Μέχρι να αλλάξει ο άνεμος - Μαίρη Λιάσκα Μαυράκη

Γράφτηκε από την

Mexri na allaxi ο anemos maria liaskaΛήμνος … 1939 … ο συνταγματάρχης Πέτρος Αναστασιάδης σώζει από βέβαιο πνιγμό τον ανιψιό της Αθηνάς Θαλίδου … Και ο έρωτας έρχεται με το πρώτο βλέμμα … Λίγα χρόνια αργότερα ο Πέτρος θα σώσει την Αθηνά από τη πυρκαγιά στην πρεμιέρα του πρώτου ομιλούντος κινηματογράφου … Και έρχεται ο πόλεμος … Σκληρός και αδυσώπητος εισβάλλει στην Ελλάδα και στις ζωές όλων … Ο Πέτρος φεύγει για το μέτωπο, από όπου και της στέλνει συνέχεια γράμματα … Η Αθηνά φεύγει για την Αθήνα … Και ο Πέτρος σκοτώνεται στο πεδίο της μάχης … Η Αθηνά παντρεύεται … ο Πέτρος όμως είναι πάντα μέσα της …

Τα γράμματα του Πέτρου, χρόνια αργότερα, θα πέσουν στα χέρια της εγγονής της Αθηνάς, τη μικρή Αθηνά, και της φίλης της Ειρήνης. Μπροστά στα μάτια τους ξεδιπλώνεται ένας έρωτας μεγάλος, ένας έρωτας απόλυτος, ένας έρωτας μοναδικός. Δέσμιοι των κοινωνικών συνθηκών και του απόλυτου ιδανικού – η ελευθερία της πατρίδας – η Αθηνά και ο Πέτρος θα αναγκαστούν να χωρίσουν. Οι ζωές τους θα πάρουν διαφορετικό δρόμο. Ο Πέτρος αγωνίζεται για την ελευθερία και η Αθηνά συμβιβάζεται για την ευτυχία της αδερφής της. Όμως, παρά τα χιλιόμετρα που τους χωρίζουν, παρά τις «κοινωνικές συμβάσεις» που ορίζουν τη ζωή τους, ψυχικά ανήκουν ο ένας στον άλλον.

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος της κυρίας Λιάσκα – Μαυράκη Μαρίας «Μέχρι να αλλάξει ο άνεμος» παρουσιάζεται η αγάπη σε όλο της το μεγαλείο. Παρουσιάζεται η αδυναμία του ανθρώπου να δοθεί απόλυτα σε αυτήν, καθώς συμβιβάζεται με τα «πρέπει» του κοινωνικού περίγυρου και την πίστη – σε σημείο τυφλής προσκόλλησης – σε ιδανικά. Όσο, όμως, κι αν η Αθηνά δέχτηκε τη μοίρα της, η καρδιά της έμεινε ελεύθερη. Η καρδιά δόθηκε απόλυτα στον Πέτρο. Δεν συμβιβάστηκε ούτε λεπτό. Και έκανε υπομονή μέχρι να αλλάξει ο άνεμος. Και ο άνεμος άλλαξε και η γαλήνη στην καρδιά και την ψύχη ήρθε.

Μία ιστορία συγκινητική, δοσμένη με ειλικρίνεια, μία ιστορία έκρηξη συναισθημάτων. Η ζωή της Αθηνάς και του Πέτρου ξεπροβάλλει μέσα από τα γράμματα του τελευταίου. Ζωντανεύει η αγάπη που τους ενώνει και η εγγονή της Αθηνάς μαθαίνει από την αρχή την γιαγιά της. Η ιστορία ελκύει από την πρώτη σελίδα και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Η κυρία Λιάσκα – Μαυράκη με απλό λόγο, με ροή στην αφήγηση, εικόνες ζωντανές, προσφέρει μία γλυκιά ιστορία αγάπης, από αυτές που λες μόνο στις ταινίες μπορείς να δεις. Τοποθετημένη σε ένα ιστορικό πλαίσιο δυσοίωνο, μία από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας, η κυρία Λιάσκα καταφέρνει να μην κουράσει τον αναγνώστη με ιστορικές λεπτομέρειες. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και εν συνεχεία ο εμφύλιος τονίζονται τόσο όσο χρειάζεται. Τόσο όσο επηρεάζουν τη ζωή των δύο πρωταγωνιστών.

«Μέχρι να αλλάξει ο άνεμος» λέει κάθε φορά που πρέπει να πάρει μία απόφαση η Αθηνά και ταυτιζόμαστε μαζί της. Γιατί όλοι μας στις αποφάσεις της ζωής μας λέμε «μέχρι να γίνει αυτό» ή «μέχρι να γίνει το άλλο». Γιατί ακόμα και οι συμβιβασμοί θέλουν δύναμη. Γιατί και η πίστη στην πατρίδα θέλει δύναμη. Γιατί όταν αγαπάς αληθινά θα έρθει η στιγμή που θα πεις «Ναι, ο άνεμος άλλαξε».

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα