Το πλευρό του Αδάμ - Αντόνιο Μαντσίνι

Γράφτηκε από την

to pleyro toy adam antonio mantsini«Το πλευρό του Αδάμ», η γυναίκα. Και ο Antonio Manzini μας παρουσιάζει ένα βιβλίο αστυνομικού περιεχομένου μαζί με θέματα οικογενειακών σχέσεων. Ο επιθεωρητής Ρόκο Σκιαβόνε είναι ένας εριστικός αστυνομικός, προκλητικός και ψυχρός. Προερχόμενος από τη Ρώμη, και συγκεκριμένα από το Τραστέβερε, έχει μία πληγωμένη ψυχή και αθεράπευτα προσωπικές ενοχές. Ένα περιστατικό στην υπηρεσία του είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεσή του στην Αόστα και την διατάραξη ακόμα περισσότερο της ψυχικής του κατάστασης. Και σε όλο αυτόν τον εσωτερικό του αγώνα έρχεται να προστεθεί ο θάνατος μίας γυναίκας, η οποία βρέθηκε κρεμασμένη από το πολύφωτου του δωματίου της από την οικιακή βοηθό. Και ενώ όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία, μία σειρά από συμπτώσεις, αποκλίσεις και λεπτομέρειες μετατρέπουν την αυτοκτονία σε ληστεία με φόνο και εν συνεχεία σε φόνο. Ή μήπως όχι;

«Το πλευρό του Αδάμ» είναι ένα βιβλίο με ήρεμη γραφή, χωρίς πολλές και περιττές περιγραφές τοπίων και συναισθημάτων. Με απλή και συγκεκριμένη γραφή ο Antonio Manzini παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους. Ο Ρόκο Σκιαβόνε, δέσμιος των προσωπικών του προβλημάτων, είναι ψυχρός, σκληρός και εριστικός απέναντι σε όλους. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει σωστά τη δουλειά του, να εκμεταλλεύεται ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας και δεν έχει απαιτήσεις από όσους δεν του είναι χρήσιμοι. Τοποθετεί τον κάθε ένα εκεί που πραγματικά, κατά τη γνώμη του πάντα, αξίζει. Και αυτό είτε πρόκειται για συναδέλφους του, είτε πρόκειται για άτομα του φιλικού του περιβάλλοντος. Το βιβλίο, αν και δεν περιέχει συγκλονιστικές ή σκοτεινές περιγραφές όπως τις έχουμε συνηθίσει από τους σκανδιναβούς συγγραφείς, μας προσφέρει ένα άλλο είδος γραφής. Μία γραφή πιο κοντά στα μεσογειακά δεδομένα, πιο κοντά στον δικό μας τρόπο σκέψης. Καταγραφή των στοιχείων, των δεδομένων και λύση του μυστηρίου.

Και μπορεί από την πρώτη στιγμή το μυαλό μας να πηγαίνει στον δολοφόνο. Να σκεφτόμαστε «Μα είναι φως φανάρι ποιος τη σκότωσε», ωστόσο τα πάντα ανατρέπονται. Αν με ρωτούσαν τι εντύπωση αποκόμισα θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο η αστυνομική πλοκή που σε συνεπαίρνει όσο το κοινωνικό του μήνυμα. Η ενδοοικογενειακή βία, η σιωπή της γυναίκας και η απελπισία απέναντι σε έναν άντρα δυνάστη, είναι αυτά που σε συγκλονίζουν στο συγκεκριμένο βιβλίο. Μέσα από την ιστορία του Antonio Manzini συνειδητοποιούμε για άλλη μία φορά πόσο δύσκολο είναι μία γυναίκα να αντιδράσει στη βία που δέχεται από τον άντρα της, ότι ακόμα και τον 21ο αιώνα οι γυναίκες φοβούνται να καταγγείλουν τον ξυλοδαρμό τους και η απόγνωση μπορεί να οδηγήσει σε τραγικούς δρόμους. Ένα βιβλίο που σε βάζει να σκεφτείς ότι τελικά η γυναίκα, «το πλευρό του Αδάμ», ακόμα διεκδικεί την ισότητα και την αγάπη του συντρόφου της. Ότι η γυναίκα ακόμα διεκδικεί την ουσία της δημιουργίας της από «το πλευρό του Αδάμ».

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα