rosa mpanksia 2Στην Αθήνα, την Πελοπόννησο, τη Μελβούρνη, την Πόλη, το Σαν Φρανσίσκο ταξιδεύουν τις ζωές τους τέσσερις γενιές ανθρώπων, διατρέχοντας µια ιστορική περίοδο ογδόντα περίπου χρόνων.
Ο Ντερές, η Ελένη, η Ρόζα, ο Λένι, η Μαριλένα, η Αρετή, όλοι µε πεπρωµένα αφανέρωτα, βιώνουν αφειδώλευτα χαρµολύπες, προδοσίες, έρωτες, τραγωδίες, ανόσια πάθη.
Γνωρίζουν µια ρεαλιστική πραγµατικότητα µα κυρίως εκείνα τα συναισθήµατα που απαγκιάζουν στο περιθώριο της ζωής.
Όµως στο περιθώριο σηµειώνονται οι πιο εύστοχες παρατηρήσεις.
Πυκνογραµµένες και περιεκτικές. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ρόζα Μπάνκσια, είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Έλσας Νόμπελη Φαραζή. Ένα μυθιστόρημα που θα σας συγκινήσει μα και θα σας βάλει σε βαθιές σκέψεις. Οι ιστορίες των ηρώων, απόλυτα αληθοφανείς, θα μιλήσουν στην ψυχή και την καρδιά σας. Θα μάθετε από τα λάθη τους, κι ίσως μέσα σε αυτά, βρείτε κι εσείς ένα κομμάτι του εαυτού σας.


Ντερές, Ελένη, Ρόζα, Λένι, Μαριλένα, Αρετή. Έξι άνθρωποι. Μια οικογένεια. Δεσμοί αίματος και λανθασμένες επιλογές, που τα στίγματα τους ακολουθούν τα μέλη της από γενιά σε γενιά. Έξι μοναδικά τριαντάφυλλα, που άλλοτε φανερώνουν τα αγκάθια τους για να αμυνθούν κι άλλοτε μένουν ανίσχυρα μπροστά στο κακό και τις δυσκολίες .


Ντερές. Ένας καλοβαλμένος για την εποχή του άντρας. Πλούσιος, αρχοντικός, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του, επιλέγει να κινείται με τα ρεύματα των εποχών, παρά να τους πηγαίνει κόντρα. Μεγαλώνει τα παιδιά του, όσο καλύτερα μπορεί. Τα παντρεύει, τα προικίζει, μας όταν εκείνα του χτυπούν την πόρτα απελπισμένα, τους την κλείνει δίχως δισταγμό.


Ελένη. Η μικρότερη από τα παιδιά του Ντερέ κι η αδυναμία του. Από πολύ μικρή, το κοφτερό της μυαλό, την κάνει να ξεχωρίζει. Καθώς μεγαλώνει, η ανάγκη της σάρκας της, για λίγη στοργή κι αγάπη, την οδηγούν από το ένα λάθος στο άλλο. Το σκάει από έναν αποτυχημένο γάμο κι αναζητά μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία, μαζί με τον εραστή της και την μικρότερη κόρη της. Όμως τα λάθη του παρελθόντος, δείχνουν να την κυνηγούν και σε αυτή, την καινούργια ήπειρο.


Ρόζα, ένας άνθρωπος, που όπως και η μπάνκσια, δεν έχει αγκάθια. Παρά το κακό που εισβάλλει στην ζωή της, στην εφηβική της ηλικία και την ακολουθεί και στα επόμενα βήματα της, μένει αμέτοχη και απροστάτευτη στα χτυπήματα της μοίρας. Ένας άνθρωπος με μεγάλη ανάγκη για αγάπη, ένας άνθρωπος που αντέχει τα χτυπήματα, σωματικά και ψυχικά, μέχρι τον θάνατο του δυνάστη της.


Λένι. Πόσα πολλά μπορούν να γραφτούν γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που όμως φάνηκε λίγος. Θα παρομοίαζα τον Λένι με την κακή όψη ενός νομίσματος. Το βάρος της απόρριψης, από τους ίδιους του τους γονείς, ριζώνει στην ψυχή του κι την μαυρίζει. Αν και έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να διαπρέψει στην ζωή, εκείνος επιλέγει τα κακά μονοπάτια. Ο βίαιος, απροσάρμοστος και απότομος χαρακτήρας του, θα χαράξει ανεπανόρθωτα, όχι μόνο την δική του ζωή, αλλά και των γύρων του. Ακόμα και της ίδιας του της οικογένειας. Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν μετάνιωσε για τις πράξεις του, παρά μόνο λίγο πριν το τέλος.


Αρετή και Μαριλένα. Τα παιδιά της Ρόζας και του Λένι. Δύο παιδιά που έζησαν με τον βίαιο χαρακτήρα του πατέρα τους και την στωική προσωπικότητα της μητέρας τους. Δύο παιδιά που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα οικογενειακά βάρη. Η Αρετή επιλέγει να διαγράψει τον δικό της δρόμο. Μαθαίνει από τα σφάλματα των προπατόρων της. Με δυναμισμό διεκδικεί αυτά που θέλει κι αγαπά. Και το καταφέρνει. Η Μαριλένα από την άλλη, ακολουθεί τα ίδια λάθη με εκείνα της μητέρας και της γιαγιάς της, παρόλες τις συμβουλές τους και οδηγείται κατευθείαν στον γκρεμό.


Άνθρωποι απλοί. Άνθρωποι καθημερινοί. Άνθρωποι που στέκονται δίπλα σου στην στάση του μετρό, συνάδελφοι, συγγενείς, ακόμα κι εμείς οι ίδιοι. Άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη. Που θέλουν να την ανταποδώσουν. Κάποιες φορές είναι συμπονετικοί, άλλοτε πάλι όχι. Παραδέχονται τα λάθη τους και αγωνίζονται να ξεφύγουν από αυτά. Όσο κι αν η ζωή τους λυγίζει, εκείνοι στο τέλος καταφέρνουν να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν με το κεφάλι ψηλά.


Η συγγραφέας μέσα από τις ζωές των ηρώων της, σκιαγραφεί εξαιρετικά τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές ανθρώπων που θέλουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Ανθρώπων που όσο κι αν πόνεσαν, στερήθηκαν, προδόθηκαν στην ζωή τους, αναζητούν με κάθε τρόπο τον σεβασμό και την ελευθερία που τους αρμόζει. Η αφήγηση της κυρίας Φαραζή, θα κρατήσει τον ενδιαφέρον σας αμείωτο. Οι δυνατές προσωπικότητες των ηρώων της, θα σας κρατήσουν καθηλωμένους.


Η Ρόζα Μπάνκσια, είναι ένα μοναδικό βιβλίο, που θα συντροφεύσει κάθε λαβωμένη ψυχή και θα την λυτρώσει. Ένα βιβλίο που θα μας διδάξει πως όσο σκληρά και ανεπανόρθωτα είναι τα λάθη και οι επιλογές που έχουμε κάνει, πάντα θα υπάρχει τρόπος να τα διορθώσουμε και να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το σκοτάδι που μας ακολουθεί. Η Ρόζα Μπάνκσια είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε.

 

Πηγή εικόνας: http://grass.social/2019/05/20/%CF%81%CF%8C%CE%B6%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%BA%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CF%83%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B6%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%8C%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%89%CE%BA/

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα