Το Στοιχείο ενός Σώματος - Αλεξάντρια Μαρτζάνο - Λεσνεβιτς

Γράφτηκε από την

to stoixio enos somatos Παιδοφιλία και φόνος. Το πιο ειδεχθές έγκλημα. Πόσοι τρόποι μπορεί να υπάρχουν για να εξετάσει κάποιος αυτό το έγκλημα και να βγάλει ετυμηγορία; Αμέσως μόλις ακούσεις τις λέξεις "παιδοφιλία - σεξουαλική κακοποίηση - φόνος" το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς είναι θάνατος. Όχι ισόβια. Θάνατος. 

Αυτό σκέφτηκα και εγώ όταν διάβασα την περίληψη του βιβλίου της Αλεξάντρια Μαρτζάνο - Λέσνεβιτς. "Το Στοιχείο ενός Σώματος" και μία αληθινή ιστορία ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου.

1992. Ο Ρίκι Λίντσεϊ σε ηλικία 26 χρονών σκοτώνει τον εξάχρονο Τζέρεμι. Κρύβει το πτώμα του σε μια ντουλάπα και συμμετέχει στις έρευνες για την εξαφάνισή του. Τρεις μέρες αργότερα το πτώμα του μικρού Τζέρεμι ανακαλύπτεται και ο Ρίκι καταδικάζεται σε θάνατο. 

2003. Η Αλεξάντρια Μαρτζάνο, απόφοιτος της Νομικής, αναλαμβάνει τη μελέτη της υπόθεσης του Ρίκι, καθώς θα ξεκινήσει άλλη μία δίκη, ένσταση σε προηγούμενη απόφαση η οποία είχε μετατρέψει την θανατικη ποινή σε ισόβια. Θερμή υποστηρικτής της κατάργησης της θανατικής ποινής, η Αλεξάντρια ξεκινά να μελετά την υπόθεση. Μόλις, όμως, αντικρίζει τον Ρίκι, μόλις ακούσει την κυνική του ομολογία, θα επιθυμήσει διακαώες τον θάνατό του. Και μαζί με όλα αυτά τα συναισθήματα, γεγονότα καλά κρυμμένα στο παρελθόν έρχονται να την ταράξουν. 

Και εδώ τίθεται το ερώτημα; Θάνατος ή ισόβια; Η Αλεξάντρια έρχεται αντιμέτωπη με ένα τρομερό δίλημμα. Να επανέλθει η αρχική ποινή που ήταν θάνατος ή να ισχύσει η υπάρχουδσ πονή των ισοβίων; Έντεκα χρόνια μετά την πολύκροτη αυτή υπόθεση και πολλά έχουν αλλάξει. Τι είναι αυτό που κάνει την Αλεξάντρια να αλλάξει γνώμη και να επιθυμεί το θάνατο του Ρίκι; Τι είναι αυτό που κάνει τη μητέρα του μικρού Τζέρεμι - έντεκα χρόνια μετά - να αλλάζει στάση απέναντι στον δολοφόνο του γιού της;

Μέσα από τις ομολογίες του Ρίκι, τα πρακτικά των δικαστηρίων, τις προσωπικές σκέψεις της Αλεξάντρια, η συγγραφέας παρουσιάζει με έναν συγκλονιστικό τρόπο το προφίλ του Ρίκι Λάντσεϊ. Ένας 26χρονος νεαρός που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Παράλληλα, όμως, η Αλεξάντρια, δεν εισβάλλει μόνο στο μυαλό του Ρίκι. Μέσα από αυτόν επαναφέρει στην επιφάνεια προσωπικά της μυστικά, καλά κρυμμένα βιώματα που την σημάδεψαν. Και οι δύο ιστορίες γίνονται μία. Και οΡίκι γίνεται θύτης και θύμα μαζί. Η Αλεξάντρια γίνεται θύτης και θύμα μαζί.

Η ψυχρή παρουσίαση των γεγονότων, η ζωή του Ρίκι και της οικογένειάς του λίγο πριν τη γέννησή του και μετά, η αυτοβιογραφία της συγγραφέως, η ζωή της μητέρας του Τζέρεμι, οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την υπόθεση και τα προσωπικά τους βιώματα, οι ζωές των ενόρκων της τελευταίας κρίσιμης δίκης, οι εξομολογήσεις του Ρίκι - οι προσωπικές του σκέψεις - συνδυάζονται άψογα και μας δίνουν μία ωμή αλήθεια. Ποτέ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Και ναι ο Ρίκι ήταν ο δολοφόνος - παιδόφιλος, πίσβ όμως από αυτόν κρύβεται ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, μία αδιάφορη κοινωνική πρόνοια, ένα δυσλειτουργικό σύστημα. Πίσω από τον Ρίκι κρύβονται δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις. Και αυτό είναι που θα συγκλονίσει την Αλεξάντρια, τους αστυνομικούς, τους ενόρκους. Όλοι έχουν βιώσει μία απώλεια. Όλοι έχουν βιώσει μία τραγική κατάσταση, έναν φόνο, έναν βιασμό, μία σχιζοφρένεια. Υο θέμα είναι πώς αντιμετώπισε ο κάθ ένας από αυτούς την κατάσταση αυτή. Γιατί η στάση αυτή είναι που θα κρίνει και τη στάση του απέναντι στον Ρίκι.

Η αλήθεια έχει πολλές όψεις τελικά. Η απόφαση για μία δικαστική καταδίκη κρίνεται από την οπτική γωνία που ο καθένας κρίνει την αλήθεια αυτή. 

"Το Στοιχείο ενός Σώματος" είναι μία ιστορία που δείχνει πόσο λεπτά είναι τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια, τη μνήμη, τη δικαιοσύνη, την συγχώρεση.  

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα