8h mera nicci frenchΗ 8η Μέρα … Η μέρα της Αποκάλυψης, η μέρα της τελικής αναμέτρησης του Θεού και του Εωσφόρου, η μέρα της τελικής κρίσης… Έτσι και για την Φρίντα η 8η Μέρα θα είναι η μέρα της τελικής αναμέτρησης με τον Ντιν Ριβ.

Όλα ξεκινούν με ένα αυτοκίνητο που πέφτει με υπερβολική ταχύτητα σε μία βιτρίνα ενός μαγαζιού. Και ενώ αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ατύχημα, η διαπίστωση ότι ο οδηγός ήταν νεκρός εδώ και μία εβδομάδα βάζει σε επιφυλακή την αστυνομία του Λονδίνου.

Μετά από λίγες μέρες μια φωτιά σε ένα πάρκο του Χάμστεντ Χιθ, αναστατώνει και πάλι την αστυνομία, καθώς μέσα σε αυτήν βρίσκεται ένα πτώμα περίτεχνα «συσκευασμένο» έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του.

Και άλλα πτώματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του Λονδίνου. Και η αστυνομία πλέον είναι πεπεισμένη ότι έχει να κάνει με έναν κατά συρροή δολοφόνο. Έναν δολοφόνο που «πετάει» δεξιά και αριστερά πτώματα. Ή μήπως όχι; Τα σημεία όπου βρίσκονται τα πτώματα – σε διάφορους ποταμούς του Λονδίνου – μόνο τυχαία δεν είναι. Ο δολοφόνος μόνο τυχαίος δεν είναι …

Την ίδια στιγμή η Φρίντα έχει εξαφανισθεί. Τα μηνύματα δεν βρίσκουν τον αποδέκτη τους. Γιατί η Φρίντα προσπαθεί να προστατέψει τους ανθρώπους που αγαπά από τον εκδικητικό Ντιν Ριβ. Κρύβεται στα πιο απίθανα μέρη και περιμένει την τελική κίνηση του Ριβ. Όμως, αυτό που δεν καταφέρνει τόσο ο Ριβ όσο και οι δικοί της άνθρωποι – να την βρουν – το πετυχαίνει μία φοιτήτρια της εγκληματολογίας, η Λόλα Χέις. Η Λόλα έχει ως θέμα εργασίας την ψυχανάλυση και αποδόμηση της Φρίντα και αποφασίζει να «περπατήσει» στα στέκια της Φρίντα, να ακολουθήσει τα χνάρια της … Και αυτό θα τη φέρει μπροστά σε μοιραίες συναντήσεις, καταστροφικές, ολέθριες… Αλλά θα τη φέρει και μπροστά στη Φρίντα … Και πλέον οι δυο τους θα προσπαθήσουν να κρυφτούν από τον Ντιν Ριβ. Και ο εφιάλτης αρχίζει …

Η 8η Μέρα πραγματικά είναι μία Αποκάλυψη. Η Φρίντα, η Αστυνομία, ο Ντιν Ριβ μπαίνουν σε ένα ανελέητο κυνηγητό. Η Αστυνομία επιτέλους πείθεται για την ύπαρξη του Ντιν Ριβ και συνεργάζεται με την Φρίντα, ωστόσο είναι δύσπιστοι απέναντι της, αλλά και η ίδια δεν τους εμπιστεύεται. Τα στοιχεία που τους δίνει είναι τόσα όσα θεωρεί ότι πρέπει να ξέρουν ώστε να μην σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά της. Η Λόλα δίπλα της πάντα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη λογική και την παράνοια, ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Και θα φτάσει σε εκρήξεις και ακραίες αντιδράσεις. Αντιδράσεις που ίσως είναι μοιραίες.

Και οι σελίδες γυρνάνε γρήγορα, και καθώς διαβάζεις νοιώθεις ότι η ώρα της τελικής αναμέτρησης έχει φτάσει. Πλέον όλα είναι μη αναστρέψιμα. Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα η Φρίντα πλησιάζει τον Ριβ, και ο Ριβ πλησιάζει τη Φρίντα. Ένα ανελέητο κυνηγητό από το οποίο μόνο ένας θα βγει νικητής.

Ήρεμη γραφή, χωρίς εντάσεις, με ελάχιστες στιγμές έξαρσης (κυρίως στις εκρήξεις της Λόλα) το συγγραφικό δίδυμο Nicci French μας προσφέρει την ολοκλήρωση της προσωπικότητας της Φρίντα. Ήρεμη, ψύχραιμη, σε σημείο να φαίνεται αδιάφορη, η Φρίντα δείχνει να έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τον Ντιν Ριβ. Φαίνεται απογοητευμένη, συμβιβασμένη με τον θάνατο. Ένας συμβιβασμός που σε κάνει να σκεφτείς ότι τον επιδιώκει. Και ενώ ξέρεις ότι έτσι ήταν πάντα, μοναχική, κλειστή στον εαυτό της και παράξενη, δεν μπορείς παρά να νοιώσεις έκπληξη όταν βλέπεις την παραίτησή της. Ωστόσο, στο τέλος θα γίνει και πάλι η γνωστή μας Φρίντα, η πεισματάρα, που δεν αποκλίνει από τον στόχο της για κανέναν λόγο και φτάνει μέχρι τέλους όποιο κι αν είναι το κόστος.

Εδώ και όλα τα αγαπημένα πρόσωπα της Φρίντα. Όλοι δίπλα της! Η κουνιάδα της η Ολίβια, η ανιψιά της η Χλόη, ο πιστός της φίλος Γιόσεφ και ασφαλώς ο αστυνομικός επιθεωρητής ο Κάρλσον. Όλοι τους σέβονται την απόφασή της να εξαφανιστεί και συνεχίζουν, όσο γίνεται και όσο μπορούν, τη ζωή τους. Πάντα, όμως, βρίσκονται σε εγρήγορση και πάντα σε ετοιμότητα αν η Φρίντα κάνει την εμφάνισή της ... Και δεν θα διστάσουν ούτε λεπτό να φτάσουν στα άκρα για χάρη της ... Πίστη, αγάπη, αφοσίωση, στήριξη, και όλα τα δυνατά συναισθήματα που συνδέουν τους ανθρώπους, διαχέονται μέσα από τη συμπεριφορά των ανθρώπων του κοντινού της περιβάλλοντος ... Θαύμασα τον Κάρλσον για την αφοσίωσή του, την διακριτικότητά του, αλλά και την εμπιστοσύνη του στη Φρίντα, ειδικά προς το τέλος ... 

Και φτάνουμε στο αναμενόμενο τέλος … Η συνάντηση Φρίντα – Ντιν Ριβ … Δεν θα κρύψω ότι περίμενα μία σκηνή γεμάτη ένταση και δράση. Μία σκηνή που να με συγκλονίσει, να με καθηλώσει. Αντ’ αυτού πρόκειται για μία ήπια σκηνή, μάλιστα κάποια στιγμή αναρωτήθηκα «Πού είναι; Τι έγινε; Πώς;» και μετά εμφανίστηκε μπροστά μου. Τόσο απλά, τόσο ήρεμα. Και εκεί απλά συνειδητοποίησα ότι αυτό ακριβώς ταίριαζε στην Φρίντα και τον Ντιν Ριβ. Μία απλή και ήρεμη αναμέτρηση, μία αναμέτρηση κυρίως ψυχολογική. Και σε αυτό θα μείνω, καθώς οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αποκαλύψει το φινάλε.

Οριστικός επίλογος, λοιπόν, για τη Φρίντα, τον Ντιν Ριβ, και όλους τους συμπρωταγωνιστές τους, που τόσο αγαπήσαμε και πονέσαμε. Και όταν φτάνεις στην τελευταία σελίδα, κλείνεις το βιβλίο, το αγκαλιάζεις και σκέφτεσαι όλα όσα πέρασες μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια. Και σκέφτεσαι … Πώς θα είναι η Φρίντα από εδώ και πέρα; Και εύχεσαι να υπάρξει και συνέχεια, όσο κι αν ξέρεις ότι το τέλος είναι οριστικό.

Απολαύστε το τελευταίο ταξίδι στον παράξενο, μυστήριο και γοητευτικό κόσμο της Φρίντα … Διεισδύστε στα άδυτα του μυαλού της και ανακαλύψτε αν τελικά «το μυαλό είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για να χάσεις τον εαυτό σου»!!!

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα