to karouzel toy tromoy james patersonΜία από τις εξέχουσες προσωπικότητες της Νέας Υόρκης βρίσκεται δολοφονημένη. Δεμένη σε ένα αλογάκι του Καρουζέλ στο Σέντραλ Παρκ, λίγες εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές και όλη η αστυνομία και η RED (ειδική ομάδα του FBI για εγκλήματα V.I.P.) βρίσκεται επί ποδός. Την ίδια μέρα βγαίνει στο ίντερνετ ένα βίντεο όπου το θύμα ομολογεί έναν φόνο που διέπραξε πριν δύο χρόνια. Και κάπως έτσι κάνει πλέον αισθητή την εμφάνισή του ο «δολοφόνος – τιμωρός». Γιατί, ασφαλώς, δεν πρόκειται για το πρώτο του θύμα. Απλά, πρόκειται για το πρώτο V.I.P. θύμα. Τα τρία προηγούμενα θύματα ανήκαν στον υπόκοσμο. Άρα, μη ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Ακόμα και στο έγκλημα υπάρχει διάκριση εχόντων και μη εχόντων.

Το Καρουζέλ του Τρόμου είναι ένα πολυδιάστατο βιβλίο. Παράλληλα με τον δολοφόνο, παρακολουθείς και τα πολιτικά παιχνίδια, τον βρώμικο κόσμο των πλουσίων, την παραποίηση της αλήθειας από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, τη δεξιοτεχνία των ανθρώπων να κρύβουν αυτό που είναι και όλα τα «κακώς» κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας. Αποτέλεσμα; Να σκέφτεσαι «Να γιατί φτάσαμε σε τέτοιο σημείο εξαθλίωσης της ανθρώπινης φύσης». Μυστήριο και αγωνία για το ποιος είναι ο κατά συρροήν δολοφόνος, προσωπικά δεν υπήρχε, καθώς είναι κάτι το ποίο γίνεται ξεκάθαρο από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Ωστόσο, η αγωνία για το πώς θα αποκαλυφθεί η δράση του, πώς θα σταθεί η κατηγορία και τι ρόλο θα παίξει ο περίγυρος, με καθήλωσε και με έκανε να μη θέλω να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου.

Ανατροπές υπάρχουν και σε κάνουν να αμφιβάλλεις και εκεί έρχεται ο θαυμασμός για τους James Patterson και Marshall Karp, οι οποίοι με τον τρόπο που προσφέρουν τις πληροφορίες καταρρίπτουν έστω και για λίγο την όποια «σιγουριά» μπορεί να νοιώσει ο αναγνώστης για τον δολοφόνο. Ωστόσο, αυτό το οποίο μου κέντρισε το ενδιαφέρον και εξίταρε το μυαλό μου ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί εμπλέκονται στις αστυνομικές έρευνες και παρεμποδίζουν το έργο της αστυνομίας. Πόσο έχει απαξιωθεί η αξία της ανθρώπινης ζωής και το μόνο το οποίο ενδιαφέρει τον σύγχρονο άνθρωπο είναι η προσωπική του προβολή.

Παιδικά βιώματα που διαμορφώνουν χαρακτήρες, ο κοινωνικός περίγυρος, η αδικία, η εκμετάλλευση, η καλοπέραση, η κατοχή δύναμης και εξουσίας, όλα όσα διαμορφώνουν προσωπικότητες βρίσκονται μέσα σε αυτό το βιβλίο. Όλοι έχουμε μέσα μας το καλό και το κακό. Το περιβάλλον, ωστόσο, στο οποίο μεγαλώνουμε είναι αυτό που κατά ένα μεγάλο ποσοστό επηρεάζει το πιο από τα δύο χαρακτηριστικά θα βγει προς τα έξω. Και αυτό το μήνυμα περνάει μέσα από το Καρουζέλ του Τρόμου … Γιατί τελικά ο τρόμος δεν είναι τόσο το έγκλημα, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος που το διαπράττει. Το Καρουζέλ του Τρόμου είναι ένα βιβλίο αστυνομικό, κοινωνικό, ψυχολογικό. Ένα βιβλίο που θα σας βάλει σε σκέψεις και θα σας ταξιδέψει σε κόσμους που ναι μεν μπορεί να υποπτευόμαστε ότι υπάρχουν, αλλά δεν παραδεχόμαστε ότι είναι αλήθεια.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα