Ano kato xristina poulidou1935 … και ο Μάρκος Βαμβακάρης, γοητευμένος από μία όμορφη κοπέλα με μαύρα μάτια, γράφει ένα τραγούδι για χάρη της … Φραγκοσυριανή … και μέσα από τους στίχους του κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο την Σύρο … Αυτή τη Σύρο, του Βαμβακάρη, της Κατοχής, φτώχιας, τη Σύρο των Ορθοδόξων και τη Σύρο των Ρωμαιοκαθολικών, αλλά και τη Σύρο του σήμερα, της κρίσης και της ελπίδας, θα γνωρίσουμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της δημοσιογράφου Πουλίδου Χριστίνας, «Άνω Κάτω».
Σύρος, 1939 και η Μαρουλίνα, δέκα χρονών κοριτσάκι, από τη Χίο βρίσκεται στη Σύρο, προκειμένου να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο και από εκεί ως «δούλα» στο σπίτι του κυρ Μάρκου και της κυρά Ευθυμίας. Μέσα από τη Μαρουλίνα θα γνωρίσουμε τον κυρ Μάρκο, τον άνθρωπο που προσπαθεί να τα έχει με όλους καλά και να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις του πολέμου και την αδερφή του την κυρά Ευθυμία η οποία υπακούει τυφλά τον αδερφό της. Θα γνωρίσουμε την ελληνοαμερικάνα Ουρανία, η οποία συνηθισμένη σε μία άλλη νοοτροπία δεν διστάζει να πει την άποψή της. Ο Λιγνός, ο δοσίλογος της εποχής, ο στυγνός εκμεταλλευτής, ο οποίος δεν διστάζει να συνεργαστεί με τους Γερμανούς. Η Μαρκέλλα, η καλοσυνάτη γυναίκα που έχει το σπίτι της πάντα ανοιχτό για όλους. Ο Δημητρός, ο οποίος θυσιάζεται για την πατρίδα του και τα πιστεύω του. Ο δήμαρχος, ο ιερέας, οι Ρωμαιοκαθολικοί της Σύρου, μέσα από όλους αυτούς τους ήρωες, αλλά κυρίως μέσα από την ταλαίπωρη Μαρουλίνα, παρουσιάζεται η ζωή της μεσοαστικής τάξης της Σύρου πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Η μεσοαστική τάξη της Σύρου, δεν διαφέρει σε τίποτα από την μεσοαστική τάξη της Αθήνας. Επισκέψεις και βεγγέρες σε συγγενείς, πολιτικές ανησυχίες, κοινωνικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές δραστηριότητες και φυσικά και η απαραίτητη υπηρέτρια. Η κοινωνική βοήθεια των κυριών της αστικής τάξης στις φτωχές κοπέλες. Κύριο χαρακτηριστικό της κοινωνίας αυτής; Οι σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Πραγματικά είναι ένα θέμα το οποίο προσωπικά δεν έχω συναντήσει συχνά και δεν έχω εμβαθύνει. Η κυρία Πουλίδου μου πρόσφερε μία μοναδική ευκαιρία να μελετήσω τις σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, τις εντάσεις ανάμεσά τους, την «ειρηνική» συνύπαρξή τους μέχρι να συμβεί κάτι στο πολιτικό προσκήνιο και φυσικά τους «απαγορευμένους» έρωτες μεταξύ τους. Ένας τέτοιος έρωτας ήταν και ο έρωτας της Μαρουλίνας και του Ρωμαιοκαθολικού Δημητρού. Ένας έρωτας δυνατός, συγκλονιστικός. Ένας έρωτας που άφησε ανεξίτηλα σημάδια πίσω του …
Σύρος, 2016 και η Ερμιόνη έχει μετακομίσει μόνιμα στο νησί του άντρα της, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην κρίση της σημερινής Ελλάδας. Μέσα από την Ερμιόνη, τον άντρα της τον Κωστή, τον Τζιμάκο, την Χρυσή, τη Ρηνούλα, την Μπήλιω, και άλλους πολλούς θα γνωρίσουμε τη Σύρο του σήμερα. Την Σύρο που προσπαθεί μέσα από κόπους και προσπάθειες να αντιμετωπίσει την κρίση. Οι πρωταγωνιστές του σήμερα - με σπουδές, μεταπτυχιακά, αντιμέτωποι με την ανεργία, με αποφάσεις για μετανάστευση – αντικατοπτρίζουν την κατάσταση όλης της Ελλάδας. Οι ανησυχίες της Ερμιόνης, του Γιώργη που κλείνει το μαγαζί του, της Καντιώ που ξενιτεύεται για τον έρωτα, ο Τζιμάκος που με ζόρια πολλά φροντίζει την οικογένειά του. Και άλλους πολλούς, μέσα από τους οποίους παρουσιάζεται η Σύρος του σήμερα.
Με παράλληλη παρουσίαση, μία στο παρελθόν, μία στο παρόν, η κυρία Πουλίδου παρουσιάζει με θαυμάσιο τρόπο την ζωή στη Σύρο της Κατοχής και στη Σύρο του σήμερα … Και σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης σε παιδεύει το ερώτημα: Ποιο αόρατο νήμα συνδέει τους χαρακτήρες του τότε και του σήμερα; Απάντηση δίνει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο το γέρικο ζευγάρι του κυρ Περικλή και της κυράς Αριάδνης, οι οποίοι διηγούνται ιστορίες του παρελθόντος στους νέους. Και η αποκάλυψη έρχεται στην Ερμιόνη και τη συγκλονίζει. Μία αποκάλυψη που όλους μας θα μας συνταράξει, ωστόσο η λύση – την οποία θα δώσει ο πρωταγωνιστής – θα μας συγκλονίσει, θα μας βάλει σε σκέψεις, θα μας καθηλώσει. 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα