min topis pouthena kate hummerΑρχές δεκαετίας του 70. Επαρχία Αγγλίας. Η νεαρή Άννα μένει έγκυος. Οι αντιδράσεις τόσο από την οικογένειά της όσο κι από τον νεαρό πατέρα είναι οι αναμενόμενες. Έκτρωση. Και αφού απορρίπτεται αυτή η εκδοχή. Υιοθεσία. Ωστόσο, η Άννα αλλάζει γνώμη και κρατάει το μωρό και ο Λουίς, ο πατέρας, αποφασίζει να την παντρευτεί και να μετακομίσουν στο Λονδίνο. Το όνειρο για μια όμορφη, οικογενειακή ζωή γίνεται εφιάλτης. Η ζωή που ονειρεύτηκε δεν θα πάρει σάρκα και οστά. Η επιλόχειος κατάθλιψη της χτυπά την πόρτα. Tα ύποπτα νυχτερινά περπατήματα, οι παρακμιακές παρέες του συζύγου της, την αναγκάζουν να προβεί σε πράξεις αδιανόητες.

Αρχές δεκαετίας του 80. Επαρχία Αγγλίας, στις παρυφές ενός δάσους. Η δεκατριάχρονη Ρούμπι μεγαλώνει με έναν πατέρα βίαιο και με μία μητέρα αδιάφορη. Η ανακάλυψη ότι είναι υιοθετημένη την κάνει να συνειδητοποιήσει γιατί ο «πατέρας» της την κακοποιεί και γιατί η «μητέρα» της κάθεται παθητικά και δεν αντιδρά. Γιατί, πολύ απλά, όπως πιστεύει στο μυαλουδάκι της, δεν την αγαπάνε αληθινά. Γιατί, πολύ απλά, δεν είναι δικό τους παιδί. Γιατί μία παλιά τραγωδία τους έχει εγκλωβίσει συναισθηματικά.

Η Ρούμπι, παρά τα δεκατρία της χρόνια, θα αποφασίσει να εγκαταλείψει τον Μικ και την Μπάρμπαρα, τους θετούς γονείς, και να αναζητήσει τους αληθινούς της γονείς. Με λιγοστά πράγματα σε έναν μπόγο θα τρέξει βαθιά μέσα στο δάσος και θα γνωρίσει την Ελίζαμπεθ, τον Τομ και τον Κρίσπιν. Τρία αδέρφια, εγκαταλελειμμένα από τους γονείς, που προσπαθούν να επιβιώσουν. Δίπλα τους η Ρούμπι θα προσπαθήσει να σταθεί στα πόδια της, να ανακαλύψει τον εαυτό της, να βρει την αληθινή της οικογένεια.

Συνοδοιπόρος στο ταξίδι της ανακάλυψης της αληθινής της ταυτότητας είναι ο Σκιάς, ένας φανταστικός φίλος ή μήπως όχι; Γιατί μαζί με τον Σκιά, εμφανίζονται και άλλοι, όπως η γυναίκα με το κίτρινο φουστάνι. Με έναν τραγικό τρόπο η Ρούμπι ανακαλύπτει ότι ο Σκιάς, η γυναίκα με το κίτρινο φουστάνι, αλλά και άτομα με τα οποία έρχεται καθημερινά σε επαφή, είναι πνεύματα. Είναι οι ψυχές των πεθαμένων. Και, όμως, αντί να τρομοκρατηθεί, συμβιβάζεται και τους δέχεται στην καθημερινότητά της. Και μέσα από όλα αυτά τα περίεργα, τα τραγικά, τα εμπόδια, η Ρούμπι θα μάθει την ιστορία της οικογένειάς της.

Η Kate Hamer για άλλη μία φορά, μετά το συγκλονιστικό βιβλίο «Το Κορίτσι με το Κόκκινο Παλτό», μας προσφέρει μία μοναδική εφηβική αναζήτηση για την ανακάλυψη της αλήθειας. Μιας αλήθειας που στην ουσία οδηγεί στην ανακάλυψη του ίδιου του εαυτού. Μέσα από τα μάτια της Ρούμπι ξεπηδούν όλοι οι φόβοι, οι ανησυχίες, οι αγωνίες των παιδιών που ανακαλύπτουν ότι είναι υιοθετημένα. Έντονα ψυχολογικό, έντονα συναισθηματικό, δεν μπορείς παρά να νοιώσεις τη Ρούμπι. Να τρέξεις μαζί της μέσα στο δάσος, να κλάψεις μαζί της για την απώλεια της παιδικής αθωότητας και να αναζητήσεις την αιτία που οι γονείς της την έδωσαν για υιοθεσία.

Παράλληλα, μέσα από την αφήγηση της ιστορίας της Άννας και του Λούις η Kate Hamer παρουσιάζει με απόλυτο ρεαλισμό τα προβλήματα μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ενός γάμου που ενώ έχει στοιχεία αγάπης καταλήγει καταναγκαστικός, μιας κοινωνίας που δεν διστάζει να στιγματίσει ό,τι δεν συμβαδίζει με τους κανόνες της, και κυρίως το πόσο επηρεάζει τη γυναίκα η επιλόχιος κατάθλιψη. Θέματα που ακόμα και τώρα κατατρέχουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Και με δραματικό τρόπο συνειδητοποιείς ότι 40 χρόνια σχεδόν μετά ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει.  

Εξίσου ιδιαίτερο είναι και το χάρισμα της Ρούμπι, η δυνατότητά της να βλέπει νεκρούς. Ο Σκιάς, ένα νεκρό αγοράκι, τη συντροφεύει από πολύ νωρίς και η Ρούμπι συζητά μαζί του όλες τις ανησυχίες της. Με άψογο τρόπο η Kate Hamer συνδέει το φυσικό με το μεταφυσικό, το φως με το σκοτάδι, τη ζωή με το θάνατο, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι όλα είναι μία συνέχεια. Η Ρούμπι, αν και μικρή, δεν φοβάται τους νεκρούς, δεν φοβάται να μιλήσει μαζί τους. Και αυτό γιατί η καρδιά της είναι πληγωμένη και ψάχνει ακόμα και εκεί τη στοργή. Για αυτό και οι συγκλονιστική αποκάλυψη της αλήθειας δεν την οδηγεί στην κατάρρευση, αλλά στη λύτρωση.

Σκοτεινό, μελαγχολικό, ατμοσφαιρικό, το «Μην το πεις πουθενά» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα σας καθηλώσει. Μία ιστορία που θα στοιχειώσει τις σκέψεις σας, αλλά θα σας γεμίσει και αισιοδοξία. Γιατί όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή, στο τέλος βγαίνει το ουράνιο τόξο.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα