o xionanthropos jo nesboΈχοντας διαβάσει τον «Λυτρωτή» του Jo Nesbo, ο οποίος με ικανοποίησε, αλλά δεν ήταν κοντά στις δικές μου προτιμήσεις, ξεκίνησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον «Χιονάνθρωπο». Είχα κατατάξει τον Jo Nesbo στους συγγραφείς που ασχολούνται με γήινα θέματα αστυνομικής λογοτεχνίας (συμμορίες, ναρκωτικά, πολιτικά εγκλήματα, κ.τ.λ.) και όχι τόσο με ψυχοπαθείς δολοφόνους, με μυστήρια του μυαλού, το είδος το οποίο εμένα με κεντρίζει και με γοητεύει. Ο «Χιονάνθρωπος» ήρθε να μου ανατρέψει την παραπάνω άποψη και να πω ότι τελικά ο Jo Nesbo μπορεί να γράψει τα πάντα.
Το πρώτο χιόνι πέφτει και ένα αγοράκι ξυπνά και ψάχνει τη μητέρα του. Στο σπίτι, ωστόσο δεν είναι κανείς και στον κήπο ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του. Ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνα και ανακαλύπτουν ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας και άλλη μία γυναίκα εξαφανίζεται. Και ο χειρότερος εφιάλτης του Χάρι Χόλε γίνεται πραγματικότητα. Δολοφόνος κατ’ εξακολούθηση. Για πρώτη φορά στην καριέρα του θα έχει να αντιμετωπίσει έναν κατά συρροή δολοφόνο. Και το μυστήριο για τον ίδιο και την ομάδα του ξεκινά.
Και μαζί με τον Χάρι Χόλε ξεκίνησα και εγώ να εξερευνώ τις εξαφανίσεις, τους φόνους, τις κινήσεις των μελών της ομάδας του, τις δικές του κινήσεις και την αναζήτηση του δολοφόνου και φυσικά το κίνητρό του. Ένα βιβλίο το οποίο άφησα από τα χέρια μου μετά από δύο μέρες. Άρτιος λόγος, άρτια δομή, εξαιρετική αφήγηση, ο Jo Nesbo καθηλώνει τον αναγνώστη και δεν τον κουράζει στιγμή. Η πλοκή της ιστορίας είναι τόσο καλά δομημένη ώστε ακόμα και όσοι έχουν εντρυφήσει στην αστυνομική λογοτεχνία δεν μπορούν να υποψιασθούν τι θα συμβεί. Ακόμα και τις φορές όπου έφτιαχνα στο μυαλό μου την εξέλιξη της ιστορίας, φανταζόμουν το πιο απίθανο σενάριο, ακόμα και τότε οι εξελίξεις ανέτρεπαν τα δεδομένα και ένα αίσθημα απογοήτευσης με έπιανε, καθώς δεν κατάφερα να δω την όλη εικόνα. Να μπω στο μυαλό του Χάρι Χόλε.
Χαρακτήρες ολοκληρωμένοι, χωρίς κενά στις προσωπικότητές των ηρώων, ο Jo Nesbo δεν αφήνει καμία απορία του αναγνώστη αναπάντητη. Όλες οι απορίες, οι πράξεις, οι κινήσεις των πρωταγωνιστών εξηγούνται στο τέλος και όλα μπαίνουν στην θέση τους. Στο παρασκήνιο των φόνων ο συγγραφέας σκιαγραφεί τους ήρωες, με εξαίρετη χρήση της ψυχολογίας παρουσιάζει τις εσωτερικές αναζητήσεις, τους προβληματισμούς, τους ενδοιασμούς τόσο του Χάρι Χόλε, όσο και των συναδέλφων του. Κυρίως, όμως, παρουσιάζει τέλεια το προφίλ του δολοφόνου. Ένας δολοφόνος αδίστακτος, αλλά και υπομονετικός. Ένας δολοφόνος διαφορετικός, καθώς δεν διστάζει – πέρα από τις εμμονές του – να σκοτώσει όσους στέκονται εμπόδιο στο σχέδιό του.
Μετά το «Αυτό» του Stephen King και την απόδοση τρόμου σε ένα παιδικό παιχνίδι, τον κλόουν, ο Jo Nesbo έρχεται να αποδώσει τρομακτικό περιεχόμενο σε ακόμα ένα παιδικό παιχνίδι, τον Χιονάνθρωπο.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα