SECTA 1Τον κύριο Αντώνη Τουμανίδη, τον γνώρισα συγγραφικά, μέσα από το βιβλίο του Εφιάλτες και Παραμύθια. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, με είχε συναρπάσει, όχι μόνο από τον τρόπο γραφής του, αλλά και από την πλοκή των ιστοριών που έπαιρναν τα γνωστά κλασικά μας παραμύθια. Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο. Και το λατρεύω ακόμα και σήμερα. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν έμαθα πως κυκλοφόρησε το καινούργιο έργο του, έτρεξα να το αγοράσω. Περίμενε βέβαια υπομονετικά στο ράφι κάποιους μήνες, αλλά τελικά ήρθε η σειρά του!

Θα ξεκινήσω πρώτα από όλα, με το εξώφυλλο. Ο τίτλος του βιβλίου είναι μυστήριος, αινιγματικός θα έλεγα, με ένα ματωμένο Τ, που αιχμαλωτίζει την ματιά σου. Ένας άντρας, ντυμένος στα μαύρα, φαίνεται να περπατάει μέσα σε έναν καθεδρικό(;) ναό. Από πάνω του, η λέξη SECTA, μοιάζει, δυσοίωνη, απειλητική. Η περιέργεια σε τρώει. Τι είναι αυτή η Secta; Πιο είναι αυτό το μυστικό που χάνεται στα βάθη των αιώνων; Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και ανοίγεις το βιβλίο…

Αν περιμένετε πως θα διαβάσετε μια ιστορία, που να αναφέρετε σε κάποιο μακρινό απόγονο του Ιησού και τον αγώνα της εκκλησίας να το αποσιωπήσει, κάνετε λάθος. Το βιβλίο του Αντώνη Τουμανίδη, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Μας διαλύει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα και τα χτίζει ξανά από το μηδέν. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Η Μάρθα Κινγκ, μια διακεκριμένη καθηγήτρια θρησκειολογίας, καλείται να αντιμετωπίσει το μυστήριο της Secta, όταν εκκλησιαστικά ηγετικά πρόσωπα, αρχίζουν να δολοφονούνται σε όλο τον κόσμο. Θα ταξιδέψει στο Βατικανό με παράκληση του Πάπα. Εκεί θα ανακαλύψει ένα μεγάλο μυστικό, που φτάνει μέχρι την εποχή που έζησε και έδρασε ο Ιησούς Χριστός. Μέσα από τις ιστορικές αναδρομές βλέπουμε τον αγώνα της εκκλησίας, που προσπαθεί μάταια, κατά την γνώμη μου, να αποκρύψει την αλήθεια, αλλά και τον αγώνα εκείνων που δεν διστάζουν να δολοφονήσουν για να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συμβαίνει.

Θα μου επιτρέψετε να μην σας ομολογήσω περισσότερα για να μην προβώ άθελα μου σε αποκαλύψεις που ίσως, χαλάσουν την μαγεία του βιβλίου. Αυτό που αγάπησα περισσότερο στην Secta είναι τα κείμενα και οι αναφορές σε απαγορευμένα Ευαγγέλια. Μπορεί να το θεωρήσετε παράξενο, αλλά αυτές οι αναφορές θα σας φέρουν πολύ συχνά σε βαθιά ερωτήματα. Πόσα από όλα αυτά που πιστεύουμε είναι αλήθεια; Πόσα από όλα αυτά που μαθαίνουμε από μικρή κιόλας ηλικία, για τον Ιησού, την δράση και την ζωή του είναι πραγματικότητα; Κι αν αυτός δεν ήταν ο εκλεκτός; Κι αν υπήρχε και κάποιος άλλος;

Η ροή του βιβλίου τσουλάει πολύ ομαλά. Θα το ξεκινήσετε και δεν θα καταλάβετε πόσα γρήγορα έχετε φτάσει στο τέλος. Η γραφή αλλά και ο τρόπος γενικότερα που παρουσιάζετε η ιστορία, κάνουν το βιβλίο να κυλάει σαν νερό. Αδιαμφησβήτητα είναι ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο, από όλα εκείνα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς, με παρόμοια θεματολογία. Και μαντέψτε. Έχει κι άλλο! Ναι, όλοι εσείς κι εγώ μαζί που στεναχωρηθήκατε όταν διαβάσατε την λέξη τέλος, μπορείτε να χαρείτε. Η Μάρθα Κινγκ και το μυστήριο της Secta, θα μας συντροφεύσουν για άλλα δύο μέρη!!

Το μόνο αρνητικό στοιχείο που βρήκα εγώ στο βιβλίο, είναι η λιγοστή δράση. Και πάλι όμως, αυτό είναι καθαρά δική μου προτίμηση και φυσικά δεν θα πρέπει να σας αποτρέψει από το να το διαβάσετε. Παρόλα αυτά, κύριε Τουμανίδη, πολύ θα ήθελα να δω την Μάρθα να σπάει κεφάλια, είτε είναι εκκλησιαστικά είτε όχι, και να αποκαλύπτει την αλήθεια στον κόσμο. Μια αλήθεια που σίγουρα θα σας σοκάρει, όταν ανακαλύψετε, τι είναι πραγματικά η Secta.

Μέχρι τότε, δεν μένει παρά να περιμένουμε…

SECTA 2

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα