ygri poli fotini naoumΚομοτηνή … Πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης … Κομοτηνή… Μία πόλη με κρύο … Κομοτηνή … Μία «Υγρή Πόλη» που στιγματίζει τους κατοίκους της … Μία «Υγρή Πόλη» που όλοι όσοι καταγόμαστε από εκεί … αλλά είμαστε μακριά, την έχουμε μέσα μας … Αυτή την πόλη, την τόσο ξεχωριστή, την τόσο ιδιαίτερη, με τη συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου … Που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση … Αυτή την πόλη, του 1950, μας παρουσιάζει η Φωτεινή Ναούμ μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Υγρή Πόλη».

Ο Λεωνίδας, ο κουρέας της πόλης, παντρεμένος με την φιλάσθενη Εριφύλη και με μία κόρη 16 χρονών, την Γαρυφαλιά, διατηρεί το κουρείο του στην σκεπαστή αγορά της πόλης. Η ήρεμη ζωή του θα ταραχθεί με την άφιξη της Χλόης από το Παρίσι. Μία άφιξη που θα φέρει τον Λεωνίδα αντιμέτωπο με το παρελθόν του. Ένα παρελθόν γεμάτο πάθος, έρωτες, αμαρτίες. Παράλληλα, σε ένα χωριό έξω από την Κομοτηνή μένει η Λαμπρινή, μία 18χρονη κοπέλα μεγαλωμένη με «θρησκευτική ευλάβια» στα όρια της θρησκοληψίας. Στη ταβέρνα που έχει μαζί με τη μητέρα της, εμφανίζεται ο Ζαχαρίας. Η κινητήρια δύναμη που θα την ωθήσει σε ακραίες για την εποχή αποφάσεις. Συμπρωταγωνιστές στις ζωές όλων αυτών, ο Ερίφ, ο μικρός βοηθός του καφετζή και ο Τάκης, μία ιδιαίτερη ανθρώπινη ύπαρξη, φίλος του Ζαχαρία.

Και ενώ οι ιστορίες των πρωταγωνιστών φαίνονται ασύνδετες μεταξύ τους, ωστόσο συναντιούνται και συνδέονται με ανομολόγητα μυστικά, αισθήματα, πάθη και έρωτες. Κοινός στόχος όλων; … Η ευτυχία … Η αγάπη … Η κάθαρση … Και θα έρθει σε όλους … Μπορεί να πονέσουν, να χάσει η ψυχή τους τον δρόμο της, ωστόσο όλοι θα βρουν τη λύτρωση που ποθεί η καρδιά τους … 

Ο Λεωνίδας, μία ύπαρξη μπλεγμένη στη νεανική του ζωή και την ενήλικη. Δεσμευμένος στα πάθη του, παρόλο που προσπάθησε να φύγει μακριά από αυτά. Δεν ήξερε όμως ότι τα χιλιόμετρα δεν μας απομακρύνουν από τον εαυτό μας. Η Χλόη, μία γυναίκα που έζησε τη ζωή της στα άκρα, ψάχνοντας όμως πάντα την αληθινή αγάπη. Η Γαρυφαλιά, μία έφηβη κοπέλα, που γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός παντρεμένου και δεν βλέπει τον αληθινό και ουσιαστικό έρωτα του Ερίφ. Ο Ερίφ, που με το ιδιαίτερο χάρισμά του, απομακρύνεται από όσους αγαπά, για να μην τους καταστρέψει. Ο Ζαχαρίας, το απόλυτο αρσενικό. Πιστός στη γυναίκα του και υπομονετικός. Η Λαμπρινή, μία κοπέλα συντηριτική, που χάνει τον δρόμο της, αλλά καταλαβαίνει στο τέλος ότι ο Ζαχαρίας είναι η απόλυτη αγάπη. Και ο Τάκης, ίσως ο πιο τραγικός ήρωας από όλους. Η αγάπη τον συνέτριψε. Ή καλύτερα τα πρέπει της κοινωνίας. 


Ένα μωσαϊκό ανθρώπων και ψυχών. Μέσα στα στενά της Κομοτηνής, μέσα στις γειτονιές της πόλης, ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες των ηρώων. Η Φωτεινή Ναούμ μέσα από προσωπικές αναμνήσεις και ιστορίες σε παρασύρει στις ψυχές των πρωταγωνιστών, στις μυρωδιές της πόλης και στους ήχους της. Με τη γραφή της ξεδιπλώνει τα συναισθήματα, τις αντιλήψεις και τα θέλω των ηρώων. Προβάλλει τις θρησκευτικές παραδόσεις της εποχής, τις κοινωνικές αντιλήψεις και καταφέρνει να τις αντιμετωπίσει και να τις υπερνικήσει. 

Η «Υγρή Πόλη» είναι σκοτεινή, μυστήρια, σκιώδης … Οι χαρακτήρες κλειστοί, επηρεασμένοι από την σκοτεινιά της πόλης … Σιγά – σιγά απελευθερώνονται … Οι μάσκες πέφτουν, οι πόθοι βγαίνουν στο προσκήνιο και οι καταπιεσμένες επιθυμίες πραγματοποιούνται … Η «Υγρή Πόλη» αν και φαίνεται δέσμιος των ανθρώπινων υπάρξεων, στην ουσία είναι αυτή που θα τους οδηγήσει στην λύτρωση …

« Η «Υγρή Πόλη» είμαι εγώ … Είμαστε εμείς … Η κοινωνία που ζούμε … όλα αυτά που καλούμαστε να βιώσουμε χωρίς να μας έχει προετοιμάσει κανείς … Το ποτάμι άλλοτε ξεσκεπάζει και άλλοτε ενώνει και ευλογεί … Η «Υγρή Πόλη» είναι μία πόλη μαγική» (οπισθόφυλλο)

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα