"Το Έρεβος είναι Erevosπαιχνίδι. Συνομιλεί μαζί σου, σε παρακολουθεί, σε ανταμείβει, σε δοκιμάζει, σε απειλεί. Έρεβος: Πρόσεξε μην πέσεις στα χέρια του". Όσο προκαλεί η ιδέα της Ποζνάνσκι ότι ένα βιντεοπαιχνίδι μπορεί να σε στρατολογήσει, άλλο τόσο τρομάζει και γοητεύει ... "Μετά το login, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο" ... 

Το Έρεβος το βρήκα πριν 2-3 χρόνια τυχαία σε ένα παζάρι βιβλίων, με κέντρισε το θέμα του και μπήκε στη λίστα μου ... Ένα παιχνίδι στον υπολογιστή που σε "πωρώνει" και δεν δες να σταματήσεις, όποιο κι αν είναι το κόστος. Διαβάζοντάς το, πραγματικά κόλλησα με τις περιγραφές του παιχνιδιού, γιατί το περισσότερο μέρος του βιβλίου είναι ο cyber ήρωας στο παιχνίδι (του πραγματικού πρωταγωνιστή). Ένοιωθα σαν να έπαιζα και εγώ και περίμενα πώς και πώς την επόμενη αποστολή. 
Αν σας αρέσουν τα on-line παιχνίδια, στυλ WarftCraft, κτλ, τότε θα σας ξετρελάνει. Ζωντανές περιγραφές, αναφορά σε γραφικά, κτλ κτλ.
 

Μου έλειψε η ένταση, όμως, και το γιατί οι έφηβοι κολλάνε τόσο πολύ με αυτά τα παιχνίδια και είναι ικανοί για τα πάντα. Η επιθυμία τους να αποκτήσουν το παιχνίδι, το πάθος να κάνουν ό,τι τους λέει, η απόγνωση τους όταν χάνουν και βγαίνουν από το παιχνίδι (για πάντα, δεν υπάρχει 2η ευκαιρία), ενώ υπήρχαν μέσα στην ιστορία, δεν ήταν όμως ιδιαίτερα αναπτυγμένα. Επικεντρωμένο κυρίως στην περιγραφή του παιχνιδιού, δεν εστίασε στην ψυχολογία των εφήβων, κάτι το οποίο θεωρώ είναι και το πιο σημαντικό. Επίσης, μου φάνηκε πολύ επιπόλαιο το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής κατάφερε να λύσει ό,τι κρυβόταν από πίσω με τη βοήθεια μίας συνομίληκης φίλης του και ενός μεγαλύτερου άντρα, ειδικευμένου σε παιχνίδια ίντερνετ και σε "σπασίματα" τοίχων προστασίας υπολογιστών. Η αστυνομία απούσα, εμφανίζεται μόνο στο τέλος. 

Ζώντας πλέον στον κόσμο του ίντερνετ, βλέποντας τη φρενίτιδα που εξαπλώνεται με τα on-line παιχνίδια, όπως το κυνήγι των Pockemon, αλλά ακόμα και το πιο ανατριχιαστικό παιχνίδι "Μπλε Φάλαινα", το Έρεβος - με έτος κυκλοφορίας 2013 - το θεώρησα προπομπό των όσων θα ακολουθούσαν. Μου θύμησε το 1984- ο Μαγάλος Αδερφός του George Orwell, χωρίς όμως να το φτάνει σε αξία και μηνύματα. 


Ο λόγος ύπαρξης του παιχνιδιού και ο τελικός σκοπός του μπορώ να πω ότι ήταν ιδιαίτερα ευρηματικός και έξυπνος και σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους λάτρεις των υπολογιστών, τους προγραμματιστές ...
Κλείνοντας ... Το Έρεβος είναι ένα βιβλίο που ναι μεν σε τραβάει να το διαβάσεις, αλλά δεν είναι τόσο έντονο όσο θα το ήθελα ...

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα