o kiklos tis orgis arsa larshonΗ Ρεμπέκα Μάρτινσον έχει πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στη Κίρουνα και ασχολέιται με τοπικές υποθέσεις, οι οποίες δεν έχουν τίποτα το ξεχωριστό. Η ηρεμία αυτή θα ταραχθεί την άνοιξη με την ανακάλυψη του πτώματος μίας νεαρής κοπέλας κάτω από τον σπασμένο πάγο στον ποταμό Τόρνε. Και ενώ όλοι λένε ότι πρόκειται για ατύχημα, μία σκοτεινή φιγούρα εμφανίζεται στα όνειρα της Ρεμπέκα και την κάνει να δώσει νέα στροφή στην έρευνα. Ποια είναι αυτή η φιγούρα; Τι αναζητά; Είναι δυνατόν να πρόκειται για τη νεκρή κοπέλα;

Ενώνοντας άλλη μια φορά τις δυνάμεις της με την επιθεωρήτρια της Αστυνομίας Άννα-Μαρία Μέλα, η Ρεμπέκα παρασύρεται σε μια έρευνα που ξαναζωντανεύει τις από καιρό ξεχασμένες φήμες για ένα γερμανικό μεταγωγικό αεροπλάνο που εξαφανίστηκε το 1943 — και για συνεργάτες των Ναζί στην πόλη, όπου η ντροπή και η μυστικοπάθεια σκεπάζουν σαν σάβανο τις αναμνήσεις των ντόπιων από τον πόλεμο. Και στην ανεμόδαρτη όχθη μιας παγωμένης λίμνης καραδοκεί ένας δολοφόνος, που θα σκοτώσει ξανά για να κρατήσει το παρελθόν θαμμένο για πάντα κάτω από τη σιωπή πενήντα χρόνων πάγου και χιονιού (οπισθόφυλλο).

Η Asa Larsson για άλλη μία φορά επιτυγχάνει να τραβήξει το ενδιαφέρον. Η ιστορία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ίσως ιδιαίτερες εντάσεις, καθώς ο δολοφόνος και το κίνητρο παρουσιάζονται σχετικά γρήγορα. Παρόλα αυτά η αγωνία για το αν θα καταφέρουν η Ρεμπέκα και η Άννα – Μαρία να συλλέξουν τα στοιχεία κατηγορίας υπάρχει σε όλες τις σελίδες του βιβλίου. Καταγράφει με ρεαλιστικό τρόπο την πραγματικότητα των μικρών κοινωνιών, όπου η οικογένεια αποτελεί το παν και τα μέλη της είναι ικανά να φτάσουν μέχρι και το φόνο, προκειμένου να την προστατέψουν. Χαρακτήρες ολοκληρωμένοι, προσκολλημένοι σε παλιές ιδέες και φόβους, ψυχολογικά ασταθείς, παρουσιάζονται σε όλη την ιστορία και φανερώνουν την αδυναμία της ανθρώπινης ψυχής να γλιτώσει από το παρελθόν, αλλά και τον φόβο “τι θα πει η κοινωνία”.

Το ανατρεπτικό στην όλη διήγηση είναι η παρουσία του πνεύματος της νεκρής κοπέλας, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσπαθεί να επικοινωνήσει τόσο με την εισαγγελέα, όσο και με την αγαπημένη της γιαγιά. Το πνεύμα της κοπέλας εντάσσεται στην ιστορία χωρίς ιδιαίτερες τρομακτικές περιγραφές, κάνοντας τον αναγνώστη να το θεωρεί ως κάτι το φυσιολογικό. Ακόμα και τα κοράκια, τα οποία συντροφεύουν την κοπέλα, δεν αρκούν για να τρομάξουν τον αναγνώστη, αλλά αντιθέτως του προσφέρουν αισθήματα θλίψης για τη νεκρή – καθώς θα έπρεπε να χαίρεται τη ζωή και να σχεδιάζει το μέλλον της – και οργής για το δολοφόνο. Αισθήματα τα οποία σε ωθούν να διαβάσεις μέχρι τέλους για να δεις να θα έρθει η δικαίωση.

Ένα βιβλίο το οποίο περιέχει τις επιπτώσεις των λαθών του παρελθόντος, τον αιώνιο φόβο της ανακάλυψης της αλήθειας, την προβληματική αγάπη που καταλήγει σε δυσλειτουργικές σχέσεις και την τυφλή αφοσίωση σε θεσμούς, όπως η οικογένεια, η οποία μπορεί να καταλήξει σε τραγικές καταστάσεις. Ένα βιβλίο το οποίο αξίζει να διαβάσετε, αν θέλετε να εισχωρήσετε σε μυστικά του μυαλού και της ψυχής.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα