i gi tis skias 2

Η Γη της Σκιάς, είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος, της συγγραφέως Ελίζαμπεθ Κόστοβα. Ένα μυθιστόρημα που εξυμνεί τις ομορφιές της Βουλγαρίας, μα και ρίχνει φως στα μαύρα γεγονότα του κουμμουνισμού, που οδήγησαν δεκάδες αθώους πολίτες στον θάνατο.

Η ιστορία ξεκινάει με την Αλεξάνδρα Μπόιντ. Μια νεαρή Αμερικανίδα που φτάνει στην Βουλγαρία, για να διδάξει αγγλική φιλολογία. Η Αλεξάνδρα κυνηγημένη, από τον ξαφνικό θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού της, αλλά κι από τις τύψεις που νιώθει, θα βρεθεί άθελα της να έχει στην κατοχή της, μια μικρή τσάντα με την τεφροδόχο και τις στάχτες ενός άγνωστου άντρα, με το όνομα Στόγιαν Λάζαροφ. Η περιπέτεια της, θα την οδηγήσει από την μία άκρη της Βουλγαρίας, μέχρι την άλλη. Θα ανακαλύψει την αλήθεια, πίσω από τις στάχτες του χαμένου άντρα, την ιστορία του, μα κι εκείνη της οικογενείας του. Συνοδοιπόρος σε αυτό της το ταξίδι, ένας Βούλγαρος ταξιτζής με το όνομα Μπόμπι και ένας σκύλος. Ο Στόικο.

Η Αλεξάνδρα στοιχειωμένη από τον χαμό του αδερφού της, βάζει σκοπό της ζωής της, να επιστρέψει αυτή την τσάντα πίσω. Παρόλο που είναι μία ξένη, σε μια ξένη χώρα, δεν το βάζει κάτω. Με πείσμα κι επιμονή, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρει την οικογένεια του Στόγιαν Λάζαροφ. Σε αυτή της, την αναζήτηση, αποφασίζει να εμπιστευτεί τον αινιγματικό Μπόμπι, που αρνείται να μιλήσει πεισματικά για τον εαυτό του. Παρόλο που στην αρχή, βλέπουμε την ηρωΐδα μας, να κρατάει μια σχετική επιφύλαξη για το άτομο του, σιγά σιγά δημιουργεί μαζί του μια τόσο δυνατή σχέση, όσο κι εκείνη που είχε με τον αδερφό της.

Αυτό όμως, που αγνοούν οι ήρωες μας, είναι πως με κάθε χιλιόμετρο που διανύουν, η ζωή τους διατρέχει όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο. Γιατί ο Στόγιαν Λάζαροφ, δεν είναι ένα οποιοδήποτε άτομο. Η ζωή του είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με τα εγκλήματα του κουμμουνισμού και με ένα πρόσωπο κλειδί, που δεν θα ήθελε με τίποτα να βγουν στην δημοσιότητα, τα όσα ανακαλύπτουν η Αλεξάνδρα κι ο Μπόμπι.

Στο βιβλίο θα έλεγε κανείς, πως υπάρχει ένας μεγάλος διχασμός. Μια μάχη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Στο καλό και στο κακό.

Από την μία η συγγραφέας, μέσα από το ταξίδι του Μπόμπι και της Αλεξάνδρας, μας παρουσιάζει τις χάρες της Βουλγαρίας. Τα καταπράσινα βουνά που σου κόβουν την ανάσα, την επιβλητική θέα της θάλασσας της, πως το φως κάνει τα πάντα να φαίνονται από μουντά και γκρίζα, όμορφα και χαρούμενα. Από την άλλη όμως βλέπουμε, την αγωνία και τις σκέψεις των καθημερινών απλών ανθρώπων για την χώρα τους και για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της και σε βάρος των πολιτών. Επιθυμούν να δουν μια Βουλγαρία ελεύθερη, δυνατή, ανεξάρτητη, χωρίς διαφθορά. Μια Βουλγαρία επουλωμένη από τους πολέμους και τις δυστυχίες.

Η συγγραφέας, ταξιδεύοντας μας στο παρελθόν του Στόγιαν, ρίχνει φως στις μαύρες σελίδες της Βουλγαρίας. Με τις έντονες και σπαρακτικές θα έλεγα περιγραφές της, για τις συνθήκες κράτησης που υπήρχαν στα στρατόπεδα εργασίας, ξεδιπλώνει σιγά σιγά, τον πόνο και την αγωνία τόσο των κρατουμένων, όσο και των οικογενειών τους. Η συχνή εναλλαγή του παρελθόντος με το παρόν, ειδικά στο δεύτερο μέρος του βιβλίου και μετά, εισάγει τον αναγνώστη στο κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή και το πως, αυτά τα γεγονότα, επηρεάζουν ακόμα το παρόν.

Η αγωνία, οι απρόβλεπτες ανατροπές και οι εξελίξεις που διαδέχονται η μία την άλλη, ο μίτος των μυστικών που αποκαλύπτονται σιγά σιγά, είναι μερικά από τα στοιχεία, που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο, από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο του βιβλίου.

Η Ελίζαμπεθ Κόστοβα μας ξεναγεί στα σοκάκια της Βουλγαρίας και στην ζωή ενός απλού βιολονίστα, μέσα από το βιβλίο της «Η Γη της Σκιάς». Αν σας αρέσουν κι εσάς, οι δυνατές κοινωνικές και ιστορικές διηγήσεις, με μία υποψία αστυνομικού μυθιστορήματος, τότε «Η Γη της σκιάς» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε.

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα