Pera dothe xristina poulidouΣύρος 1822. Η οικογένεια Χωρεμή, έχοντας γλυτώσει από τη σφαγή των Τούρκων, φτάνει από τη Χίο στο νησί της Σύρου, μαζί με άλλους ξεριζωμένους, πρόσφυγες. Ο Στέφανος και η Σμαράγδα θα προσπαθήσουν να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους και με κόπο, επιμονή και υπομονή θα ξαναφτιάξουν όσα έχασαν και θα προοδεύσουν. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, που θα φτάσουν σιγά – σιγά στη Σύρο, θα καταφέρουν να εξελιχθούν επιχειρηματικά με το εμπόριο και τη ναυτιλία και να διατηρούν την οικογενειακή ισορροπία και τους οικογενειακούς δεσμούς.   

Ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση, η ντοπιολαλιά, τα μικρά μαγαζιά στην παραλία και η οικοδομική εξέλιξη της Σύρου, οι μυρωδιές των φαγητών, τα χρώματα των καπελίνων, οι ταφτάδες και τα μετάξια, οι βεγγέρες στα σπίτια των συγγενών, οι φτωχές γειτονιές της Σύρου, οι απλοί εργάτες, τα σοκάκια της Σύρου, τα οικογενειακά τραπέζια, τα συνοικέσια, οι γάμοι, οι νέοι πρόσφυγες από άλλες χώρες – Αυστρία, Γαλλία, Συρία – οι διακοπές της οικογένειας στο Πισκοπιό, καθώς και οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της (ο σοβαρός και πάντα λογικός Στέφανος, η καλοπροαίρετη Σμαράγδα, ο «αλάνθαστος» θείος Χαρίλαος, ο κυνικός, ψυχρός ανιψιός ο Αντώνης, ο γιος του Στέφανου και της Σμαράγδας ο Ζαννής και όλοι οι συγγενείς και από τις δύο πλευρές) παρουσιάζουν στον αναγνώστη 60 χρόνια ζωής της Σύρου.

Και, όπως στο Άνω Κάτω, έτσι και εδώ, η κυρία Πουλίδου αναβιώνει για άλλη μία φορά τόσο ζωντανά τη συριανή ζωή, ώστε ο αναγνώστης νοιώθει μέρος της προσπάθειας ένταξης στη συριανή κοινωνία και της ανάπτυξης που συντελείται κατά την πάροδο των χρόνων. Μέσα από την καθημερινότητα αλλά και τα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή εκείνη (σφαγή της Χίου, Κριμαϊκός πόλεμος, Κρητική επανάσταση) αποκαλύπτονται οι διαφορές ανάμεσα στους συριανούς κατοίκους. Μέσα από την ιστορία αποκαλύπτονται οι διαφορετικοί χαρακτήρες, αποκαλύπτονται ανθρώπινες σχέσεις γεμάτες διχογνωμίες, αντιθέσεις, αλλά και αγάπη, αλληλοκατανόησης και αλληλοβοήθειας.

Η οικογένεια Χωρεμή καταφέρνει μετά την εγκατάστασή της στη Σύρο να αποκτήσει μία κοσμοπολίτικη κουλτούρα, τα μέλη της αποκτούν μόρφωση, σπουδάζουν στο εξωτερικό και γενικότερα έχουν μία πλούσια ζωή. Παράλληλα, ωστόσο, η οικογένεια θα δοκιμαστεί από την χολέρα, από την ανάμειξη με τα κοινά και από μία τραγωδία, η οποία θα φέρει στην επιφάνεια λιγόψυχους χαρακτήρες, ανθρώπινες αδυναμίες και άτομα που θα έκαναν τα πάντα για την εξουσία, αδιαφορώντας για την οικογένεια.

Η οικογένεια Χωρεμή παρουσιάζει την εξέλιξη της Σύρου, όπου από ένας ξερότοπος μετατράπηκε σε ένα κοσμοπολίτικο και μητροπολιτικό νησί. Παρουσιάζει στην ουσία την προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας να σταθεί στα πόδια της, να ορθοποδήσει από τις κακουχίες και να προοδεύσει.

Με την ιδιαίτερη γραφή της κυρίας Πουλίδου το «Πέρα Δώθε» κλείνει μέσα στις σελίδες του την προσπάθεια μίας ολόκληρης κοινωνίας να επιβιώσει, να προοδεύσει και να εξελιχθεί κατά τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα