Oi ektelestes Tony Parsons 1«Οι Εκτελεστές», αυτόκλητοι τιμωροί, κάνουν την εμφάνισή τους και καταδικάζουν σε θάνατο άτομα, τα οποία διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα και κυκλοφορούν ελεύθερα, ατιμώρητα. Ο αστυνομικός Μαξ Γουλφ και η επικεφαλής του τμήματος Γουαϊτστόουν καλούνται να συλλάβουν και να σταματήσουν τη δράση τους.

Ένας παιδόφιλος, ένας οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε ένα αγοράκι και ένας ναρκομανής που άφησε σε κώμα έναν βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι τα θύματα των τιμωρών. Η απόφαση; Απαγχονισμός. Οι εκτελέσεις μεταδίδονται live στο YouTube και τα θύματα αφήνονται σε τοποθεσίες με συμβολικό χαρακτήρα. Ο κόσμος υποστηρίζει τους εκτελεστές και στρέφεται κατά της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Πόσο εύκολο είναι για τον Γουλφ και την Γουαϊτστόουν να εξιχνιάσουν τις δολοφονίες, όταν και οι δύο έχουν βιώσει την αδικία του δικαστικού συστήματος; Όταν ο Γουλφ λίγες μέρες πριν την πρώτη εκτέλεση έχει παρευρεθεί σε μία δίκη για φόνο, όπου οι δολοφόνοι γλιτώνουν με ελάχιστη ποινή; Και η Γουαϊτστόουν πώς θα συγκεντρωθεί στην έρευνα όταν περνά μία προσωπική τραγωδία; Και σε όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και την οργή του κόσμου, ο οποίος θεωρεί τους εκτελεστές ήρωες; Νόμος ή ηθική δικαίωση;

Με το τρίτο βιβλίο ο Parsons εκτός από μία νέα αστυνομική περιπέτεια μας προσφέρει ένα ερώτημα το οποίο πάντα θα απασχολεί τον κόσμο. Νόμος ή ηθική ικανοποίηση; Τι πρέπει να κάνουμε όταν αισθανόμαστε απροστάτευτοι μπροστά στις αποφάσεις του δικαστηρίου; Όταν ένας εγκληματίας τη γλιτώνει φθηνά με έναν φόνο και έχει το θράσος να μας κοιτά κατάματα και να χαμογελά; Και όταν εμφανίζονται κάποιοι και παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, «τακτοποιούν» τα λάθη της δικαιοσύνης, τι αντιμετώπιση πρέπει να έχουν; Ήρωες ή εν ψυχρώ δολοφόνοι; Η αστυνομία μπορεί να κλείσει τα μάτια και να τους αφήσει να σκοτώνουν ανενόχλητοι; Εξάλλου, πρόκειται για άτομα που – όπως υποστηρίζουν πολλοί – δεν θα λείψουν από την κοινωνία.

Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά προκύπτουν μέσα από τη νέα περιπέτεια του Γουλφ. Ένα αστυνομικό μυστήριο, το οποίο εκτός από το ποιοι είναι οι Εκτελεστές, σε βάζει σε σκέψεις και εσωτερικές αναζητήσεις. Το προσωπικό δράμα της Γουαϊτστόουν, η προσωπική επαφή του Γουλφ με τη γυναίκα ενός θύματος που δεν βρήκε δικαίωση, οι σκέψεις των ανθρώπων που η ζωή τους άλλαξε 180ο μοίρες από τις πράξεις των δολοφονηθέντων από τους Εκτελεστές, αλλά και η τελική αποκάλυψη της ομάδας των Εκτελεστών, σε καθηλώνουν και δεν σε αφήνουν να αφήσεις το βιβλίο λεπτό από τα χέρια σου.

Παράλληλα, σε όλα αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γουλφ, βλέπουμε και την προσπάθειά του να μεγαλώσει μόνος του την κόρη του. Οι σκέψεις του, οι προβληματισμοί του, οι αγωνίες του, δείχνουν έναν άλλον Γουλφ, ευαίσθητο και προστατευτικό. Και ίσως είναι αυτός ο ρόλος του, ο ρόλος του πατέρα, που τον ωθούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Τέλος, ο Parsons με μοναδικό τρόπο μας ταξιδεύει στον υπόκοσμο του Λονδίνου. Μέσα στο σκοτεινό Λονδίνο του 21ου αιώνα παρουσιάζεται και το Λονδίνου του Μεσαίωνα, το Λονδίνο της εποχής των Μαγισσών, των λωποδυτών, των γκάνγκστερ, των μαφιόζων, των εκτελέσεων. Το Λονδίνο όπου ο δημόσιος απαγχονισμός ήταν η ποινή για κάθε είδους έγκλημα, από μία κλεψιά, ένα ψέμα μέχρι μια δολοφονία. Ζωντανές περιγραφές, έντονες εικόνες, σου φέρνουν στο μυαλό το Λονδίνο του Τζακ του Αντεροβγάλτη και σκοτεινά σοκάκια ξεπηδάνε μπροστά σου.

Ατμοσφαιρικό, σκοτεινό, ευφυές, ανατρεπτικό, Οι Εκτελεστές θα σας καθηλώσουν!

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα