Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό - Kate Hamer

Γράφτηκε από την

to koritsi me to kokkino palto kate hummerΈνα κοριτσάκι 8 χρονών χάνεται. Η Κάρμελ, ένα κοριτσάκι ιδιαίτερο, με ξεχωριστά χαρίσματα, μεγαλώνει με την χωρισμένη μητέρα της. Γεμάτη αγωνίες τόσο για την ιδιόμορφη κόρη της όσο και για τον κόσμο γενικότερα η Μπεθ προσπαθεί να φτιάξει ένα ασφαλές περιβάλλον για την μικρή. Η επίσκεψή τους, όμως, σε ένα τοπικό φεστιβάλ αφήγησης, θα αποβεί μοιραία και ο χειρότερος φόβος της Μπεθ θα γίνει πραγματικότητα. Η Κάρμελ εξαφανίζεται. Αδυνατώντας να δεχθεί ότι η κόρη της έχει χαθεί για πάντα αγωνίζεται να την βρει. Κινεί γη και ουρανό, ωστόσο νοιώθει ότι κανείς δεν την καταλαβαίνει. Παράλληλα, η Κάρμελ θα γίνει υποχείριο ενός άντρα ο οποίος θα την εκμεταλλευτεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ως παιδί – θαύμα με θεραπευτικές ικανότητες.

Το θέμα του βιβλίου, η εξαφάνιση παιδιών, φαίνεται ως δεδομένο και χιλιοειπωμένο. Ωστόσο, η πρωτοεμφανιζόμενη βρετανίδα συγγραφέας Kate Hamer καταφέρνει με τη μοναδική γραφή της να καθηλώσει τον αναγνώστη και να βάζει στοίχημα με τον εαυτό του πόσο γρήγορα μπορεί να ολοκληρώσει την ανάγνωση. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, παρακολουθούμε τις σκέψεις, τους φόβους, τις αγωνίες των δύο πρωταγωνιστών. Η αγωνία της μητέρας, η προσπάθεια της μικρής να κρατήσει την ταυτότητά της και να μην χάσει τον εαυτό της, μέσω της πλύσης εγκεφάλου που δέχεται, κορυφώνουν το σασπένς και την αγωνία, αλλά παράλληλα σκιαγραφούν τη σχέση μητέρας και κόρης. Μία σχέση αγάπης, θυμού, έντονων εκρήξεων. Μία σχέση που παρά τα σκαμπανεβάματά της δεν χάνεται ποτέ όσα χρόνια και αν περάσουν.

Αναπάντεχο, συγκινητικό, έντονα συναισθηματικό, «Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό» θα σας κάνει να δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια. Θα σας βάλει σε σκέψεις, σε αναθεώρηση όλων όσων μέχρι τώρα θεωρούσατε δεδομένα και κυρίως θα σας βοηθήσει να εισχωρήσετε στην παιδική ψυχολογία. Η Kate Hamer καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σε δύο επίπεδα. Πρώτον στο τι θα γίνει με την μικρή και την εξαφάνισή της, αλλά και στο πώς αντιμετωπίζουν όλη αυτή την κατάσταση η Μπέθ, η μικρή Κάρμελ, αλλά και όλοι περιστρέφονται γύρω τους, όπως ο πατέρας της, η καινούργια του σύντροφος και εν γένει ο κοινωνικός τους περίγυρος.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο είναι υποψήφιο για τα βραβεία Costa Book Awards και The John Creasey New Blood Dagger. «Το κορίτσι με το κόκκινο παλτό» ήρθε για να μας συνεπάρει στον κόσμο του μυστηρίου, της ψυχολογίας και του συναισθήματος. Και η Kate Hamer μας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και μοναδικές στιγμές περισυλλογής και αυτοκριτικής. Ένα βιβλίο που συνδυάζει την αστυνομική λογοτεχνία με το συναίσθημα. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να μείνει αδιάβαστο.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα