργος, ένας κόσμος τόσο μακρινός σε εμάς, αλλά και τόσο κοντινός …

Η εφηβική φιλία και το πέρασμα στην ενηλικίωση, η τυφλή υποταγή στην παρέα, η πίστη ότι για πάντα θα είναι όλες μαζί, αλλά και η σκληρή συνειδητοποίηση ότι η φιλία αυτή μπορεί εύκολα να σπάσει και τα μυστικά να εισχωρήσουν μέσα στον δυνατό αυτό δεσμό, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του βιβλίου και είναι τόσο ρεαλιστική η γραφή της Tana French ώστε η έρευνα του φόνου να περνά σε δεύτερο πλάνο. Με αμφίδρομη αφήγηση η Tana French παρουσιάζει την ψυχολογική εξέλιξη της παρέας της Χόλι Μακέι και της αντίζηλης παρέας. Και είναι από τις λίγες φορές που η ταυτόχρονη παρουσίαση του παρελθόντος και του παρόντος δεν σε μπερδεύει, δεν σε κουράζει, αλλά αντιθέτως σου κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον και σε κάνει να θες να ανακαλύψεις τα μυστικά των έφηβων κοριτσιών και των πιο σκοτεινών τους σκέψεων. 

Και οι δύο αστυνομικοί, οι οποίοι ενώ έχουν έρθει αντιμέτωποι με τόσους εγκληματίες, δείχνουν να τα χάνουν μπροστά στην ψυχρή, σκληρή και ειρωνική στάση των κοριτσιών, φαίνονται τόσο άπειροι μπροστά τους ώστε η παρουσία τους να περνά σχεδόν απαρατήρητη στον αναγνώστη. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται διάφοροι χαρακτήρες, κορίτσια – ηγέτες, κορίτσια – ακόλουθοι, αγόρια νταήδες, αγόρια πιο συναισθηματικά … Αλλά πάνω από όλα έφηβοι με ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Ο Τόπος των Μυστικών σε βομβαρδίζει με σκέψεις μέσα από τον έντονο ρυθμό του, τη γρήγορη αφήγηση, την πλοκή, τις εξελίξεις και τις ανατροπές σε τέτοιο σημείο ώστε να μην μπορείς ποτέ να πεις με σιγουριά ότι αυτός έκανε το φόνο και αυτό ήταν το κίνητρό του. Με σκληρή γλώσσα, ρεαλιστική παρουσίαση των χαρακτήρων η Tana French διεισδύει με τον καλύτερο τρόπο στην ψυχολογία των εφήβων. Ο Τόπος των Μυστικών είναι ένας τόπος που μας μυεί στον μαγικό, σκληρό, αλλά παράλληλα γεμάτο αγάπη - δοτική, αποκλειστική, παθιασμένη - κόσμο των νέων και μας ωθεί να γνωρίσουμε καλύτερα - αν αυτό είναι εφικτό - την ψυχολογία τους.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα