to koritsi tis ptisis 5403 misel busy«Το κορίτσι της πτήσης 5403» … ένα βιβλίο που από την περίληψη και μόνο μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον … πέρασε καιρός και όλο έλεγα «θα το διαβάσω, θα το διαβάσω» … και όλο κάτι τύχαινε και το ανέβαλα. … Μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και «Το κορίτσι της πτήσης 5403» ήρθε σπίτι μου και ξεκινήσαμε να κάνουμε παρέα τα βράδια … Μία παρέα που κράτησε λίγο, καθώς από την πρώτη στιγμή με καθήλωσε και το τελείωσα μέσα σε 3 μέρες. Καχύποπτη και ίσως επηρεασμένη από τη φοβία μου για τα αεροπλάνα σκεφτόμουν κάθε πιθανό σενάριο. Και ενώ εν μέρει είχα καταλάβει τι συμβαίνει, παρόλα αυτά το «σενάριο» του βιβλίου ξεπέρασε το «σενάριο» του μυαλού μου.

Όλα ξεκίνησαν το 1980 όπου μία αεροπορική τραγωδία στην πλαγιά του Μον Τερίμπλ στα γαλλοελβετικά σύνορα σηματοδοτεί και την τραγωδία δύο οικογενειών. Ένα βρέφος σώζεται και ένας ανελέητος πόλεμος ανάμεσα σε δύο οικογένειες για την ταυτότητα του βρέφους ξενικά. Ποιο είναι αυτό το μωρό; Ο τύπος την ονόμασε «Λιλί» … Ποια είναι όμως; Η Εμιλί Βιτράλ; Ή Λιζ – Ροζ ντε Καρβίλ; Με στοιχεία ετοιμόρροπα και λεπτομέρειες στην κόψη του ξυραφιού, το δικαστήριο αποφασίζει ότι το μωρό ανήκει στην οικογένεια Βιτράλ και ειδικά στη γιαγιά Νικόλ. Η πλούσια γιαγιά Ματίλντ ντε Καρβίλ αδυνατεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα και ο ντεντέκτιβ Κρεντίλ Γκραν – Ντικ αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Ένα μυστήριο που θα διαρκέσει 18 χρόνια και θα λυθεί με μία μικρή λεπτομέρεια στην εφημερίδα της εποχής του δυστυχήματος.

Μία αλήθεια, η οποία, όμως, δεν θα έρθει στο φως, καθώς ο ντεντέκτιβ αυτοκτονεί. Και εδώ έρχονται οι πρωταγωνιστές της ιστορίας να ανακαλύψουν την αλήθεια. Ο Μαρκ, ο αδερφός της Εμιλί, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Μαλβίνα, η αδερφή του βρέφους που τελικά σκοτώθηκε σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η γιαγιά ντε Καρβίλ, η γιαγιά Νικόλ, ο πλούσιος παππούς Λέονς ντε Καρβίλ. Μα πάνω από όλους η ίδια η Λιλί … Ένα γαϊτανάκι ψυχών και συναισθημάτων ξεκινά … Ένα πανηγύρι ακροτήτων, πόνου και μίσους … Ένας αγώνας ψυχολογικής επιβίωσης και από τις δύο πλευρές, ο οποίος κράτησε 18 χρόνια.

Μέσα από τις σημειώσεις του ντεντέκτιβ ξετυλίγεται σιγά – σιγά το κουβάρι του μυστηρίου. Μέσα από αυτές έζησα τις αγωνίες, τις αμφιβολίες, τα ερωτηματικά των πρωταγωνιστών. Νευρίασα με τον ντεντέκτιβ Κρεντίλ Γκραν – Ντικ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τον πόνο και την απόγνωση και ζούσε εις βάρος των δύο οικογενειών. Ακόμα και την τελευταία στιγμή που ανακάλυψε την αλήθεια δεν είχε το θάρρος να σταθεί προ των ευθυνών του. Ή μήπως όχι; Ένας ντεντέκτιβ που η ανακάλυψη της αλήθειας του έγινε εμμονή και θυσίασε τα πάντα για αυτήν. Κυρίως την ψυχή του και τη συνείδησή του.

Φυσικά, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν γιατί δεν έκαναν τεστ DNA, ξεχνώντας ότι βρισκόμαστε στο 1980 όπου η γενετική βρισκόταν ακόμα στα πρώιμα στάδιά της και η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα μόλις είχε αρχίσει να διερευνάται. Πολλές φορές είπα «είναι η Εμιλί», μετά «όχι, είναι η ΛΙζ - Ρόουζ». Και μαζί με τις δύο οικογένειες ήμουν και εγώ αναποφάσιστη, επιφυλακτική και δύσπιστη απέναντι στην απόφαση του δικαστηρίου. Και ενώ η αρχική μου σκέψη αποκτούσε γερά θεμέλια, οι εξελίξεις, τα γεγονότα, οι αποκαλύψεις ερχόντουσαν να την ανατρέψουν.

Το κορίτσι της πτήσης 5403 με καθήλωσε. Με έκανε να ταυτιστώ με τη μικρή «Λιλί» και να νοιώσω το κενό της ψυχής της. Την αίσθησή της ότι μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν ανήκει. Πόνεσα με τις δύο οικογένειες, οι οποίες από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα και προσπάθησαν να αντλήσουν δύναμη από το μοναδικό τους «εγγόνι». Και στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον ανείπωτο πόνο του χαμού, έφτασαν σε ακρότητες. Ναι τις δικαιολόγησα αυτές τις ακρότητες, γιατί σκεφτόμουν ότι ίσως και εγώ το ίδιο θα έκανα. Θα διεκδικούσα με κάθε ρανίδα της ύπαρξής μου ό,τι είχε απομείνει από το παιδί μου.

Στεναχωρήθηκα με την Μαλβίνα. η οποία μεγάλωσε στη σκιά της νεκρής αδερφής της, με αποτέλεσμα να είναι ψυχικά ασθενής. Μια κοπέλα με όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί, ωστόσο η τραγωδία αυτή την στίχιωσε και την εγκλώβισε στην παιδική της ηλικία. Ανίκανη να μεγαλώσει, να ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά και επικίνδυνη παράλληλα, δε διστάζει να κάνει το οτιδήποτε προκειμένου να είναι αρεστή στη γιαγιά ντε Καρβίλ. Λυπήθηκα τον Μάρκ, ο οποίος μεγαλώνοντας ένοιωθε περίεργα συναισθήματα για την αδερφή του. Μα ήταν αδερφή του; Και πώς γεννιούνται συναισθήματα για την αδερφή σου; Και πώς να αντιμετωπίσεις τον πόθο και την ολοκλήρωση; Πώς να εξηγήσεις ότι όλα αυτά φαίνονται τόσο σωστά;

Περισσότερο, όμως, πόνεσα και λυπήθηκα την «Λιλί». Ένα κορίτσι που μεγάλωσε μέσα στην αμφιβολία. Είναι ή δεν είναι μία Βιτράλ; Και η αγάπη της για τον Μάρκ είναι ή δεν είναι αμαρτία; 18 χρόνια μέσα σε ένα ρευστό κλίμα, μέσα σε μία αμφιταλάντευση. Και η αλήθεια που της αποκαλύφθηκε ήρθε να την συντρίψει. Κλάσματα δευτερολέπτων χωρίζουν τον άνθρωπο από την απελπισία και το τέλος. Κλάσματα δευτερολέπτων τον χωρίζουν από την ευτυχία. Και η «Λιλί» βιώνει αυτή την αλήθεια με όλο της το είναι.

Τραγικές φιγούρες σε έναν ανελέητο αγώνα επιβίωσης. Σε έναν αγώνα εγωισμού και αναζήτησης του εαυτού τους, όλοι οι ήρωες του βιβλίου βιώνουν την αναζήτηση της αλήθειας με τον χειρότερο τρόπο, προκειμένου να έρθει η γαλήνη στην ψυχή τους. Μία γαλήνη που έρχεται λίγο πριν διαπραχθεί άλλο ένα έγκλημα. Τελευταία στιγμή και όλα έρχονται στο φως, τίποτα δε μένει κρυφό, ακόμα και 18 χρόνια μετά. Και η κάθαρση στις ψυχές όλων επιτέλους πραγματοποιείται. Ανατρεπτικό μέχρι τέλους, το κορίτσι της πτήσης 5403 σίγουρα θα μας κάνει να το αγαπήσουμε και να μείνει στην καρδιά και το μυαλό μας.        

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα