To misos vagelis giannisis«Φιλενάδα, μιας και σ’ αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία πάρε να διαβάσεις ένα βιβλίο ενός πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα συγγραφέα. Το Μίσος λέγεται» και μου δίνει η φιλενάδα μου το βιβλίο και φυσικά σε πρώτη φάση εντυπωσιάστηκα από το εξώφυλλο. Κρατώντας το, ωστόσο, στα χέρια μου και βλέποντας το όνομα «Vagelis Giannisis» δεν θα κρυφτώ το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν «μμμμ στα αγγλικά το όνομα. Δεν του αρέσουν τα ελληνικά;» και γυρνάω να διαβάσω το οπισθόφυλλο …

“Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης αισθάνθηκε την κούραση να επιστρέφει ξανά και να καταβάλλει το σώμα του. Ξάπλωσε στο πάτωμα και έκλεισε τα μάτια του. Τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν από έναν άγνωστο, μια σκιά. Ένας μαθητής δολοφονήθηκε από τον Γιόχαν Λινέ, ενώ ο μόνος ζωντανός μάρτυρας που μπορεί να τον καταδικάσει φοβάται να καταθέσει. Ένας μεθυσμένος καρφώνει ένα σπασμένο μπουκάλι στην καρωτίδα μιας γυναίκας για μερικές κορόνες και στη συνέχεια κόβει το μισό αυτί ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα. Ένας αστυνομικός εξαφανίζεται από προσώπου γης χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν. Τι σκατά συμβαίνει στον κόσμο;” (οπισθόφυλλο)

Και το όνομα στα αγγλικά και η υπόθεση στο εξωτερικό, στο Έρεμπρο της Σουηδίας συγκεκριμένα, οκ λέω έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλά θα τα καταφέρει στην περιγραφή μίας ξένης κουλτούρας … Και τα κατάφερε καταπληκτικά ομολογώ … Μπορεί ο Βαγγέλης Γιαννίσης να έχει ζήσει στη Σουηδία, αλλά δεν είναι Σουηδός, η ελληνική του καταγωγή θα μπορούσε να τον φέρει σε «σύγκρουση» με τη σουηδική νοοτροπία … Ωστόσο, μέσα από την ιστορία του Μίσους ο Βαγγέλης Γιαννίσης μας προσφέρει μία άψογη ιστορία άρτια εγκλιματισμένη στο πνεύμα της σουηδικής κουλτούρας.

Ως προς την ιστορία η ανακάλυψη ενός γυναικείου κεφαλιού μιας μετανάστριας σε ένα πάρκο της πόλης του Έρεμπρο προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους της μικρής πόλης. Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης, ελληνικής καταγωγής, αλλά μη έχοντας ιδιαίτερους δεσμούς με την πατρίδα του, αναλαμβάνει την εξιχνίαση του εγκλήματος. Σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με μία σειρά φρικτών εγκλημάτων και οι υποψίες δεν αργούν να στραφούν σε μία ρατσιστική οργάνωση. Εντωμεταξύ, ένα στοιχείο αποπροσανατολίζει τις έρευνες και φέρνει στο προσκήνιο μία άλλη υπόθεση από τον 19ο αιώνα. Ο Άντερς αρχίζει να διεισδύει όλο και πιο πολύ σε γρίφους, αναπάντητα ερωτήματα και οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό.

Το Μίσος είναι ένα άρτια δομημένο αστυνομικό βιβλίο, το οποίο σε κάνει να θεωρείς ότι ο συγγραφέας έχει γράψει πολλά βιβλία και ότι δεν πρόκειται για το πρώτο του βιβλίο. Παράλληλες ιστορίες, χωρίς να σε μπερδεύει και να σε κουράζει. Παρουσίαση με παραπλανητικό τρόπο των ενόχων. Σασπένς, αγωνία, ανατροπές και ένα τέλος που σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα και λες «ε όχι αυτό δεν πέρασε ούτε μια στιγμή από το μυαλό μου».

Από την πρώτη στιγμή η ιστορία σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την αρχή. Δεν είναι άλλος ένας φόνος που κάποιος επιθεωρητής καλείται να λύσει. Τα κοινωνικά μηνύματα που περνάει μέσα από την ιστορία είναι αρκετά και φανερώνει ότι όλες οι χώρες έχουν τα θέματά τους. Πολλές φορές μέσα από τις ιστορίες που εξελίσσονται στο βιβλίο σκέφτηκα «Τελικά, δεν είμαστε μόνο εμείς ρατσιστές», «Κοίτα που και στη Σουηδία έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς».

Η γραφή του ώριμη, απλή και όχι με «δύσκολες, λογοτεχνικές» λέξεις, δείχνει την καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Δεν χρειάζεται περιττολογίες για να εντυπωσιάσει, δεν χρειάζεται μεγάλες και ανούσιες περιγραφές για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Με τη σωστή χρήση του λόγου και την ιδιαίτερη ιστορία ο Βαγγέλης Γιαννίσης αποδεικνύει με «Το Μίσος» ότι ήρθε για να μείνει και μας υπόσχεται ωραίες αστυνομικές περιπέτειες, οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις περιπέτειες των Σκανδιναβών συναδέλφων του.

 

 

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα