Baby blue pol koutsakisΤο πρώτο βιβλίο του Πολυχρόνη Κουτσάκη, «Αθηναϊκό Μπλουζ» με κατενθουσίασε, με ιδιαίτερη λοιπόν ανυπομονησία ξεκίνησα το επόμενο βιβλίο του «Baby Blue», έχοντας ομολογουμένως μεγάλες προσδοκίες. Και οι προσδοκίες αυτές ανταμείφθηκαν, καθώς κλείνοντας το βιβλίο ήμουν ενθουσιασμένη για το ότι η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την ξένη και ιδιαίτερα την σκαδιναβική αστυνομική λογοτεχνία...

Θα κάνει τα πάντα για να τη σώσει Ακόμα κι αν χρειαστεί ο ίδιος να χάσει τα πάντα.
"Πριν τρία χρόνια δολοφονήθηκε ο μπαμπάς μου. Δηλαδή, δεν ήταν πραγματικός μου πατέρας, αλλά αυτός με πήρε από το ορφανοτροφείο. Ήρθε, με πήρε -ήμουν τριών και ήδη έβλεπα ελάχιστα- και με μεγάλωσε. Οπότε, αυτός ήταν ο μπαμπάς μου. Τον βρήκαν τρυπημένο από τις σφαίρες. Πριν τον σκοτώσουν, τον είχαν βασανίσει".
Ένα πανέμορφο τυφλό κορίτσι με εκπληκτικές ταχυδακτυλουργικές δεξιότητες και ο θετός πατέρας της παίζουν στους δρόμους της Αθήνας ένα σκετς του Σαρλό και μένουν στον λόφο του Φιλοπάππου. Όταν θα γίνουν στόχος αδίστακτων εκτελεστών, ένας ισχυρός άνθρωπος του δρόμου αποφασίζει να προστατέψει το κορίτσι και παίρνει ένα τηλέφωνο. Το τηλέφωνο το σηκώνει ο Στράτος Γαζής, ο καλύτερος επαγγελματίας φροντιστής στην Αθήνα - σιχαίνεται να τον λένε δολοφόνο. O Στράτος αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη κρίση στη σχέση του με τη Μαρία, τον έρωτα της ζωής του, που είναι έγκυος και έχει αμφιβολίες αν μπορεί να κρατήσει το παιδί, με τους κινδύνους που συνοδεύουν τη ζωή που έχουν επιλέξει. Αλλά όσο περισσότερο ο Στράτος γνωρίζει τη Νάστια, τόσο νιώθει πως πρέπει να προστατέψει αυτό το κορίτσι, πως πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να την κρατήσει ζωντανή. Την ίδια ώρα, ο κολλητός φίλος και ερωτικός αντίζηλος του Στράτου, ο Κώστας Δράγκας, νούμερο ένα αστυνομικός του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, έχει μόλις αναλάβει μια υπόθεση που σιχαίνεται και, ως συνήθως, έχει ξεκινήσει πόλεμο με όλα τα μέσα ενημέρωσης που δεν μπορούν να του πάρουν κουβέντα. Αυτό που οι δύο φίλοι δε γνωρίζουν είναι ότι οι υποθέσεις τους συνδέονται. Ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τους κυνηγούς της Νάστιας είναι μεγαλύτερα απ’ όσο μπορούν να φανταστούν. Ότι η λύση του μυστηρίου ίσως να βρίσκεται καλά κρυμμένη στην υπόθεση μιας διάσημης ταινίας. Και ότι, όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, τίποτα στην προσωπική τους ζωή δε θα είναι πια το ίδιο. (οπισθόφυλλo).

Από την πρώτη σελίδα ο Πολυχρόνης Κουτσάκης καταφέρνει να τραβήξει το ενδιαφέρον. Με ένα κείμενο άρτια δομημένο, με πολλές παράλληλες ιστορίες  και αρκετούς χαρακτήρες, τοποθετημένοι όμως έτσι ώστε να μην κουράζει και να μην μπερδεύει τους αναγνώστες, η ιστορία της Νάστιας ξεπροβάλλει σταδιακά και φέρνει στο φως όλα τα κακώς κείμενα της εποχής μας. Σημαντικό πλεονέκτημα της ιστορίας είναι ότι δεν προκαλεί σύγχυση με τις τόσες παράλληλες ιστορίες, με τον ρόλο του κάθε χαρακτήρα που εμφανίζεται στην ιστορία. Δεν μπερδεύει, δεν κουράζει και κυρίως δεν σκέφτεσαι ούτε για μία στιγμή «Τώρα αυτός ο τύπος που κολλάει στην ιστορία;». Όλοι και όλα είναι κατάλληλα τοποθετημένα, ώστε να μη δημιουργούν την παραμικρή σύγχυση. Γρήγορες αποκαλύψεις, σταδιακή εξέλιξη ωστόσο και εξήγηση των πάντων την κατάλληλη στιγμή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ιστορίας.

Πέρα όμως από την καθαρά αστυνομική ιστορία, το «Baby Blue» αποτελεί μία ιστορία καυτηριασμού της εξαθλίωσης της σύγχρονης κοινωνίας. Αποτελεί μία σκληρή κριτική για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την πολιτική, τα δικαστήρια και την Αστυνομία. Η ιστορία της Νάστιας στοχοποιεί όλες τις εξουσίες, οι οποίες όχι μόνο δεν φροντίζουν τους πολίτες, αλλά παρέχουν προστασία στους έχοντες και κατέχοντες. Η ιστορία της Νάστιας μας κάνει να σκεφτούμε την κατρακύλα του κόσμου, αλλά συγχρόνως μας κάνει να ελπίζουμε. Να ελπίζουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι αν αλλάξουμε εμείς, τότε μπορεί να αλλάξει και ο κόσμος.Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα