Τα χελιδόνια του Χειμώνα - Νίκος Κυριαζής

Γράφτηκε από την

Ta xelidonia toy xeimona Nikos Kyriazis 1«Τα Χελιδόνια του χειμώνα» το νέο βιβλίο του Νίκου Κυριαζή και το ταξίδι στην Ελλάδα του εμφυλίου ξεκινά …
«Δεκέμβριος 1944. Οι Γερμανοί έφυγαν αλλά αρχίζει ο εμφύλιος. Ο Νίκος Δενδρινός, η Αντιγόνη, ο γιατρός Καραμάνης Τραμουντάνας και η μαχήτρια του ΔΣΕ Κατερίνα αγωνίζονται για τα πιστεύω τους και για να κρατήσουν ζωντανή την αγάπη τους στον παραλογισμό του πολέμου.
Ένα χρονικό του 1944-1949 με συγκλονιστικές εικόνες, μερικές από τις αναμνήσεις του συγγραφέα Κώστα Κυριαζή, τότε πολεμικού ανταποκριτή, που μένουν χαραγμένες στον νου. Από τα Δεκεμβριανά της Αθήνας και την Καλαμάτα, μέχρι την Θεσσαλία, την Πίνδο, το Βίτσι και τον Γράμμο ο αναγνώστης ζει τα γεγονότα. Θα συναντήσει τους στρατηγούς Τσακαλώτο και Παπάγο, τους Βελουχιώτη, Βαφειάδη, Ζαχαριάδη και Μπελογιάννη, τον Τσώρτσιλ και τον πρόεδρο Τρούμαν, τον υπουργό Εξωτερικών Μάρσαλ και τους στρατάρχες Τίτο και Στάλιν στους ανταγωνισμούς τους για την Ελλάδα.
Ένα μυθιστόρημα σκοτεινό σαν τον πόλεμο και φωτεινό σαν την αγάπη βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.» (οπισθόφυλλο).
Μία από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας μας ξεπροβάλλει μέσα από το βιβλίο του Νίκου Κυριαζή, ο εμφύλιος πόλεμος μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο παραλογισμός, ο φανατισμός, η τυφλή προσκόλληση σε ιδέες, καθώς και οι ακρότητες και από τις δύο πλευρές (Ελληνικός Στρατός – υπό τη διοίκηση του Γ.Ε.Σ. / Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος – προσκείμενος στο Κ.Κ.Ε.), έρχονται μέσα από την αφήγηση του συγγραφέα να μας βάλλουν σε σκέψεις, προβληματισμούς και να μας δείξει πως αυτό το οποίο τελικά δίνει δύναμη στον άνθρωπο είναι η αγάπη.
«Πολιτικοποιημένο», καθώς αναφέρεται σε πολιτικές καταστάσεις, αλλά αποστασιοποιημένο, ο Νίκος Κυριαζής παρουσιάζει με έντονο, ζωηρό και ζωντανό τρόπο τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο. Μέσα από τις αφηγήσεις του πατέρα του, Κώστα Κυριαζή (συγγραφέας, πολεμικός ανταποκριτής, συνιδιοκτήτης τότε της εφημερίδας «Έθνος» και αυτόπτης μάρτυρας των πολεμικών γεγονότων τότε), παρουσιάζει τον παραλογισμό της εποχής εκείνης.
Καθώς το βιβλίο αποτελεί τη συνέχεια του βιβλίου «Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου» στην ουσία αποτελεί τη συνέχεια της ιστορίας των ηρώων του. Ο Νίκος Δενδρινός και η Αντιγόνη προσπαθούν αυτή τη φορά να σώσουν την αγάπη τους από τα πηρά του εμφυλίου πολέμου. Ο γιατρός Καραμάνης Τραμουντάνας προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα βουνά, αλλά έρχεται στον δρόμο του η Κατερίνα, μία μαχήτρια του Δ.Σ.Ε. και θα του ανατρέψει τα πάντα μέσα του. Ανάμεσα στους συμπολίτες τους που αλληλοσκοτώνονται, ανάμεσα στις σφαίρες που εμφανίζονται από το πουθενά, ανάμεσα σε βομβιστικές επιθέσεις, αλλά κυρίως ανάμεσα σε πολιτικούς που αποφασίζουν κατά το συμφέρον τους αδιαφορώντας για τον λαό, οι κεντρικοί ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ηθικές τους αξίες, με την αφοσίωση στο κόμμα, και εν τέλει με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η αμεσότητα στη γραφή, οι ολοζώντανες εικόνες, η αντικειμενική παρουσίαση των πολιτικών της εποχής (Τσακαλώτος, Παπάγος, Βελουχιώτης, Βαφειάδης και άλλοι), η αναφορά σε πολιτικά ζητήματα τα οποία ακόμα αποτελούν αγκάθι στην εξωτερική πολιτική της χώρας (Μακεδονικό), αλλά και ο ρόλος των ξένων δυνάμεων (Τσόρτσιλ, Τρούμαν, Στάλιν και άλλοι), προσφέρουν μία μοναδική αναγνωστική απόλαυση.
Ο Νίκος Κυριαζής εκφράζει, μέσα από τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές, όλες αυτές τις απορίες που απασχολούν όσους προσπαθούν να καταλάβουν γιατί έγινε ο εμφύλιος! Τι ήταν αυτό που οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο; Ποιος ήταν ο ρόλος των ξένων δυνάμεων; Θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η τραγική κατάληξη, ενός αγώνα που ξεκίνησε με κοινό στόχο τον πόλεμο του κατακτητή και κατέληξε στην αλληλοσφαγή; Γιατί όλοι είχαν παρωπίδες και δεν έβλεπαν το προφανές; Ότι πρόκειται για μία παραφροσύνη. Τι αξίζει περισσότερο; Η πίστη στο κόμμα, στην ιδέα, ακόμα κι αν βλέπεις ότι σε έχει προδώσει ή η προστασία της ζωής σου; Και τελικά, τι είναι αυτό που δίνει δύναμη στον άνθρωπο η ιδέα ή η αγάπη;
Χωρίς να φοβάται να θίξει ένα θέμα, το οποίο ακόμα προκαλεί και διχάζει, ο Νίκος Κυριαζής συνδυάζει την ιστορία, τα πολιτικά παιχνίδια και την αγάπη για το κόμμα με την αγάπη και την αφοσίωση στον σύντροφο της ζωής. Ποιο από τα δύο είναι πιο δυνατό; Ποιο από τα δύο θα επικρατήσει; Και όπως αναφέρεται και στον υπότιτλο « Πόσα σύνορα θα παραβιάσεις για την αγάπη;»
«Τα χελιδόνια του χειμώνα» είναι ένα βιβλίο ιστορικής αφύπνισης, αλλά και ένα βιβλίο που δείχνει την σπουδαιότητα της αγάπης, καθώς μόνο αυτή δίνει δύναμη στον άνθρωπο να αγωνιστεί για να επιβιώσει.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα