Deyteri praxi metaxia kralliΑν η ζωή ήταν θεατρική παράσταση, πόσες πράξεις θα είχε; Σίγουρα δύο, όπως μας λέει η κυρία Κράλλη Μεταξία. Μηλού και Άρης. Δύο άνθρωποι που συναντήθηκαν στα παιδικά τους χρόνια, όταν ο πατέρας του Άρη παντρεύτηκε τη μητέρα της Μηλού. Το διαζύγιο έφερε και την απομάκρυνση των δύο, όπου συναντιούνται ξανά ενήλικοι πια. Διαφορετικοί αλλά με ένα κοινό στοιχείο. Την απουσία αγάπης εκ μέρους των γονιών. Η Μηλού, με μία μητέρα σταρ του σινεμά και του θεάτρου και έναν πατέρα αποτυχημένο ηθοποιό και αλκοολικό, μεγαλώνει στην σκιά της μητέρας της. Μοναδική πηγή αγάπης ο Χριστόφορος Ορφανούδης, ο δεύτερος σύζυγος της μητέρας της και πατέρας του Άρη. Ο Άρης μεγαλωμένος δίπλα στον σκληρό μεγαλοδικηγόρο Χριστόφορο Ορφανούδη, το μόνο που γνώρισε ήταν επίκριση, κριτική και αποδοκιμασία. Για αυτό και εγκαταλείπει τον πατέρα του ήδη από νεαρή ηλικία, με αποκορύφωμα τη διακοπή των σχέσεων όταν ο πατέρας του αρνείται να πάει στον γάμο του.

Η αρρώστια του Χριστόφορου και ο θάνατός του θα φέρουν αυτούς τους δύο ανθρώπους κοντά και ταυτόχρονα αντιμέτωπους με τις φοβίες τους και με πράγματα από το παρελθόν τους που είχαν απωθήσει για χρόνια. Η δυνατή έλξη που θα γεννηθεί ανάμεσά τους θα τους τρομάξει και θα προσπαθήσουν να τη σαμποτάρουν με όλες τους τις δυνάμεις, παράλληλα όμως θα πυροδοτήσει νέες επιθυμίες που θα διεκδικήσουν την εκπλήρωσή τους. Για να ανακαλύψουν πως, τελικά, ίσως η προσπάθεια να καταλάβεις τον εαυτό σου είναι ο μοναδικός τρόπος να πλησιάσεις τους άλλους (οπισθόφυλλο).

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου η κυρία Κράλλη μας δείχνει πόσο δύσκολο είναι να αποδεσμευτούμε από τον ίδιο τον εαυτό μας, έναν εαυτό που άλλοι διαμόρφωσαν, αλλά εμείς διαχειριζόμαστε. Ο «ήρωας» της Μηλού, ο Χριστόφορος Ορφανούδης, είναι ο «διάολος» του Άρη. Οι αποκαλύψεις για τη ζωή του Χριστόφορου, μετά τον θάνατό του, συγκλονίζουν τη Μηλού. Ο Άρης νοιώθει να δικαιώνεται και ταυτόχρονα ερωτεύεται την Μηλού. Όμως, πόσο εύκολο είναι να εμπιστευτείς κάποιον όταν όλα όσα πίστευες έχουν γκρεμιστεί; Οι δύο ήρωες πολεμούν με τον εσωτερικό τους εαυτό. Προσπαθούν να διώξουν τους δαίμονες που τους στερούν την ευτυχία. Και ο εγωισμός κερδίζει. Και η υποταγή στην οικογένεια κερδίζει. Όμως, παράλληλα, δίνουν και το βραβείο τους. Πόνος.

Μόνο αν καταφέρουν να κερδίσουν τις ανασφάλειές τους, την ισχυρογνωμοσύνη τους, το «Υπερ – Εγώ» τους, θα καταφέρουν να έρθουν κοντά. Και είναι ένας πόλεμος σκληρός και άνισος. Αυτόν τον πόλεμο μας παρουσιάζει η κυρία Κράλλη με μία γραφή αληθινή, ειλικρινή και συχνά σκληρή. Τον παρουσιάζει σε όλη του την αλήθεια και μας προσφέρει απλόχερα μία ευκαιρία να αναζητήσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό. Γιατί μπορεί να μην έχουμε ζήσει συγκλονιστικές ανατροπές όπως η Μηλού, αλλά έχουμε βρεθεί μπροστά σε . διλλήματα. Και είναι τότε που ερχόμαστε αντιπαράθεση με το εγώ μας. Και είναι τότε που πρέπει να σταθούμε απέναντι του και να αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα, όπως η Μηλού και ο Άρης.

Η «Δεύτερη Πράξη» είναι ένα βιβλίο αναζήτησης, εξερεύνησης, λύτρωσης. Με λιτή γραφή, απλή, αναλυτική αλλά και περιεκτική ταυτόχρονα η κυρία Κράλλη ξεδιπλώνει τις ζωές της Μηλού και του Άρη, τους «ξεγυμνώνει» συναισθηματικά μπροστά μας και τους οδηγεί στη σωτηρία της ψυχής και της καρδιάς τους. Μέσα από τους πρωταγωνιστές βρίσκουμε τον δρόμο να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να αντιμετωπίσουμε με θάρρος κάθε τι που νοιώθουμε ότι μας δεσμεύει.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα