kokkini likaina eliza markundΗ Άνικα Μπένγτζον, ρεπόρτερ της εφημερίδας “Απογευματινός Τύπος” της Στοκχόλμης, έχει ραντεβού με έναν δημοσιογράφο για να της δώσει πληροφορίες για μία τρομοκρατική επίθεση στην αεροπορική βάση της περιοχής 30 χρόνια παλιότερα. Το ραντεβού, όμως, αυτό θα το προλάβει ο θάνατος, καθώς ο δημοσιογράφος βρίσκεται δολοφονημένος στο κατάλευκο, παγωμένο τοπίο μιας βόρειας σουηδικής πόλης. Η Άνικα πιστεύει οτι ο φόνος αυτός δεν είναι τυχαίος. Η υποψία της επιβεβαιώνεται με τη δολοφονία του μοναδικού αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του δημοσιογράφου. Οι φόνοι συνεχίζονται και η Άνικα, παρά τις ρητές εντολές του αφεντικού της, αρχίζει να διερευνά τους φόνους και συγχρόνως να ψάχνει το κοινό σημείο των δολοφονιών. Παράλληλα, ανακαλύπτει ότι ο άντρας της έχει μυστικά ...

Και μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των αποκαλύψεων, προσωπικών και επαγγελματικών, κάνει την εμφάνισή της η Κόκκινη Λύκαινα. Μία μυστηριώδης φιγούρα η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη ιστορία, ή μήπως όχι; Τελικά η Άνικα θα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια όχι μόνο για τους φόνους αλλά και για τα μυστικά που διαλύουν την οικογένειά της. Θα καταφέρει να βγει αλώβητη απο όλη αυτή την ιστορία; Τελικά, μήπως επιζητά τον κίνδυνο για να τραβήξει την προσοχή;

Στο βιβλίο “Κόκκινη Λύκαινα” η Liza Marklund παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική διαφθορά, τα παιχνίδια κάτω απο το τραπέζι των ηγετών και της άλλης εξουσίας, του Τύπου. Μέσα από την έρευνα της Άνικα εμφανίζονται οι συμφωνίες εξουσίας – Τύπου, και το πώς οι εφημερίδες και τα κανάλια παρουσιάζουν τις πολιτικές κινήσεις προς όφελος των κυβερνώντων. Συγχρόνως, όμως, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι οι οποίοι μάχονται για την ελευθερία του λόγου και για την προβολή της αλήθειας.

Μαζί με τα υπόγεια παιχνίδια όλων αυτών, που δε νοιάζονται για τους απλούς εργαζόμενους, το κυριότερο ίσως θέμα το οποίο θίγει η Marklund είναι αυτό της τυφλής προσκόλλησης σε ιδεολογίες, αλλά και της μεταστροφής όταν έρχεται η ώρα του βολέματος. Σαράντα χρόνια μετά και η πίστη σε ιδεολογίες παραμένει, σε σημείο να οδηγεί στην αφαίρεση ανθρώπινων ζωών. Σε αντιδιαστολή με την Κόκκινη Λύκαινα η οποία θυσίασε τα “πιστεύω” και τις ιδεολογίες της για χάρη της καριέρας και της αναρίχησής της στην εξουσία.

Όλα αυτά τα ανακαλύπτει η Άνικα, τα καταγράφει, ριψοκινδυνεύει για χάρη της αλήθειας, ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προδοσία του άντρα της. Μία γυναίκα, η οποία αψειφά τον κίνδυνο, ρισκάρει και δικαιώνεται. Μία γυναίκα, η οποία δεν εγκαταλείπει ποτέ την προσπάθεια να σώσει την καριέρα και τον γάμο της. Μία γυναίκα η οποία βρίσκει μέσα από τον πόνο να νικήσει όλους τους δαίμονές της.

Με απλή, κατανοητή γραφή, σασπένς μέχρι το τέλος, έντονες εικόνες και ζωηρά συναισθήματα, η Marklund θίγει κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, βάζοντας τον αναγνώστη μέσα στο βιβλίο και όχι απλό θεατή. Η ήρεμη δύναμη της Άνικα, η απομυθοποίηση της γυναίκας – πολιτικού και ο αμετανόητος επαναστάτης, ο οποίος φτάνει στα όριά του όταν διαπιστώνει ότι όλα γύρω του καταρρέουν, συνιστούν ένα βιβλίο το οποίο θα σας καθηλώσει και δεν θα θέλετε να το αφήσετε.

         

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα