Όταν φεύγουν τα σύννεφα - Άννα Γαλανού

Γράφτηκε από την

otan feygoyn ta sinefa anna gslanou«Όταν φεύγουν τα σύννεφα» ο ουρανός γίνεται καθαρός και ο ήλιος στέλνει τις ακτίνες του και φωτίζει τον κόσμο. «Όταν φεύγουν τα σύννεφα» ο βραδινός ουρανός εμφανίζεται σαν κέντημα με το φεγγάρι και τα αστέρια να προσφέρουν την λάμψη τους στους νυχτερινούς περιπάτους των ανθρώπων. Καμιά φορά, όμως, τα σύννεφα αργούν να φύγουν και η ζωή των ανθρώπων είναι μουντή και σκυθρωπή, γεμάτη κρυμμένα μυστικά, παρόλο που μπορεί να φαίνεται ως ευχάριστη, ξέγνοιαστη, «βολεμένη». Αυτή τη ζωή μας εξιστορεί η κ. Άννα Γαλανού στο τελευταίο της βιβλίο, «Όταν φεύγουν τα σύννεφα». Τη ζωή πέντε ανθρώπων, η οποία είναι – όπως φαίνεται – τακτοποιημένη, χωρίς άγχη για την επιβίωση και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Η Χριστίνα. Πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, στα 35 της είναι παντρεμένη με τον Αλέξη, πλούσιο επιχειρηματία. Μεγάλωσε μόνη της, με μόνο στήριγμα τη μητέρα της, καθώς ο πατέρας της αυτοκτόνησε πριν καν γεννηθεί. Μία ζωή μέσα στα φώτα, το χρήμα και την αναγνωρισημότητα. Φαινομενικά έχει όλα όσα ονειρεύεται κάθε άνθρωπος. Καλή δουλειά, οικονομική άνεση, έναν «καλό» γάμο. Και όμως … τα φαινόμενα απατούν. Γιατί η Χριστίνα δεν έχει το πιο σημαντικό. Αγάπη. Η δουλειά της δεν την γεμίζει, καθώς δεν μπορεί – δεν την αφήνουν – να ασκήσει τη δημοσιογραφία έτσι όπως εκείνη θέλει. Νοιώθει ένα απλό, όμορφο, αναλώσιμο αντικείμενο. Ο άντρας της από την πρώτη στιγμή την είδε σαν «τρόπαιο». Και, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, δεν διστάζει να κυκλοφορεί με την εκάστοτε ερωμένη του, πάντα υπό την κάλυψη της δουλειάς του.

Ο Αλέξης. Πλούσιος επιχειρηματίας, γόνος πλούσιας οικογένειας, διάδοχος του πατέρα του, από τη στιγμή της γέννησής του προορισμένος για τη διαδοχή στις εταιρίες του πατέρα του. Μεγαλωμένος μέσα σε ένα ανύπαρκτο οικογενειακό περιβάλλον, καθώς η μητέρα του δεν άντεξε και έφυγε μακριά από τον σκληρό και ανελέητο πατέρα του. Μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον όπου η αγάπη δεν υπάρχει ως συναίσθημα. Προορισμένος να συνεχίσει το «όνομα» της οικογένειας, ένα όνομα βαρύ, ένα όνομα με πολλά εγκλήματα πάνω του. Αδισόπυτος, σκληρός, σωστός – ή μήπως όχι – αντικαταστάτης του πατέρα του. Αντιμετωπίζει τις γυναίκες ψυχρά, ως μέσω ικανοποίησης του «εγώ» του και φυσικά ο γάμος ήταν απλά μία βιτρίνα. Ένας γοητευτικός, πλούσιος, ευηπόλυπτος πολίτης, δεν θα μπορούσε να αρκεστεί με κάτι λιγότερο από μία γυναίκα πειρασμό, μία γυναίκα που την ποθεί ο μισός αντρικός πλυθισμός. Και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν διστάζει να φτάσει ως το έγκλημα.

Ο Κώστας. Ένας επιχειρηματίας που κατάφερε να «φτιάξει» ένα όνομα στο χώρο των εισαγωγών – εξαγωγών καθαρό και τίμιο. Βαθιά ερωτευμένος με την Χριστίνα, αθεράπευτα ρομαντικός, τρυφερός, προτιμά την αληθινή αγάπη και αδιαφορεί για εφήμερες σχέσεις. Μοναχικός κατ’ επιλογήν, δεν θα διστάσει να κάνει τα πάντα για τη γυναίκα που αγαπά. Ένας χαρακτήρας καθάριος, μία όαση μέσα σε μία ιστορία μυστικών, εγκλημάτων. Ένας χαρακτήρας που θυμίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν την αγάπη και την καλοσύνη πάνω από όλα. Ένας χαρακτήρας που θυμίζει ότι δεν θυσιάζουν όλοι την «ανθρωπιά» για το χρήμα και την εξουσία.

Η Ελίνα. Η θηλυκή εκδοχή του Αλέξη. Κυνική, σκληρή, εκμεταλλεύτρια. Μεγαλωμένη ορφανή από μητέρα, με έναν πατέρα χωρίς βούληση, από μικρή ένοιωσε την απόρριψη και συνειδητοποίησε ότι μόνη της, με τις δικές της δυνάμεις θα επιβιώσει στον κόσμο. Και το καταφέρνει. Πλούσια, ισχυρή, χρησιμοποιεί τους άντρες και τους ανθρώπους προς ώφελός της και σχετίζεται μαζί τους μόνο όταν μπορεί να αποκομίσει κάτι από αυτούς. Ερωτευμένη με τον Αλέξη, είναι το λιμάνι του, η παρηγοριά του. Είναι εκεί όποτε την χρειάζεται.

Η Φανή. Η μητέρα της Χριστίνας. Βράχος πάντα δίπλα στην κόρη της. Στην τρυφερή ηλικία των 22 χρόνων της έχασε τον άντρα της και έμεινε μόνη με ένα μωρό αγέννητο ακόμα. Φέρνει τον κόσμο άνω κάτω και καταφέρνει να προστατεύσει τη μικρή της. Όμως, το τίμημα είναι μεγάλο. Στερεί από την κόρη της την αγάπη, θάβει τα συναισθήματά της, δεν εκδηλώνεται ποτέ και πάντα είναι μετρημένη σε αγκαλιές και φιλιά προς την μικρή Χριστίνα, η οποία όσο μεγαλώνει τόσο αποδέχεται ότι η μητέρα της είναι απλά ένας άνθρωπος που δεν ξέρει να αγαπά.

Πέντε άνθρωποι, πέντε διαφορετικοί χαρακτήρες, που ωστόσο έχουν ένα κοινό. Την απουσία της αγάπης και της οικογενειακής θαλπωρής. Με εξαίρεση τον Κώστα, οι άλλοι τέσσερεις χαρακτήρες διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν εξαιτίας της απουσίας της οικογένειας. Η Φανή από μικρή είδε το σκληρό πρόσωπο της ζωής, η Χριστίνα μεγάλωσε χωρίς την πατρική φιγούρα, ο Αλέξης με έναν πατέρα αυταρχικό και η Ελίνα με έναν πατέρα υποχείριο της δεύτερης γυναίκας του, είναι λογικό να δημιουργηθούν προσωπικότητες ελλατωματικές, προβληματικές, με κοινό παρανομαστή την ανασφάλεια. Και με μία σημαντική διαφορά. Η διαφορετική χρήση της στερημένης παιδικής ηλικίας. Γιατί αν κάτι βγαίνει μέσα από την ιστορία των ανθρώπων αυτών είναι ότι όσο δύσκολα και αν έχει μεγαλώσει κάποιος, αυτός ουσιαστικά επιλέγει αν θα εξελιχθεί σε κάτι καλό ή όχι.

Και η ώρα των ανατροπών φτάνει. Η Χριστίνα τινάζει τα πάντα στον αέρα και αποφασίζει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή της. Να ακολουθήσει τα θέλω της, τόσο επαγγελματικά όσο και συναισθηματικά. Μία ανατροπή που θα φέρει στο φως καλά κρυμμένα μυστικά. Μυστικά που μυρίζουν θάνατο. Ο Αλέξης χάνει τα πάντα, χάνει τον έλεγχο και οδηγείται στην παράνοια. Ακόμα και όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο, όταν όλα έχουν καταστραφεί, προτιμά να σκοτώσει από το να αποδεχθεί την ήττα του. Η Ελίνα, η ψυχρή και αδυσόπειτη γυναίκα που όταν ανακαλύπτει την αλήθεια κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Θυσιάζεται για τους ανθρώπους που μέχρι τότε είχε πληγώσει ανελλέητα. Και τέλος η Φανή, η οποία βρίσκει το θάρρος και φανερώνει όλη την αλήθεια στην κόρη της, που μέχρι το τέλος στέκεται δίπλα της ακοίμητος φρουρός, φύλακας – άγγελος. Μία γυναίκα με απίστευτη δύναμη και σθένος να πολεμήσει για όσους αγαπά.

Η κ. Άννα Γαλανού μας παρουσιάζει μέσα από την ιστορία των πέντε αυτών ανθρώπων ένα καταπληκτικό ψυχογράφημα της σύγχρονης κοινωνίας. Άτομα σκληρά, που δεν διστάζουν να πατήσουν επί πτωμάτων. Άτομα φιλόδοξα, που ωστόσο όταν συνειδητοποιούν τη ματαιότητα των πραγμάτων κάνουν την ανατροπή. Άτομα καθαρά, που βαδίζουν με γνώμονα το κοινό καλό και όχι την προσωπική προβολή. Χαρακτήρες με τους οποίους ταυτίζεσαι, θυμώνεις, λυπάσαι. Χαρακτήρες που μέσα από τη συμπεριφορά τους διακρίνεις και δικές σου αντιδράσεις. Χαρακτήρες που σε κάνουν να σκεφτείς εσύ πώς θα αντιδρούσες σε παρόμοιες καταστάσεις.

Η αφήγηση της κ. Γαλανού είναι τόσο ωραία καταρτισμένη ώστε αυτό που απασχολεί εξ αρχής τον αναγνώστη είναι η κατάληξη της ιστορίας, η τιμωρία ή όχι των πρωταγωνιστών, αν θα έρθει στο τέλος η κάθαρση της ψυχής τους. Μια ιστορία με πολλές προεκτάσεις, μία ιστορία με καταιγισμό εξελίξεων, με μυστικά που έρχονται στο φως, τα οποία ακόμα και αν πάει το μυαλό του αναγνώστη, δεν σταματούν να τον συγκλονίζουν. Ανατροπές, αντιδράσεις και καταστάσεις οι οποίες δείχνουν ότι τελικά όλα είναι θέμα επιλογών. Το καλό και το κακό συνυπάρχουν μέσα στο κάθε άνθρωπο. Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε πιο από τα δύο θα επικρατήσει. Και ανάλογα με τις επιλογές μας, θα έρθει και η ανταμοιβή. Η κυρία Γαλανού συνδυάζει τον έρωτα και την αγάπη με την απληστία, την διαβολική πλευρά του ανθρώπου και καταφέρνει να προσφέρει στον αναγνώστη ένα βιβλίο ξεχωριστό. Ένα βιβλίο το οποίο, όπως λέει και ο τίτλος του, όταν φύγουν τα σύννεφα έρχεται η ελπίδα και η λύτρωση. Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε.

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα