Το Δεξί Χέρι - Μανώλης Ανδριωτάκης

Γράφτηκε από την

to dexi xeri manolis andriotakisΉταν σαν να είχα πέσει σε μία τρύπα με κυνικούς. Όλοι τους είχαν στο μυαλό το βόλεμα. Όλοι τους διέπρεπαν στον τακτικισμό. Όλοι τους έψαχναν βολικά θύματα να φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες. Όλοι έφτυναν, και έγλειφαν εκεί που έφτυναν.
Ο Πέτρος Χρήστου είναι ένα κατ' ομολογία μέτριο άτομο που ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο. Η επιπόλαιη συνήθειά του να αναζητά ερωτικές εμπειρίες στο διαδίκτυο τον φέρνει αντιμέτωπο μ' έναν μυστηριώδη τύπο, τον Τζον Μάνος. Πώς θα διαχειριστεί τον διώκτη, τα προσωπικά αδιέξοδα και την ανεπάρκειά του ο Χρήστου, όταν καλείται ξαφνικά να γίνει το δεξί χέρι της Σωτηρίας, της πρώτης ελληνίδας πρωθυπουργού;
Παράγοντες της εξουσίας, πολιτικό παρασκήνιο, εσωκομματικοί ανταγωνισμοί, ανελέητοι εκβιασμοί και συνωμοσίες, χτυπήματα κάτω απ' τη μέση, το διαδικτυακό χάος, ο σκοτεινός ρόλος των μίντια, η ύπουλη εμπλοκή των επιχειρηματιών στη δημοκρατία και ο κίνδυνος των φονικών αυτόνομων όπλων συνθέτουν ένα συναρπαστικό σύγχρονο πολιτικό θρίλερ (οπισθόφυλλο).

     Όλοι υποψιαζόμαστε, όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε ότι στην πολιτική παίζονται πολλά υπόγεια και σκοτεινά παιχνίδια. Κανένας, όμως, ωστόσο δεν έχει αποδείξεις για όλα αυτά ή την τόλμη να μιλήσει για αυτά. Σκάνδαλα βγαίνουν συχνά στην επιφάνεια, παρόλα αυτά θάβονται κάτω από την επιρροή μεγάλων συμφερόντων. Και εδώ ακριβώς έρχεται ο κύριος Μανώλης Ανδριωτάκης να μας παρουσιάσει μέσα από μία ιστορία μυθοπλασίας την σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα. Δεν διαστάζει να παρουσιάσει τις καταστάσεις έτσι όπως ακριβώς είναι, ακόμα κι αν αυτο προκαλέσει αντιδράσεις. 

   Ο Πέτρος, ιδεαλιστής και οπαδός της αλλαγής, δέχεται να βοηθήσει την φίλη του Σωτηρία στον προεκλογικό της αγώνα για την πρωθυπουργία της Ελλάδας. Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από χρόνια απουσίας στο Παρίσι και αμέσως πέφτει επάνω στα σκληρά παιχνίδια της πολιτικής. Η Σωτηρία είναι και αυτή μία φιλόδοξη νέα γυναίκα που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, να έρθει σε κόντρα με το κατεστημένο, με τα καρτέλ που ελέγχουν τους πάντες – από απλά μέλη ενός κόμματος μέχρι υπουργούς και πρωθυπουργούς – και με τους οικονομικά ισχυρούς της χώρας. Δίπλα της θα σταθεί ο Πέτρος, ο άντρας της, ο συνεργάτης της ο Παραστρατάκης και νέοι που θα εμπνευστούν από το όραμά της. Απέναντί της θα βρεθούν εσωκομματικοί αντίπαλοι, άνθρωποι που θυσιάζουν τα πάντα για την προσωπική τους εξέλιξη και φυσικά όλοι εκείνοι που η Σωτηρία δεν διστάζει να λέει ότι θα πολεμήσει.

   Η κατάληξη; Τραγική. Η συνέχεια; Ακόμα πιο τραγική. Ο Πέτρος θα έρθει αντιμέτωπος με τον πόλεμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα συνειδητοποιήσει ότι η προσωπική του ζωή δεν μπορεί να προστατευθεί από κανέναν και από τίποτα. Το παρελθόν του θα τον απειλεί και θα τον κάνει να είναι δυστακτικός μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις. Η Σωτηρία εκλέγεται πρωθυπουργός και θα υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε. Θα απορρίψει προτάσεις δωροδοκίας, κεκαλλυμένες βέβαια με τον ορισμό «προσφορά στη χώρα». Και αυτό θα στοιχίσει και στους δύο. Και στον Πέτρο και στην Σωτηρία. Ειδικά στην τελευταία το κόστος θα είναι βαρύ.

   Μετά από ένα τραγικό γεγονός ο Πέτρος θα έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Θα λυγίσει, θα πονέσει, θα αμφισβητήσει τις επιλογές του, θα βρεθεί μπροστά στο δύλλιμα αν πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής. Μέσα από τις σκέψεις του, τους φόβους του, τους ενδυασμούς του, βλέπουμε όλα αυτά που απασχολούν έναν πολιτικό ο οποίος προσπαθεί να μην αλλάξει, να μην αλλοιωθεί από το σύστημα. Παράλληλα, όμως, βλέπουμε και πόσο εύκολα άτομα που δεν έχουν καμία πολιτική εμπειρία μπορεί να φτάσουν σε υψηλά πόστα ακόμα κι αυτό της διακυβέρνησης μίας χώρας. Βλέπουμε την ανάγκη του κόσμου για ηγέτες προσιτούς, ηγέτες που θα μιλήσουν στην καρδιά τους, ηγέτες που είναι απλοί, καθημερινοί, ηγέτες που είναι σαν αυτόν και όχι τυπικοί και "ξύλινοι". 

  Μέσα από το βιβλίο του κύριου Μανώλη Ανδριωτάκη βλέπουμε όλη την σαπίλα που επικρατεί στην πολιτική. Πολλά γεγονότα μπορεί να μας θυμίσουν πολιτικές κόντρες και πολιτικά σκάνδαλα. Και είναι από τις ελάχιστες φορές που διαβάζοντας ένα βιβλίο δεν σκέφτηκα ούτε για μία στιγμή ότι υπάρχουν υπερβολές. Με κυνικό τρόπο, ωμή γραφή, χωρίς ωραιοποιήσεις, ο κύριος Μανώλης Ανδριωτάκης παρουσιάζει την σκληρή πραγματικότητα στον χώρο της πολιτικής. Ένα πολιτικό θρίλερ που δεν πρέπει να χάσετε. Γιατί, όσο σκληρός, όσο αδυσώπητος, κι αν είναι ο κόσμος της πολιτικής, αν εσύ είσαι ακέραιος και αν θες μπορείς να αντισταθείς και να πας κόντρα στις δωροδοκίες, τις απειλές, τους εκφοβισμούς.

  «Το δεξί χέρι» είναι ένα σύγχρονο πολιτικό θρίλερ, το οποίο αποδεικνύει ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική αν το θέλουν, μπορούν να μείνουν καθαροί και να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα