Ο Ελληνικός Λαβύρινθος - Manuel Vazquez Montalban

Γράφτηκε από την

ellinikos lavirinthos moltablan[…] Τα μάτια της πήραν το χρώμα του Αιγαίου, ενώ η ανάσα της έκανε το θώρακά της ν’ ανεβοκατεβαίνει κάτω απ’ τη λεπτή της μπλούζα, που τεντωνόταν πάνω από τα δύο ωραιότατα στήθη της. Ο Καρβάλιο υποψιαζόταν ότι θα ήταν σφιχτά, με ρώγες άγουρες, σαν τα στήθη των έφηβων κοριτσιών. «Ταραμάς, μουσακάς, ντολμάδες… Τώρα το μόνο που λείπει είναι ένα κομμάτι του Θεοδωράκη, το ‘Περιγιάλι’ για παράδειγμα, με τους στίχους του Σεφέρη, που ο Αλέκος το έπαιζε ξανά και ξανά στο πικάπ μέχρι που έκλαιγαν και τ’ αυτιά του, όπως έλεγε». […] Ο Πέπε Καρβάλιο αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός παράξενου ζευγαριού Γάλλων, της Κλερ και του Λεμπρούν, να εντοπίσει πού βρίσκεται ο Αλέκος, ο έλληνας σύζυγος της Κλερ. Καθώς περιδιαβαίνουν τις παλιές βιομηχανικές ζώνες της Βαρκελώνης αναζητώντας τον Έλληνα με τη σκοτεινή προσωπικότητα, η καρδιά του Καρβάλιο υποκύπτει στην άπιαστη ομορφιά της Κλερ. Το προφίλ του ως κυνικού και ψυχρού ντετέκτιβ δεν θ’ αργήσει να καταρρεύσει… (οπισθόφυλλο)

… Και ένας λαβύρυνθος ελληνικός, όπως ο λαβύρυνθος του Μινώταυρου, άρχισε να ξετυλίγεται στη Βαρκελώνη. Ένα κηνυγητό του έλληνα εραστή της Κλέρ γεμίζει με άρωμα Ελλάδας τις σελίδες του βιβλίου. Απλό στη γραφή του, χωρίς ιδιαίτερες φαμφάρες στις περιγραφές του, ο Μονταλμπάν παράλληλα με τις υποθέσεις του Καρβάλιο, παρουσιάζει και τα προβλήματα της Ισπανίας κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, καταδεικνύοντας τα γραφειοκρατικά και πολιτικά παιχνίδια που παίζονται και θυμίζοντάς μας τις δικές μας «προετοιμασίες».

Δύο ιστορίες ξεδιπλώνονται και ο Καρβάλιο πρέπει να ανακαλύψει τον έλληνα εραστή και παράλληλα να παρακολουθεί την κόρη ενός εύπορου επιχειρηματία. Και όλα αυτά με τη συνοδεία της ελληνικής κουζίνας, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιδιόρυθμου ντεντέκτιβ. Η αγάπη του στο καλό φαγητό. Και προκαλούν έκπληξη οι γνώσεις του συγγραφέα για την ελληνική κουζίνα σε συνδυασμό με τα ελληνικά τοπία. Όμως, ακόμα πιο επισοδειακή είναι η σχέση του με τα βιβλία, τα οποία τα καίει, όταν κρίνει οτι αυτά δεν του προσφέρουν τίποτα.

Οι υποθέσεις θα λυθούν, όπως πάντα. Ο έλληνας εραστής θα βρεθεί και λίγο αργότερα θα είναι νεκρός, οι δραστηριότητες της κόρης του επιχειρηματία θα διαλευκανθούν από το μυστήριο που τις περιπλέκει, αλλά αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η αλλαγή του Καρβάλιο, ο οποίος εξαιτίας του έρωτά του για την Κλερ γίνεται ευάλωτος, συναισθηματικός και πιο ανθρώπινος. Ο Μονταλμπάν ξέρει να εκπλήσσει το κοινό του και να μην το απογοητεύει. Μέσα από τις λέξεις ταξιδεύει τον αναγνώστη στους διαδρόμους του μυαλού και της καρδιάς του ήρωά του και προσφέρει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα μαζί με ψυχικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα