Τα Παλιά Ασήμια - Μαίρη Κόντζογλου

Γράφτηκε από την

ta palia asimia mairi kontzoglou1899, 2004, 1909, 1922 … Ημερομηνίες που σημάδεψαν τους πρωταγωνιστές των Παλιών Ασημιών. Ημερομηνίες που θα μας φανερώσουν το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών. Καππαδοκία, 1899 – 2004. Στα βουνά με τα χιόνια και τις κοιλάδες με τα βράχια, ζει και αναπτύσσεται ο ελληνισμός. Καισάρεια, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος τα μέρη όπου γεννήθηκε ο έρωτας της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ το 1919 και ο ξεριζωμός των Ελλήνων το 1922 τερμάτισε απότομα. Στα ίδια μέρη 80 χρόνια αργότερα θα επιστρέψει η Έλσα, η εγγονή της Σεβαστής, μαζί με το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Στα ίδια μέρη θα ταξιδέψει και από την άλλη άκρη του κόσμου, την Αμερική, ο φωτογράφος Άλεξ, για να γνωρίσει τον τόπο που γνώρισε τον έρωτα ο παππούς του. Και εκεί, στην Καππαδοκία του 2004, στις υπόγειες πολιτείες, τις απόκρυφες εκκλησίες, τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες και το μοναστήρι με τη χαμογελαστή Παναγία θα συναντηθούν και θα πλέξουν τις προσωπικές τους ιστορίες η Έλσα και ο Άλεξ. Στα βράχια του τόπου εκείνου θα σκαλίσουν τους τελευταίους στόχους μίας ραψωδίας, που ξεκίνησε χρόνια νωρίτερα.

«Τα Παλιά Ασήμια» είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, στο συναίσθημα, στη λογική και στη μνήμη. Με ζωντανές εικόνες, λεπτομερείς περιγραφές ο αναγνώστης βαδίζει στα σοκάκια και τους δρόμους της Σινασούς, της Καισάρειας και τα βουνά του Πόντου. Με εναλλαγές στην Καππαδοκία του 1900 και της Καππαδοκίας του 2004 η Μαίρη Κόντζογλου αφηγείται με τον ξεχωριστό τρόπο γραφής της την ιστορία δύο οικογενειών, αλλά και του τόπου όπου άκμασε ο ελληνισμός. Με λέξεις που ξεχειλίζουν συναίσθημα ο αναγνώστης ζει την κάθε μέρα της Σεβαστής και της οικογένειάς της. Γίνεται ένα μαζί της, ταυτίζεται και ανυπομονεί να δει τη συνέχεια. Παράλληλα, βιώνει τον πόνο της Έλσας για τον χαμό του άντρα της, την προσπάθειά της να σταθεί ξανά όρθια και να απελευθερωθεί από τις τύψεις ότι η ζωή της συνεχίζεται, ενώ ο λατρεμένος σύζυγός της έχει χαθεί οριστικά.

 Η Σεβαστή και η Έλσα, δύο γυναίκες που ζήσανε σε διαφορετικές εποχές, δύο γυναίκες που βίωσαν τον πόνο και γεννήθηκαν ξανά από τις στάχτες τους. Βοηθός σε αυτό; Ο έρωτας. Αυτό το συναίσθημα το οποίο πάντα δίνει δύναμη στον άνθρωπο να συνεχίσει και να αγωνίζεται. Όμως, θα καταφέρει η Έλσα μέσα από το ταξίδι της στην πατρογονική γη των προγόνων της να επιστρέψει στη ζωή; Θα καταφέρει ο Άλεξ να την βγάλει από την κατάθλιψη; Θα διαδραματίσει τον ίδιο σημαντικό ρόλο που έπαιξε και ο παππούς του στη ζωή της Σεβαστής; Με όλες αυτές τις απορίες τελειώνει το πρώτο μέρος της τριλογίας της Μαίρης Κόντζογλου, απορίες που σε καλούν να τις λύσεις στο επόμενο βιβλίο. «Τα Παλιά Ασήμια» εισάγουν τον αναγνώστη σε ένα όμορφο, σε ένα γλυκό, αλλά και συγχρόνως πικρό ταξίδι. Ένα ταξίδι ημιτελές, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο βιβλία. Θα έρθει η λύτρωση και η κάθαρση στις ψυχές των πρωταγωνιστών; Αυτό μένει να το ανακαλύψουμε στην «Προσευχή μας για τα Παλιά Ασήμια», καθώς θα προχωράμε «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια».

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα