Η Ψυχή του Πέτρινου Σπιτιού - Φάνη Πανταζή

Γράφτηκε από την

i psixi toy petrinou spitiou fani pantaziΑν οι τοίχοι είχαν φωνή, θα έλεγαν πολλά … Αν οι τοίχοι είχαν ψυχή θα αιμορραγούσαν συχνά … και αυτό γιατί η ζωή των ανθρώπων μέσα σε ένα σπίτι ποτίζει τους τοίχους και ο πόνος τους περνάει μέσα από αυτούς στην αιωνιότητα … Αυτή την ψυχή, την πονεμένη, την κατεστραμμένη, την ψυχή που αγάπησε και πόνεσε γνωρίζουμε στο βιβλίο της κυρίας Φάνη Πανταζή … Η Ψυχή του Πέτρινου Σπιτιού…

Μονεμβασιά, 18ος αιώνας. Η Ροδούλα εργάζεται σε ένα αρχοντικό ως υπηρέτρια και κουβερνάντα του παιδιού της οικογένειας.

Μονεμβασιά, 2005. Η Έλενα, μία καταξιωμένη ακαδημαϊκός, εγκαταλείπει την Αμερική και επιστρέφει στην Ελλάδα για ένα νέο ξεκίνημα. Βρίσκει καταφύγιο στη Μονεμβασιά. Εκεί θα γνωρίσει τον Μάνο και θα γοητευτεί τόσο από τον ίδιο, όσο και από το κλασικό αρχοντικό, του οποίου είναι ιδιοκτήτης.

Τι κοινό έχει η Ροδούλα, η αρχοντική οικογένεια του 18ου αιώνα με την Έλενα και το Μάνο; Μέσα από παράξενα όνειρα, μία μυστηριώδη γυναίκα που τους λέει ιστορίες του παρελθόντος, η Έλενα και ο Μάνος θα ξετυλίξουν το μυστήριο που τους περιβάλει, θα πάρουν απαντήσεις στις προσωπικές τους αναζητήσεις και η Ψυχή του Πέτρινου Σπιτιού θα λυτρωθεί….

Δύο ιστορίες τόσο μακρινές, αλλά τόσο κοντά παράλληλα. Χωρίζοντας το βιβλίο σε δύο μέρη, η ιστορία της Ροδούλας ξεδιπλώνεται μπροστά μας και η Μονεμβασιά του 18ου αιώνα εμφανίζεται και μας γοητεύει. Οι άρχοντες και οι αρχοντοπούλες, τα πλούτη, οι πειρατές, οι υπηρέτριες, οι φτωχοί, όλοι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης παρουσιάζονται και μας φανερώνουν τις ιδέες, τις αντιλήψεις και τις ιδιοτροπίες που επικρατούσαν τότε. Συγκλονιστική η ζωή της Ροδούλας, γεμάτη πόνο και αδικία. Αλλά και η ζωή της κυράς της, που νόμιζε ότι επειδή είναι αρχόντισσα μπορεί να ελέγχει ακόμα και την ίδια τη μοίρα της. Τραγικά πρόσωπα, δεμένοι στα πάθη τους, προσπαθούν να ισορροπήσουν στη ζωή. Όμως, τραγικές πράξεις, έχουν τραγικά αποτελέσματα και τίποτα δεν μένει όρθιο.  Η ιστορία της Έλενας και του Μάνου, από την άλλη, αποτυπώνει με ιδιαίτερο τρόπο τα προβλήματα του σημερινού ανθρώπου. Πληθώρα υλικών αγαθών, ο άνθρωπος μπορεί να έχει ο,τι ποθεί η ψυχή του, ωστόσο ένα αίσθημα ανικανοποίητου υπάρχει μέσα του.

Δύο εποχές διαφορετικές, δύο ιστορίες διαφορετικές, αλλά με τα ίδια προβλήματα. Τον πόνο της αγάπης, την αίσθηση του ανικανοποίητου της ψυχής. Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας την ιστορία της Έλενας και του Μάνου προσπαθούσα να καταλάβω πώς θα γίνει η σύνδεση των δύο ιστοριών. Το μεταφυσικό στοιχείο, το οποίο χρησιμοποίησε η συγγραφέας, ήταν κάτι που με ικανοποίησε κυρίως γιατί δεν υπάρχουν υπερβολές, ούτε προσπάθεια να προκαλέσει φόβο. Σκοπός του υπερφυσικού στοιχείου είναι να φανερώσει κρυμμένα μυστικά, να οδηγήσει τους πρωταγωνιστές στην αλήθεια και όχι για να προκαλέσει εντυπωσιασμό.

Η Ψυχή του Πέτρινου Σπιτιού είναι ένα βιβλίο που προκαλεί μελαγχολία, αγωνία, ελπίδα. Η Ψυχή του Πέτρινου Σπιτιού είναι ένα βιβλίο για τον έρωτα, την αγάπη, το μίσος.          Η Ψυχή του Πέτρινου Σπιτιού είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει την πιο αγνή αγάπη, την αγάπη της μητέρας. Την αγάπη που φτάνει στην υπέρτατη θυσία.

Και όλα αυτά είναι δοσμένα μέσα από δύο ιστορίες που τις πλαισιώνει το μυστήριο!

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα