matomeni kiriaki nicci french«Η Κυριακή είναι μια μέρα που οι άνθρωποι κρύβονται από τον ίδιο τον εαυτό τους. Προσπαθούν να ξεχάσουν αυτά που έκαναν το Σάββατο και υποκρίνονται πως η εβδομάδα που έρχεται θα είναι διαφορετική από αυτή που πέρασε.  Το μήνυμα του δολοφόνου, όμως, είναι απόλυτα ξεκάθαρο: είσαι δική μου. Για τη Φρίντα Κλάιν το σπίτι της ήταν το καταφύγιό της, μέχρι τη στιγμή που έγινε η σκηνή ενός αιματηρού εγκλήματος. Κάτω από τις σανίδες του πατώματος η αστυνομία είχε ανακαλύψει το πτώμα του ανθρώπου που είχε προσλάβει η ίδια για να την προστατέψει. 

Ωστόσο, ο κύριος ύποπτος, ο Ντιν Ριβ, έχει πεθάνει εδώ και επτά χρόνια. 
Ο δολοφόνος επιλέγει τα επόμενα θύματά του κι αρχίζει να στοχοποιεί τους στενούς φίλους της. Η αστυνομία αδυνατεί να δώσει απαντήσεις. Με το κακό να υφέρπει στα σκοτεινά δωμάτια ενός αρρωστημένου μυαλού, η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν συνειδητοποιεί πως θα πρέπει να εντοπίσει η ίδια τον δολοφόνο, προτού εκείνος εντοπίσει όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα».
(οπισθόφυλλο)

Η εβδομάδα τελειώνει. Η Κυριακή έρχεται και δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο εκτός από ματωμένη. «Ματωμένη Κυριακή» και η κάθαρση για τη Φρίντα δεν πρόκειται να έρθει. Αντιθέτως, το πτώμα κάτω από τις σανίδες του σπιτιού της και οι μετέπειτα επιθέσεις σε αγαπημένα της πρόσωπα, αποδεικνύουν ότι πλέον πουθενά δεν είναι ασφαλής. Αλλά αυτό που τρομάζει περισσότερο τη Φρίντα είναι ότι ούτε οι δικοί της άνθρωποι είναι πλέον ασφαλής. Και φυσικά οι υποψίες στρέφονται πλέον καθαρά στον Ντιν Ριβ.

Όλοι όσοι την αμφισβήτησαν για την άποψή της ότι ο Ντιν Ριβ είναι ζωντανός, αναθεωρούν τις απόψεις τους και αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Πρώτος από όλους ο διοικητής Κρόουφορντ, ένας από τους κύριους πολέμιους της Φρίντα, ο οποίος αποδεχόμενος την ήττα του αποφασίζει να παραιτηθεί. Ο Χαλ Μπράντσο εμμένει στην προσπάθειά του να καταρρακώσει τη Φρίντα μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα ανεξιχνίαστες υποθέσεις της αστυνομίας και τη βοήθεια ενός γλοιώδους δημοσιογράφου, του Ντάνιελ Μπλάκστοκ.

Ο Γιόσεφ, μετά το θάνατο της πρώην συζύγου του, φέρνει στην Αγγλία τον μικρό του γιο, Αντρέι. Η Χλόη, η ανιψιά της, ώριμη πλέον προσπαθεί να σταθεί στη θεία της και να αντιμετωπίσει τους δικούς της φόβους. Ο Κάρλσον, αν και μακριά από το ρόλο του επιθεωρητή, στέκεται βράχος δίπλα στη Φρίντα. Και μέσα σε όλα αυτά ένας νέος δολοφόνος – μιμητής του Ντιν Ριβ;, θαυμαστής του; - τον οποίο η Φρίντα (πάντα μέσα από τους ανορθόδοξους τρόπους της) προσπαθεί να ανακαλύψει.

Καταιγιστικές εξελίξεις, ακραία συναισθήματα, η «Ματωμένη Κυριακή» προσφέρει μία ευχάριστη, αν και όχι το ίδιο έντονη όπως τα προηγούμενα βιβλία, ανάγνωση. Και μπορεί η ανάλυση των χαρακτήρων, η σταδιακή ολοκλήρωση των προσωπικοτήτων όλων όσων είναι δίπλα στη Φρίντα, είναι για άλλη μία φορά μοναδικά δοσμένη μέσα από την ξεχωριστή γραφή των Nicci French, ωστόσο μου έλειψε η ένταση, καθώς και η αγωνία για το ποιος μπορεί να είναι ο νέος δολοφόνος. Ίσως σε αυτό έπαιξε ρόλο και το ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας του γίνεται σχεδόν στη μέση του βιβλίου και δεν μου έδωσε την ευκαιρία να τον ανακαλύψω μόνη μου. Βέβαια, ερωτήματα για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος του δολοφόνου και ποια είναι τα κίνητρά του υπάρχουν, απλά δεν με προβλημάτισαν τόσο όσο στα προηγούμενα βιβλία.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα