Αναστασία, η Ρωμιά Σουλτάνα - Ελένη Κεκροπούλου

Γράφτηκε από την

Anastasia i romia soyltana eleni kerkopoulouΟθωμανική Αυτοκρατορία ... 17ος αιώνας ... και τη ζωή στο παλάτι του Σουλτάνου έρχεται να ταράξει μία νεαρή Ελληνίδα, η Αναστασία ... Η Αναστασία αρπάζεται μαζί με τα αδέρφια της από τη Χίο και πουλιέται στο χαρέμι του Σουλτάνου ... Τυχαία θα γνωρίσει έναν από τους διαδόχους Σουλτάνους, τον Αχμέτ τον Α΄... Μία γνωριμία που θα της αλλάξει τη ζωή... Και από χορεύτρια στο χαρέμι, θα γίνει η Χασεκί (επίσημη αγαπημένη του Σουλτάνου) και αργότερα Κιοσέμ Βαλιντέ Σουλτάν!

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδούν οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες, οι φόνοι, οι ισλαμικοί αιματηροί νόμοι, πάθη, υπόγειες συνωμοσίες και η σκληρή ζωή των χανουμισσών στο χαρέμι. Η κυρία Κεκροπούλου με τη γραφή της κατάφερε να με μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη των Οθωμανών. Τοπ Καπί, Ντολμά Μπαχτσε, Σουλειμανίγιε Τζαμί, Βόσπορος, εμφανιζόντουσαν μπροστά μου. Έχοντας πάει στην Κωνσταντινούπολη αρκετές φορές, και έχοντας επισκεφθεί τα παλάτια των Σουλτάνων, η ανάγνωση αποκτούσε περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς ζωντάνευαν τα δωμάτια των παλατιών στο μυαλό μου και από απλά "μουσειακά" δωμάτια, αποκτούσαν ζωή... Ξεκινώντας την ανάγνωση ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα με τις εξουσίες, τις υποεξουσίες, τους τίτλους στις γυναίκες του χαρεμιού, τα υποχθόνια παιχνίδια αυτών που ήθελαν να γίνουν Σουλτάνοι στη θέση του Σουλτάνου και πολλές φορές αναρωτήθηκα τελικά ποιος είχε την εξουσία στην ουσία; ο εκάστοτε Σουλτάνος ή οι όλοι αυτοί που τον πλαισίωναν;

Ευνούχοι που ανέβαζαν και κατέβαζαν Σουλτάνους, μουφτήδες, βεζίριδες, καδήδες (δικαστές), κανουνί (νομοθέτης), κάλφα (η υπεύθυνη του χαρεμιού) και άλλοι πολλοι, αδελφοκτόνος νόμος, η ελευθερία του Σουλτάνου να σκοτώνει ακόμα και τα παιδιά του αν ένοιωθε απειλή, και άλλα παράλογα χαρακτηρίζουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Συγκλονίζει η περιγραφή της ζωής των κοριτσιών στα χαρέμια. Ο κόσμος των λαμπερών ρούχων, τον κοσμημάτων, του πλούτου, είναι απλά η βιτρίνα. Στην ουσία το χαρέμι ήταν μία φυλακή. Φυλακή σώματος και ψυχής. Το κάθε κορίτσι εκεί δεν ήξερε αν θα ζήσει ή θα πεθάνει. Σε μία αυτοκρατορία που δεν διστάζει για το παραμικρό να σκοτώσει, η ζωή στο χαρέμι δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τίποτα άλλο εκτός από κόλαση.

Και μέσα σε αυτόν τον αιμοσταγή κόσμο εμφανίζεται ένα κορίτσι 14 χρονών .. Η Αναστασία ... Η ζωή της μοναδική, ξεχωριστή, ιδιαίτερη ... Κατάφερε όχι απλά να σταθεί απέναντι σε έναν αλλόθρησκο λαό, αλλά να γίνει Σουλτάνα και να εναντιωθεί σε κάθε τι παράλογο και αιμοσταγές. Πολεμήθηκε, αγαπήθηκε, χτυπήθηκε, αλλά ποτέ δεν τα παράτησε. Αν και ασπάστηκε τον Μουσουλμανισμό, μέσα της ποτέ δεν απαρνήθηκε την πατρίδα της και την πίστη της. Ποτέ δεν ξέχασε τους σκλαβωμένους Έλληνες και έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να τους προστατέψει. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αναστασία έμεινε στην ιστορία ως η Ρωμιά Σουλτάνα και όχι ως η Κιοσέμ Βαλιντέ Σουλτάν!

Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να δείτε την ιστορία αλλιώς ...

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα