Η Γυναίκα του Ίνσταλ - Βαγγέλης Γιαννίσης

Γράφτηκε από την

i ginaika tou instal Vagelis GiannisisΛάτρης των εγκλημάτων και κυρίως αυτών που έχουν μείνει άλυτα, η πρόκληση του να διαβάσω το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση ήταν μεγάλη. Δεν θα μπορούσα να αφήσω αδιάβαστο ένα βιβλίο που στηρίζεται σε αληθινή ιστορία και κυρίως σε μία υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και πενήντα χρόνια. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο συγγραφέας. Από τους Έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που ξεχωρίζει, ήθελα να δω την γραφή του σε ένα νέο είδος, αυτό των αληθινών υποθέσεων.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ξεκουραστεί λίγο ο αγαπημένος μας επιθεωρητής Άντερς και να επανέλθει αργότερα γεμάτος ενέργεια για νέα εγκλήματα. Εξάλλου, Η Γυναίκα του Ίνσταλ περιμένει δικαίωση εδώ και πενήντα χρόνια.

Νορβηγία, χειμώνας του 1970 και στην Κοιλάδα του Θανάτου – την κοιλάδα του Ίνσταλ – βρίσκεται ένα απανθρακωμένο πτώμα μίας γυναίκας. Αυτοκτονία ή δολοφονία είναι το δίλλημα που αντιμετωπίζει η τοπική αστυνομία και ξεκινά η λύση του εγκλήματος. Αυτό που δυσχεραίνει το έργο τους είναι η προσπάθεια της γυναίκας να εξαφανίσει πλήρως την ταυτότητά της. Όλα δείχνουν ότι προσπαθούσε να γλιτώσει από κάποιον ή κάποιους. Για αυτό και κατά την διάρκεια της έρευνας έρχονται στο φως περούκες, ψεύτικα έγγραφα, κομμένες ετικέτες στα ρούχα και άλλα, τα οποία δείχνουν την απελπισμένη προσπάθειά της να μείνει αόρατη. Η υπόθεση δείχνει να ξεπερνά την τοπική αστυνομία του Μπέργκεν και στην έρευνα μπαίνουν μυστικές υπηρεσίες και ειδικοί πράκτορες του Εγκληματολογικού. Ο Ρολφ Στόλεσεν, αστυνομικός του Μπέργκεν, και ο Άνερς Φλο, ειδικός πράκτορας του Εγκληματικού, μαζί με το υπόλοιπο δυναμικό των υπηρεσιών τους, θα επιχειρήσουν να λύσουν το μυστήριο της γυναίκας του Ίνσταλ και θα βρεθούν μπροστά σε συγκλονιστικά μυστικά.

Έχοντας ασχοληθεί με ανεξιχνίαστες υποθέσεις στη στήλη "Καρτ ποστάλ θανάτου", στα Μικροπράγματα της LIFO, με αποτέλεσμα να έχει εντρυφήσει στην έρευνα ανεξιχνίαστων υποθέσεων, θεωρώ ότι ήταν θέμα χρόνου μία από αυτές τις ιστορίες να γίνει βιβλίο. Στη Γυναίκα του Ίνσταλ ο Βαγγέλης Γιαννίσης μας προσφέρει μία μοναδική ιστορία αλήθειας και μυθοπλασίας. Κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι η άψογη ροή του, ο μοναδικός συνδυασμός έρευνας και μυθιστορήματος και η ολοκληρωμένη παρουσίαση της ψυχοσύνθεσης των πρωταγωνιστών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την άρτια γραφή του συγγραφέα κάνουν την Γυναίκα του Ίνσταλ ένα μοναδικό αστυνομικό βιβλίο το οποίο δεν πρέπει να αφήσετε αδιάβαστο.

Η Γυναίκα του Ίνσταλ ξεχωρίζει για την αρμονία, τον ρεαλισμό, την ομαλή μετάβαση από τα στοιχεία της έρευνας σε αυτά της μυθοπλασίας, έτσι ώστε να μην μπορείς να διαχωρίσεις την αλήθεια από την φαντασία. Μυστικές υπηρεσίες και πισώπλατες συμφωνίες, ηγετικά παιχνίδια εξουσίας και ακροδεξιές οργανώσεις με νεοναζιστικές ιδέες, συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο και προσφέρουν μία ξεχωριστή διείσδυση σε σκοτεινά μονοπάτια, τα οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ταινίες. Η πλοκή και η εξέλιξη των ερευνών, η «λύση» του μυστηρίου έτσι όπως τη φαντάστηκε ο συγγραφέας έρχεται τόσο λογικά και τόσο ρεαλιστικά που ναι θα μπορούσε να είναι και αληθινή εκδοχή. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που σκέφτηκα «Λες όντως να έγιναν έτσι τα πράγματα;». Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο συγγραφικό ταλέντο του συγγραφέα.

Και φυσικά, παράλληλα με την ανεξιχνίαστη υπόθεση έχουμε και την ολοκληρωμένη παρουσίαση των χαρακτήρων. Και ενώ για άλλους μπορεί να είναι δύσκολο να αποδώσουν την ψυχοσύνθεση χαρακτήρων που βρίσκονται μακριά από την ελληνική νοοτροπία, ο Βαγγέλης Γιαννίσης παρουσιάζει με άψογο τρόπο τις αδυναμίες τους, τα προβλήματά τους, τις ανασφάλειες τους, τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες και να κρατούν μακριά τα προβλήματά τους από την δουλειά. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ρολφ Στόλεσεν, ο πρωταγωνιστής, ο οποίος μετά από μία απώλεια έρχεται αντιμέτωπος με την έφηβη κόρη του και τη δυσλειτουργική σχέση με τον πατέρα του. Μέσα από αυτές τις σχέσεις ο συγγραφέας αποτυπώνει τις δύσκολες οικογενειακές σχέσεις όταν υπάρχουν προβλήματα τα οποία ποτέ δεν έχουν συζητηθεί, όταν υπάρχουν συναισθήματα που ποτέ δεν έχουν εκδηλωθεί, όταν όλα κρύβονται κάτω από το χαλάκι και οι σχέσεις στηρίζονται σε έναν επιφανειακό μανδύα, με μοναδικό σκοπό την απλή συμβίωση και ανοχή. Παράλληλα, όμως, δείχνει πώς οι σχέσεις αυτές σε συνδυασμό με ακραία γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο, μπορούν να αλλάξουν, να αναθεωρηθούν και να τοποθετηθούν σε νέα, ουσιαστική βάση.

Η Γυναίκα του Ίνσταλ είναι μία ιστορία που συνδυάζει το έγκλημα, το μυστήριο, το σκοτεινό παρελθόν και τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι μία ιστορία που θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Το πρώτο εγχείρημα του Βαγγέλη Γιαννίση να γράψει μία ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα στέφθηκε με επιτυχία και εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ιστορίες.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα