Το τσίρκο της νύχτας - Erin Morgenstern

Γράφτηκε από την

TO TSIRKO THS NYXTAS 1Δεν έχουν προηγηθεί αναγγελίες, ούτε αφίσες στους στύλους και τους πίνακες ανακοινώσεων στο κέντρο της πόλης, ούτε αναφορές ή διαφημίσεις στις τοπικές εφημερίδες. Είναι απλά εκεί, ενώ χθες δεν ήταν.

Μέσα σε αυτές τις ασπρόμαυρες ριγέ σκηνές που ζωντανεύουν τη νύχτα, περιμένει μια μοναδική εμπειρία, μια γιορτή των αισθήσεων, όπου μπορεί κανείς να χαθεί σε ένα λαβύρινθο από σύννεφα, να περιπλανηθεί σε ένα χλοερό κήπο από πάγο, να δει μαγεμένος μια ακροβάτισσα όλο τατουάζ να τρυπώνει σε ένα γυάλινο κουτί, να νιώσει μια υπέροχη ζαλάδα από τις μυρωδιές της κανέλας και της καραμέλας που γεμίζουν τον αέρα.

Καλώς ήρθατε στο Le Cirque des Rêves.

Αγόρασα το βιβλίο καθαρά από περιέργεια. Είχα διαβάσει και καλές κριτικές αλλά και κάποιες αρνητικές. Το σίγουρο είναι ότι δεν είχα διαβάσει ξανά κάποιο βιβλίο με θέμα ένα τσίρκο, οπότε ήμουν λίγο προκατειλημμένη θα έλεγα καθώς το ξεκίνησα, αλλά η περιέργεια μου γρήγορα υπερίσχυσε.

Η ιστορία του βιβλίου, περιπλέκεται γύρω από δύο νέους, την Σίλια και τον Μάρκο που εξασκούν την μαγεία ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ο πατέρας της Σίλια και ο δάσκαλος του Μάρκο τους έχουν δέσει μαζί, για μια αναμέτρηση, που νικητής θα βγει μόνο ένας από τους δύο. Φυσικά και οι δύο αγνοούν τον αντίπαλο τους. Η όλη αναμέτρηση λαμβάνει χώρα στο περιβάλλον ενός τσίρκου, το Τσίρκο της Νύχτας ή αλλιώς Le Cirque des Rêves, επηρεάζοντας τόσο το ίδιο το τσίρκο, όσο και όσους περιπλέκονται με αυτό, είτε ανήκουν στο θίασο, είτε στους δημιουργούς του.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πέντε μέρη. Μέσα σε αυτά τα μέρη βλέπουμε την προετοιμασία των αντιπάλων για την αναμέτρηση, την δημιουργία του τσίρκου καθώς και την έκβαση της "μάχης" μεταξύ των δύο νέων. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο βιβλίο ήταν ότι δεν υπάρχει το αναμενόμενο μελοδραματικό ρομάντζο. Η συγγραφέας ναι μεν εξιστορεί τα γεγονότα στις ζωές των δύο αντιπάλων, αλλά δίνει βάση και στους υπόλοιπους πρωταγωνιστές. Στο τέλος βλέπουμε βέβαια πώς όλο αυτό γίνεται σκόπιμα, γιατί ακόμα και η πιο μικρή πράξη των χαρακτήρων έχει τον αντίκτυπο του στην έκβαση της αναμέτρησης.

Σας είπα στην αρχή ότι ήμουν λίγο προκατειλημμένη όταν το ξεκίνησα λόγο αρνητικών κριτικών που με είχαν επηρεάσει. Διαβάζοντας το βιβλίο κατάλαβα πολλά. Ο αναγνώστης πρέπει να έχει πάνω από όλα υπομονή. Η συγγραφέας δεν επιλέγει πομπώδεις ανατροπές. Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και γεγονότα που δίνουν όση δράση και αγωνία χρειάζεται στην ιστορία χωρίς να γίνεται τραγική. Η γραφή της είναι απλή και έξυπνη. Τα κεφάλαια διαπραγματεύονται πριν την δημιουργία του τσίρκου, κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της αναμέτρησης. Η εναλλαγή από το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, συνθέτη εύστοχα τα κομμάτια του παζλ. Ανάμεσα από τα κεφάλαια υπάρχουν και άλλα πολύ μικρότερα από την πλευρά ενός θεατή που περιγράφει μία περιπλάνηση του στο τσίρκο, λύνοντας την περιέργεια του αναγνώστη για το περιεχόμενο του.

Το τέλος του βιβλίου ήταν αυτό που περίμενα και του ταίριαζε απόλυτα. Το βιβλίο "Το τσίρκο της νύχτας" είναι κάτι διαφορετικό από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα. Αν σας αρέσουν και εσάς οι ιστορίες φαντασίας με μία δόση μαγείας, αγάπης και μυστηρίου σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Και μην ξεχνάτε,

Το τσίρκο φθάνει χωρίς προειδοποίηση!

Χριστίνα Μιχελάκη

Ονομάζομαι Χριστίνα, όπως πολύ καλά βλέπετε και ζω στο όμορφο Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαι σύζυγος και χαζομαμά. Αγαπάω πολύ την λογοτεχνία για αυτό όπου σταθώ και όπου βρεθώ, είμαι με ένα βιβλίο στο χέρι. Μην με ρωτήσετε ποιος είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας γιατί είναι πολλοί! Ως αθεράπευτη ονειροπόλα, πολλές φορές οι ιστορίες που παλεύουν μέσα στο κεφάλι μου με συνεπαίρνουν. Γι΄ αυτό και γω της γράφω δίνοντας τους πλήρη ελευθερία. Το πρώτο μου βιβλίο έχει τίτλο Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου, ενώ άλλες συμμετοχές μου μπορείτε να βρείτε στις ανθολογίες, Το ξύπνημα, Σκοτάδι, Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές, αλλά και στο site thebluez.gr.

Διαβάστε περισσότερα