"Ευμενίδες και Ερινύες" της Lauren Groff

Γράφτηκε από την

eumenides kai erinues 2Όλοι μας, λίγο πολύ στην ζωή μας, έχουμε γνωρίσει ή έχουμε βρεθεί σε κάποια παρέα με ένα τέλειο ζευγάρι. Ξέρετε, από εκείνα που δείχνουν σε όλους πόσο βαθιά ερωτευμένοι και αγαπημένοι είναι, ακόμα και μετά από είκοσι χρόνια γάμου. Από αυτά τα ζευγάρια που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζηλέψει και έχουμε αναρωτηθεί κρυφά μέσα μας, μα πως το κάνουν; Πως διατηρούν την φλόγα ανάμεσα τους τόσο φρέσκια, αναλλοίωτη από την ρουτίνα της καθημερινότητας, ανεπηρέαστη από τα προβλήματα που βασανίζουν τον περισσότερο κόσμο γύρω μας; Εγώ πρόσφατα γνώρισα ένα τέτοιο ζευγάρι. Στο βιβλίο της Λορήν Γκροφ με τίτλο «Ευμενίδες και Ερινύες»

Ο Λότο και η Ματίλντε λοιπόν, είναι ένα από αυτά τα τέλεια ζευγάρια. Αγαπημένοι βαθιά ακόμα και μετά από εικοσιπέντε χρόνια γάμου. Με την φλόγα ακόμα στο βλέμμα τους ζωντανή. Οι φίλοι τους, τους ζηλεύουν, αναρωτιούνται πως τα καταφέρνουν και τους μισούν γι΄ αυτήν την τόσο μοναδική σχέση που έχουν μεταξύ τους. Όμως, τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται.

Θα αρχίσουμε με τον Λότο. Ο Λότο μεγάλωσε σε μια πολύ πλούσια οικογένεια. Ήταν το χρυσό παιδί, εκείνο που φαινόταν από μικρό πως θα φτάσει ψηλά, το καμάρι αν θέλετε του πατέρα του. Είχε όλες τις προοπτικές του κόσμου να γίνει σπουδαίος και τρανός, μα ο ξαφνικός χαμός του πατέρα του, άλλαξε τον χαρακτήρα του. Έγινε κλειστός, μελαγχολικός. Κουβαλούσε πάνω του μονίμως μία θλίψη. Άρχισε να κάνει κακές παρέες, να πειραματίζεται με ουσίες, να ξεφεύγει γενικά από τα όρια. Η μητέρα του σε μια προσπάθεια να τον σώσει τον στέλνει μακριά, σε ένα ξένο, κρύο μέρος για το Λότο, όπου εκεί η θλίψη και η δυστυχία που νιώθει, μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο τα καταφέρνει, ξεπερνάει αυτά τα μαύρα χρόνια και γίνεται ένας λαμπρός νέος. Λιγάκι ναρκισσιστής, ματαιόδοξος και μεγαλεπήβολος. Στόχος του είναι να γίνει ο μεγαλύτερος ηθοποιός, ο σπουδαιότερος. Μέχρι που γνωρίζει την Ματίλντε.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, που η συγγραφέας ονομάζει ευμενίδες, δεν μαθαίνουμε και πολλά για την Ματίλντε. Μας παρουσιάζεται λίγο πολύ, σαν ένα ήσυχο, πράο άτομο, με αστείρευτη και ανόθευτη αγάπη για τον άντρα που έχει δίπλα της. Λίγο ψυχρή μερικές φορές κι απόμακρη, μα πάντα λογική και παρούσα για να ωθήσει τον Λότο να κάνει το επόμενο βήμα, να πάει παραπέρα. Να του δείξει πιο είναι το σωστό και καλό για εκείνον. Πιο θα τον αποθεώσει και πιο θα τον κατεβάσει. Στο δεύτερο μέρος όμως, το ερινύες, η άποψη σας για την Ματίλντε ίσως αλλάξει. Πραγματικά βλέπουμε ένα εντελώς διαφορετικό άτομο. Μαθαίνουμε για την μαύρη παιδική ηλικία που είχε. Το παιδί που κανείς δεν ήθελε, μα κάποιος έπρεπε να το μεγαλώσει. Το μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Από πολύ μικρή ηλικία, έρχεται σε επαφή με την πορνεία και αργότερα με την παρανομία. Αναγκάζεται να πουλήσει τον εαυτό της, για να καταφέρει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Γνωρίζει και παντρεύεται τον Λότο. Υπομένει τις αποτυχίες του, την κατάθλιψη του. Καταπιέζει τα αισθήματα της σε πολύ μεγάλο βαθμό, για να μην κάνει κακό. Από λέαινα μετατρέπεται σε μικρή γλυκιά και αθώα γατούλα για τον Λότο.

Δεν θα σας κρύψω πως το βιβλίο στην αρχή, δεν με τραβούσε και τόσο. Όμως γρήγορα διαψεύστηκα και χάρηκα γι’ αυτό. Είναι ένα δυνατό βιβλίο, που μιλάει για τον γάμο, τις σχέσεις που δημιουργούνται μετά από αυτόν, την κοινή συμβίωση και τις υποχωρήσεις που κάνει η κάθε πλευρά για να υπάρξει μία αρμονική συμβίωση. Μιλάει για το δέσιμο του ζευγαριού, για τις προσωπικότητες των ατόμων πριν την κοινή συζυγική ζωή, αλλά και μετά. Μας παρουσιάζει μια άλλη οπτική γωνία, για το τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, πως βλέπει ένας ερωτευμένος άντρας την γυναίκα του, πως είναι στην πραγματικότητα και το αντίστροφο φυσικά.

Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου από την αρχή ήταν ο χαρακτήρας του Τσάλι. Πολύ αποκρουστικός, πολύ γλοιώδης για τα γούστα μου. Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω γιατί υπάρχουν ακόμα άτομα, που σκέφτονται την δική τους ευτυχία καλύτερα, από την ευτυχία ενός στενού τους φίλου ή ακόμα και συγγενή του. Πιστεύω πως η ιστορία θα μπορούσε να σταθεί καλύτερα και χωρίς την παρουσία του συγκεκριμένου τύπου και ειλικρινά, Τσάλι σε μισώ!

Το βιβλίο και «Ευμενίδες και ερινύες» είναι ένα συγκινητικό βιβλίο, για τον έρωτα, τον γάμο και τις διαπροσωπικές σχέσεις που προκύπτουν. Θα σας συγκινήσει και θα σας συνεπάρει με τον δικό του μοναδικό, γλυκό χαρακτήρα. Θα σας κάνει να αναρωτηθείτε και να αναθεωρήσετε πολλά από τα πράγματα που θεωρούσατε μέχρι τώρα δεδομένα και απόλυτα. Και σίγουρα, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα