To KastroΚαι το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση είναι στα χέρια μου … και η πρώτη σκέψη «Τι τέλειο εξώφυλλο. Για να δούμε και τι παίζει με την ιστορία» και διαβάζω οπισθόφυλλο …

«Ένας οπλισμένος άντρας εισβάλλει ένα πρωινό στο πολυκατάστημα της περιοχής Μαριεμπέρι, σκοτώνοντας όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά του, και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Η Αστυνομία του Έρεμπρο εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και, πράγματι, ύστερα από μερικές ημέρες τον βρίσκει. Νεκρό. Η υπόθεση κλείνει και όλοι επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή – όλοι εκτός από έναν.

Η ζωή του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη έχει ανατραπεί. Έπειτα από μια έκρηξη θυμού, η καριέρα του παίρνει την κάτω βόλτα και η οικογένειά του διαλύεται. Οι εμμονές του τον στοιχειώνουν, αποτελούν ωστόσο τη μοναδική του ελπίδα για να λύσει την υπόθεση και ταυτόχρονα να σώσει την οικογένειά του από έναν αόρατο κίνδυνο».

Εντάξει, για άλλη μία φορά σκέφτηκα, «Τι να μας πει και ο Nesbo;. Βαγγέλης Γιαννίσης και πάμε να μπλεχτούμε στο μυαλό του Άντερς και να λύσουμε την υπόθεση. Και το βιβλίο ξεκινάει με έναν τύπο που με ένα όπλο μπαίνει σε ένα εμπορικό κέντρο και θερίζει όποιον βρει μπροστά του και την ανακάλυψη του πτώματος του δολοφόνου λίγες μέρες αργότερα. Και σα να μην έφτανε η περιπλοκότητα της όλης υπόθεσης που ταλαιπωρεί τον Άντερς, έρχεται στο προσκήνιο και μία υπόθεση ενός διεφθαρμένου αστυνομικού. Και το ακόμα τραγικότερο; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Άντερς είναι ο διεφθαρμένος αστυνομικός. Με λίγα λόγια αγωνία και σασπένς για μία ακόμα φορά.

Και για μία ακόμα φορά ο Βαγγέλης Γιαννίσης με γοήτευσε τόσο με την ιστορία, όσο και με τη γραφή του. Αν και πολύ εύκολα θα μπορούσε να περιπλέξει τα γεγονότα και τις καταστάσεις, να μπερδέψει τον αναγνώστη με τους τόσους πολλούς πρωταγωνιστές, καταφέρνει με έναν μοναδικά αριστοτεχνικό τρόπο και να συνδυάσει τις δύο ιστορίες και να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Με εντυπωσίασε η ανάλυση των χαρακτήρων, ακόμα και ενός «κομπάρσου» όπως θα λέγαμε αν μιλάγαμε για ταινία. Έτσι δεν είχα καμιά απορία για το ρόλο του κάθε ενός ατόμου για τη θέση του στην ιστορία και δεν σκέφτηκα ούτε για μία στιγμή «Μμμμ, ωραίο βιβλίο, αλλά τον τάδε χαρακτήρα, ή τον άλλον, γιατί τους έβαλε; Ποιο το νόημα της ύπαρξής του στην ιστορία;». Κάθε χαρακτήρας στην ιστορία του Βαγγέλη Γιαννίση έχει το δικό του σκοπό ύπαρξης.

Και φυσικά ο πρωταγωνιστής Άντερς Οικονομίδης, για τον οποίο μπορώ πλέον να πω ότι είμαι θαυμάστριά του. Εξελίσσεται, αγωνίζεται, πολεμάει τους προσωπικούς του δαίμονες, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες στην οικογένειά του, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που δέχεται από τους ίδιους τους συναδέλφους του. Ώριμος από τη μία στέκεται με σθένος απέναντι σε όλους και όλα που τον καταδιώκουν. Ανώριμος από την άλλη τον βλέπουμε να λυγίζει όταν φτάνει στα όριά του. Και εκεί αγωνιάς αν θα καταφέρει να σταθεί ξανά όρθιος! Αυτό θα το ανακαλύψετε όταν θα διαβάσετε το βιβλίο.

Γλαφυρή γραφή, δράση, συναρπαστική πλοκή, συγκλονιστικές εξελίξεις, αγωνία, σασπένς, αστυνομικό μυστήριο, και «Το Κάστρο» μετατρέπεται σε ένα βιβλίο που θες να το τελειώσεις απνευστί.

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα