Η Σμύρνη στις Φλόγες - Ομέρο Αριτζίς

Γράφτηκε από την

i smirni stis flogesΣμύρνη 1919 … Ο ελληνικός στρατός παρελαύνει στην προκυμαία της πόλης … Σμύρνη 1922 … οι Έλληνες κατακρεουργούνται στην προκυμαία της πόλης … και Η Σμύρνη στις φλόγες … Το συγκλονιστικό βιβλίο του Ομέρο Αριτζίς για τις τελευταίες μέρες της πόλης, η οποία αποτέλεσε το τέλειο δείγμα της πολυπολιτισμικότητας. Ο Ομέρο Αριτζίς παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες της Σμύρνης μέσα από τις ιστορίες που έλεγε σε αυτόν και στα αδέρφια του στο Μεξικό. Το ξεχωριστό σε αυτό το βιβλίο είναι ότι είναι από τις λίγες φορές που περιγράφεται η τραγωδία των Ελλήνων της Σμύρνης με τόσες λεπτομέρειες. Είναι από τα ελάχιστα βιβλία, πέραν των ιστορικών, που περιγράφουν τις τελευταίες στιγμές της τόσο ξεχωριστής αυτής πόλης.

Ο Νικίας, ο πατέρας του συγγραφέα, είναι ένα πρώην στρατιώτης και πλέον πρόσφυγας, ο οποίος επιστρέφει στη Σμύρνη και αντικρίζει την απόλυτη φρίκη. Περιπλανιέται στα σοκάκια, τους δρόμους, τα μουσεία, τους κινηματογράφους, το νεκροταφείο, τις Εκκλησίες και την προκυμαία της πόλης και ψάχνει τη χαμένη αίγλη της και τον έρωτά του. Περιπλανιέται στο χάος και οι αναμνήσεις ζωντανεύουν μέσα στο μυαλό του. Και μαζί με τις αναμνήσεις του ταξιδεύουμε και εμείς στη Σμύρνη του πολιτισμού, της κουλτούρας, του εμπορίου και της οικονομικής ευρωστίας. Παράλληλα, όμως, περιπλανιόμαστε στα συντρίμια της πόλης, αντικρίζουμε την κτηνωδία των εχθρών, ακούμε τις φωνές απόγνωσης των Αρμενίων και των Ελλήνων, δακρύζουμε μπροστά στο σκηνικό του ολέθρου και νοιώθουμε οργή για όλους αυτούς που έβλεπαν και δεν έκαναν τίποτα, για όλους αυτούς που ξεπούλησαν την ανθρώπινη ζωή στο βωμό των συμφερόντων, οικονομικών και πολιτικών.

Ο Ομέρο Αρίτζις μέσα από την ποιητική του γλώσσα προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία. Ένα ταξίδι το οποίο έχει συνταξιδιώτες τις ζωντανές εικόνες και περιγραφές, οι οποίες δημιουργούνται μέσα από την αφήγηση του συγγραφέα. Είτε έχεις διαβάσει για την καταστροφή στη Σμύρνη, είτε απλά είσαι γνώστης του γεγονότος, χωρίς περεταίρω γνώσεις, ο Ομέρο Αρίτζις προσφέρει μέσα από την ιστορία του πατέρα του ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στη Σμύρνη του 1922. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι μέσα από την αφήγησή του μας προσφέρει μία συγκλονιστική συνειδητοποίηση, «homo hominis lupus». «Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος».

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα