mati sto skotadi mo hayderΗ Μο Hayder επιστρέφει με ένα δυνατό αστυνομικό βιβλίο και μας καθηλώνει με ένα συγκλονιστικό θέμα, την απαγωγή παιδιών. Το «Μάτι στο Σκοτάδι» είναι ένα σκληρό, ακραίο, τολμηρό βιβλίο, το οποίο φέρνει στην επιφάνεια τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου, την απαγωγή του παιδιού του. Η Hayder καταπιάνεται για άλλη μία φορά με ένα δύσκολο και επικίνδυνο θέμα και το κάνει τόσο καλά, ώστε προκαλεί τρόμο, αγωνία, φόβο, ακόμα και σε άτομα που δεν είναι γονείς, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αίσθημα της προστασίας δεν είναι τόσο έντονο.

Μία κλοπή αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται κάτι συνηθισμένο, ωστόσο το θέμα περιπλέκεται, γιατί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου κάθεται ένα παιδί. Στο γκαράζ του εμπορικού κέντρου ένας άγνωστος άντρας κλέβει το αυτοκίνητο μίας γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα πίσω κάθεται η εντεκάχρονη κόρη της. Ο Τζακ Κάφερι μαζί με την ομάδα του αναλαμβάνουν την έρευνα και σύντομα διαπιστώνουν ότι έχουν προηγηθεί άλλα δύο παρόμοια περιστατικά. Και ενώ ο Τζακ εντείνει τις έρευνες για να προλάβει τον χρόνο, έρχεται άλλη μία κλοπή και απαγωγή να συνταράξει τις έρευνες. Τα πράγματα περιπλέκονται και ο απαγωγέας είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Μνήμες από το παρελθόν έρχονται να τον ταράξουν, καθώς ο αδερφός του είχε απαχθεί από έναν παιδεραστή και ποτέ δεν βρέθηκε το πτώμα του, αλλά και ο παιδεραστής δεν τιμωρήθηκε ποτέ, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει τη Φλι Μάρτιν και το πείσμα της να αποδείξει (μετά την αποτυχία της ομάδας της σε μία άλλη υπόθεση) ότι η ομάδα της έχει ακόμα λόγο ύπαρξης και τον νέο αστυνομικό που θέλει να λύσει την αποτυχημένη υπόθεση της ομάδας της Φλι. Όλα αυτά φτάνουν τον Τζακ στα όριά του και η σύλληψη του δράστη είναι απλά μονόδρομος.

Η Hayder, μετά από δύο μέτριες ιστορίες, επανέρχεται δυναμικά και μας θυμίζει τη συγγραφική της δεινότητα που είχαμε αγαπήσει στο Φονικό Κελάηδισμα και στη Σιωπή των Δέντρων. Προκλητική απέναντι στις ευαισθησίες μας, παίζει με ένα θέμα το οποίο μας φέρνει αντιμέτωπους με τον πιο μεγάλο φόβο. Την απώλεια του παιδιού. Ο εξαιρετικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τόσο τη σχέση του Κάφερι με τις οικογένειες των παιδιών, όσο και τη σχέση του απαγωγέα με τις οικογένειες είναι το σημαντικότερο ατού της ιστορίας. Γιατί σε μία τέτοια ιστορία, εκτός από την διαλεύκανση της υπόθεσης, οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι σημαντικές. Και η Hayder παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο. Μία οικογένεια που βιώνει μία τέτοια απώλεια, που ζει την αγωνία να μην ξαναδεί το παιδί της, δεν μπορεί να παραμείνει αλώβητη. Μέσα από αυτό το μαρτύριο η Hayder παρουσιάζει το ξεγύμνωμα της ψυχής των μελών της οικογένειας, την εσωτερική τους αλλαγή, και ιδιαίτερα την ψυχολογία της μητέρας η οποία πάνω στην απόγνωσή της δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιον πρέπει να εμπιστευθεί και ποιον όχι.

Παράλληλα, όμως, με την ιστορία, εξελίσσονται και οι προσωπικές σχέσεις του Τακ με τη Φλι. Κοινωνοί και οι δύο ενός μυστικού που βαραίνει τη Φλι, προσπαθούν να παλέψουν τους δικούς τους δαίμονες. Οι ενοχές της Φλι, η οποία κάλυψε τον αδερφό της όταν πριν έναν χρόνο δολοφόνησε ένα μοντέλο, την κυνηγούν και επηρεάζουν τη δουλειά της. Γίνεται ιδιαίτερα πείσμων και παραβιάζει εντολές και κανόνες. Αν και αυτό στο τέλος της βγαίνει σε καλό, δεν παύει να βάζει σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή. Η Φλι βρίσκεται σε έναν διαρκή εσωτερικό πόλεμο. Από την άλλη ο Κάφερι, ο οποίος γνωρίζει μέρος της αλήθειας, την καλύπτει και βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα προστασίας της. Αυτό σε συνδυασμό ότι μέσα του κρύβει αισθήματα για τη Φλι, τον κάνουν να μπερδεύεται περισσότερο.

Το «Μάτι στο Σκοτάδι», είναι μία ιστορία αστυνομική και ψυχολογική συγχρόνως. Μας δείχνει μέσω ενός σκληρού θέματος πόσο επηρεάζονται και αλλάζουν οι σχέσεις των ανθρώπων. Ανατρεπτικό, καταιγιστικό σε εξελίξεις, πλήρες ολοκληρωμένο ως ιστορία και γεμάτο συναισθηματικές εξάρσεις, το «Μάτι στο Σκοτάδι» θα σας συναρπάσει …

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα