Κλεμμένες Λιακάδες - Μαρία Παναγοπούλου

Γράφτηκε από την

klemenes liakades.panagopoulouΑέλια και Νεκταρία. Νεκταρία και Αέλια. Δύο κορίτσια που η μοίρα τους έδεσε με έναν σκληρό τρόπο στην ηλικία των έξι χρονών … Και ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν η κάθε μία τα δικά της προσωπικά προβλήματα, τις δικές της ανησυχίες, τους δικούς της φόβους, δεκαέξι χρόνια μετά ένα γράμμα θα τους επιστρέψει στο παρελθόν, το οποίο τόσο επιθυμούν να αφήσουν πίσω.

Η Αέλια, μόλις έξι χρονών, μετακομίζει με τον πατέρα της – που μόλις εκείνη τη στιγμή γνώρισε – στο Γουίνιμπεγκ του Καναδά. Φεύγει από την Ελλάδα και από την αγκαλιά της μητέρα της, την Μάικα.

Η Νεκταρία, μόλις εφτά χρονών, βλέπει την όμορφη οικογένειά της να διαλύεται. Δύο άνθρωποι ερωτευμένοι, μετατρέπονται σε θανάσιμους εχθρούς. Από τότε προσπαθεί να ορθοποδήσει συναισθηματικά και να καταλάβει τι ήταν αυτό που έκανε η μητέρα της ώστε να προκαλέσει την οργή του πατέρα της.

Δεκαέξι χρόνια μετά ένα γράμμα θα τις στείλει στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς. Εκεί θα ανακαλύψουν καλά κρυμμένες αλήθειες, καλά κρυμμένα μυστικά και θα έρθουν αντιμέτωπες με τον άνθρωπο που κατέστρεψε τις ζωές τους. Με τον άνθρωπο που τους πρόσφερε μία ζωή γεμάτη «Κλεμμένες Λιακάδες»!

«Ένας ανίερος έρωτας. Μια ιερή φιλία. Και η αέναη μάχη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Ποιός θα νικήσει; Και με ποιό τίμημα;» (από το οπισθόφυλλο).

Η κυρία Παναγοπούλου με την εξαίσια πένα της μας προσφέρει τη συνέχεια της ιστορίας «Είδα τον Εαυτό μου στα μάτια σου» μέσα από την ζωή των δύο κυρίως θυμάτων της τραγικής εκείνης ιστορίας, των δύο μικρών κοριτσιών, της Αέλιας και της Νεκταρίας. Έχοντας εντυπωσιαστεί με την ιστορία της Μάικας, της Λιάνας, του Νικήτα, της Μαριάνθης και του Αντώνη, έχοντας ταυτιστεί με τον πόνο τους, τον καημό τους, την οργή τους, την απεγνωσμένες προσπάθειές τους να πράξουν το σωστό, περίμενα πώς και πώς τη συνέχεια της ιστορίας.

Ήθελα να μάθω τι απέγιναν οι πρωταγωνιστές, πώς συνέχισαν τη ζωή τους, πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα φρικτά γεγονότα που έζησαν. Και με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι οι «Κλεμμένες Λιακάδες» δεν αποτελούν μία συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου. Ναι, μα δίνει πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές του προηγούμενου βιβλίου, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στα δύο μικρά κορίτσια, που πλέον είναι ενήλικες και η κάθε μία έχει πάρει τον δικό της δρόμο. Ασφαλτοστρωμένος ή κακοτράχαλος, και οι δύο επιχειρούν να τον βαδίσουν με τα εφόδια που τους έχουν προσφέρει. Και οι δύο δρόμοι, αν και φαντάζουν παράλληλοι, θα ενωθούν στο Φισκάρδο.

Πλέκοντας με ιδιαίτερη μαεστρία και πάλι την αλήθεια με τη μυθοπλασία, την πραγματικότητα με την φαντασία, η κυρία Παναγοπούλου μας προσφέρει ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα. Συνδέοντας το προηγούμενο βιβλίο με το καινούργιο με τρόπο μοναδικό, έτσι ώστε να μπορείς να τα διαβάσεις και ξεχωριστά, οι «Κλεμμένες Λιακάδες» θα σας κλέψουν τις μέρες και τα βράδια. Μέσα από τη ζωή της Αέλιας και της Νεκταρίας η συγγραφέας δίνει πληροφορίες για το παρελθόν τους, χωρίς ωστόσο να σκεφτείς ότι επαναλαμβάνει κομμάτια του προηγούμενου βιβλίου. Αντιθέτως, αισθάνεσαι ότι διαβάζεις ένα αυτόνομο βιβλίο μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται η ψυχοσύνθεση, το μυστήριο, η αγωνία, ο ερωτισμός και η τραγικότητα των πρωταγωνιστών. Όλα δίνονται τη σωστή στιγμή, έτσι ώστε να κουμπώνουν και να αποκαλύπτουν γιατί οι πρωταγωνιστές κατέληξαν στις επιλογές που κατέληξαν. Παρόλα αυτά, είναι καλό να διαβάσετε και το «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου», προκειμένου να κατανοήσετε πλήρως όλους τους χαρακτήρες.

Επίσης, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η μοναδική περιγραφή του Φισκάρδου. Γνωρίζοντας το όμορφο αυτό μέρος της Κεφαλονιάς, έχοντας περάσει πολλά καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων στις παραλίες του, πραγματικά μέσα από τις περιγραφές και τη χρήση της ντοπιολαλιάς ένοιωσα ότι βρίσκομαι ξανά πίσω στα όμορφα παιδικά μου χρόνια. Νοστάλγησα την παραλία του, τα δρομάκια του και τον κόσμο του. Αλλά ακόμα κι αν ποτέ δεν έχετε πάει στο Φισκάρδο, η γραφή της κυρίας Παναγοπούλου θα σας δώσει την αίσθηση ότι περπατάτε μαζί με την Αέλια στα δρομάκια του, ότι παρακολουθείτε τα βράδια τους κατοίκους μαζί με τη Νεκταρία. Θα μεταφερθείτε και εσείς στις ομορφιές του και θα βιώσετε όλα αυτά τα όμορφα συναισθήματα των πρωταγωνιστών καθώς αντικρίζουν τον τόπο αυτό.

Αστυνομικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό, ανατρεπτικό, «Οι Κλεμμένες Λιακάδες» θα σας κεντρίσουν και από την πρώτη σελίδα θα νοιώσετε να σας κατακλύζουν οι αγωνίες και οι φόβοι των πρωταγωνιστών. Δεν θα πω πολλά για την υπόθεση, καθώς μπορεί να παρασυρθώ και να αποκαλύψω στοιχεία της ιστορίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αέλια και η Νεκταρία θα σας παρασύρουν στον δικό τους κόσμο, ο άγνωστος άντρας που θα προσεγγίσει την Αέλια θα σας γεμίσει απορίες με τον έρωτά του, τη μυστικότητά του, αλλά και η γυναίκα που έχει το καφενείο θα σας προβληματίσει.

Ορθά δομημένοι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται και αναγεννιούνται, «Οι Κλεμμένες Λιακάδες» συνδυάζουν το ψυχολογικό με το αστυνομικό θρίλερ και σε οδηγεί στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα