Κορίτσι στο χιόνι - Ντάνια Κουκάφκα

Γράφτηκε από την

koritsi_σto_xioni_ntania_koukafkaΗ Λουσίντα Χέις βρίσκεται νεκρή σε μία παιδική χαρά και η πόλη του Μπλούμσβιλ αναστατώνεται. Η Λουσίντα Χέις είναι ένα 15χρονο κορίτσι, όμορφο, δημοφιλές. Είναι το κορίτσι που όλοι θέλουν να έχουν για φίλη, αλλά και που οι περισσότεροι ενδόμειχα ζηλεύουν. Γιατί η Λουσίντα Χέις έχει μια τέλεια ζωή. Μια ζωή που τελειώνει απότομα. Μεσάνυχτα. Χειμώνας. Χιόνι. Ο φύλακας Άιβαν ανακαλύπτει σε μια παιδική χαρά το πτώμα της Λουσίντα. Το τηλέφωνο στο αστυνομικό τμήμα χτυπά και όλη η αστυνομική δύναμη τίθεται επί ποδός. Το έγκλημα είναι πρωτοφανές για τη μικρή πόλη του Μπλουμσβιλ του Κολοράντο και ο επιθεωρητής Ρας θα κινήσει γη και ουρανό για να βρει τον δολοφόνο.

Οι καταθέσεις ξεκινούν και οι υποψίες στρέφονται σιγά – σιγά προς τον Κάμερον ο οποίος είναι κρυφός θαυμαστής της Λουσίντα και την παρακολουθεί από μακριά και την Τζέιντ, ένα κορίτσι περιθωριοποιημενο που «μισεί» τη Λουσίντα για την τέλεια ζωή της. Ποιος από όλους την μισούσε τόσο ώστε να την σκοτώσει; Μήπως τελικά το «καλό» κορίτσι δεν είναι και τόσο καλό;

Μέσα από τις σκέψεις των πρωταγωνιστών, του Κάμερον, της Τζέιντ και του ειπθεωρητή Ρας προβάλλεται η εικόνα της Λουσίντα. Προκαλεί έντονο ενδιαφέρον πώς ένα άτομο έχει διαφορετικές πτυχές μέσα από τα μάτια άλλων. Ο Κάμερον στο βλέμμα της Λουσίντα βλέπει ένα όμορφο, γλυκό κορίτσι. Ένα άπιαστο όνειρο. Η Τζέιντ στο βλέμμα της Λουσίντα βλέπει ένα εγωκεντρικό πλάσμα που το μόνο που θέλει είναι να τραβάει την προσοχή. Ο Ρας μέσα από τις καταθέσεις βλέπει στη Λουσίντα ένα κορίτσι γεμάτο ζωή, ένα κορίτσι τολμηρό, ίσως περισσότερο από ότι αρμόζει στην ηλικία της. Μέσα από τους τρεις πρωταγωνιστές παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο η ανάγκη του ανθρώπου για επιβεβαίωση από το περιβάλλον του.

Η Λουσίντα, αν και βρίσκεται στην τρυφερή ηλικία των δεκαπέντε χρονών, θέλει να τραβήξει την προσοχή όλων, να γίνεται αποδεκτή από όλους, να αποτελεί το επίκεντρο. Η Λουσίντα εκπροσωπεί όλους εκείνους που προσπαθούν με επιφανειακά πράγματα να καλύψουν το εσωτερικό τους κενό. Και παρόλο που έχει πεθάνει, παρόλο που παρουσιάζεται μέσα από την αντίληψη των άλλων για αυτήν, η Ντάνια Κουκάφκα έχει καταφέρει να την παρουσιάζει σαν να βρίσκεται ανάμεσά μας. Σαν να είναι η ίδια πρωταγωνίστρια και όχι όλοι όσους άφησε πίσω της.

Η Ντάνια Κουκάφκα με ένα αστυνομικό βιβλίο προσφέρει ένα μοναδικό ψυχογράφημα ανθρώπων. Ανθρώπων καθημερινών, ανθρώπων που ακροβατούν στη ζωή και στο όνειρο, την αγάπη και το μίσος, την εμμονή και τον θαυμασμό, τον εγωισμό και την αυτοεκτίμηση. Η Ντάνια Κουκάφκα με το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα καταφέρνει να συγκινήσει, να προβάλει εσωτερικούς προβληματισμούς και αναζητήσεις και να παρουσιάσει με τον πιο αληθοφανή τρόπο τη σύγχρονη κοινωνία. Μία κοινωνία που έχει ως πρότυπα την επιφάνεια, την ομορφιά, την «δημοτικότητα». Μία κοινωνία που ξεχνάει την ουσία και επικεντρώνεται σε πράγματα υλικά και τετριμένα. Η λύση του εγκλήματος θα συνταράξει, αλλά παράλληλα θα δείξει την πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν ηθικοί περιορισμοί, δεν υπάρχουν φραγμοί. Όλα γίνονται θυσία στο βωμό της απόλαυσης, της προσωπικής ικανοποίησης και του εγωισμού.

Η ιστορία της Λουσίντα και ο λόγος της δολοφονίας μπορεί να φανούν τετριμμένα, καθημερινά, αυτό που λέμε «Ε, δεν είναι και η πρώτη φορά». Και εδώ είναι η τραγικότητα της ιστορίας. Ότι όλα αυτά έχουν γίνει καθημερινότητα. Η ικανοποίηση του «εγώ», η επιθυμία για αναγνώριση, το πάθος, ο ανάρμοστος έρωτας, ο φόνος, έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και έχουμε αρχίσει να γινόμαστε απαθείς. Ανακαλύψτε την Λουσίντα, εισχωρείστε στον κόσμο της και διεισδύστε στις δύσκολες, περίεργες και εγωιστικές ανθρώπινες σχέσεις.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα