Το βιβλίο των Μπάλτιμορ - Ζόελ Ντίκερ

Γράφτηκε από την

to biblio ton mpaltimor zoel dikerΟ Μάρκους Γκόλντμαν, γνωστός συγγραφέας, αποφασίζει να γράψει τη ζωή της οικογένειάς του, τη ζωή τριών ξαδέρφων, που την ένωσε μία μοναδική φιλιά και την σημάδεψε μία τραγωδία. Το βιβλίο αυτό αποτελεί φόρο τιμής προς τον θείο του, τη θεία του και τα ξαδέρφια του, που τόσο πολύ αγάπησε, αλλά και μία προσπάθεια για την προσωπική του απελευθέρωση από τους δαίμονες που τον κυνηγούν. Και κάπως έτσι, δημιουργείται «Το βιβλίο των Μπάλτιμορ» του Ζόελ Ντίκερ, ένα βιβλίο το οποίο ξετυλίγει την πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής και την κατάκτηση του Αμερικάνικου Ονείρου.


«Το βιβλίο των Μπάλτιμορ» εξιστορεί τη ζωή των Γκόλντμαν της Βαλτιμόρης και των Γκόλντμαν του Μονκλαίρ. Δύο αδέρφια που πήραν διαφορετικούς δρόμους και ο ένας απέκτησε φήμη και οικονομική άνεση στην Βαλτιμόρη, και ο άλλος παρέμεινε ένας μεσοαστός κάτοικος του Μονκλαίρ. Η ζωή των δύο αδερφών παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια του Μάρκους, τον γιο των Γκόλντμαν του Μονκλαίρ, ο οποίος θαύμαζε πάντα την οικογένεια του ξάδερφού του Χίλλελ και τη χλιδή την οποία του πρόσφεραν οι γονείς του, ο θείος του ο Σαούλ και η θεία Αννίτα. Και σε όλη αυτή την τελειότητα έρχεται να προστεθεί και η «υιοθεσία» ενός απροσάρμοστου παιδιού, του Γουντ.

Ο Μάρκους ξεκινάει την αφήγησή του από την προεφηβεία των τριών παιδιών μέχρι τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους. Περιγράφει το πόσο ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος ένοιωθε όταν βρισκόταν στην Βαλτιμόρη και πόσο μειονεκτικά όταν βρισκόταν στο σπίτι του. Τρία παιδιά, τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες, ο ήσυχος Μάρκους, ο δυσπροσάρμοστος Χίλλελ και ο ταλαντούχος στο ποδόσφαιρο Γουντ, συνθέτουν μία μοναδική αλυσίδα άρρηκτα δεμένη. Ένας δυνατός έρωτας, ένας μοναδικός δεσμός του Γουντ και του Χίλλελ, μία ξεχωριστή σχέση ανάμεσα στον Μάρκους και τον Χίλλελ, συνθέτουν μία ιστορία με έντονο σασπένς και τραγική κατάληξη.

Από την πρώτη σελίδα του βιβλίου η τραγωδία που χτύπησε την οικογένεια κατέχει κεντρικό ρόλο. Όλα στη ζωή των δύο οικογενειών δείχνουν ότι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτή την τραγωδία. Μία τραγωδία που οι πρωταγωνιστές ωστόσο δεν μπορούν να δουν. Και αυτό γιατί είναι βυθισμένοι στο Αμερικάνικο Όνειρο. Ο Ζόελ Ντίκερ, όμως, μέσα από την τραγική ιστορία καταρρίπτει το όνειρο αυτό και παρουσιάζει την κενότητα των ανθρώπων και το πώς χάνουν την ταυτότητά τους, κυνηγώντας το όνειρο, το χρήμα, τη δόξα. Μέσα από συγκλονιστικές περιγραφές, άρτιο λόγο και με ξεχωριστό τρόπο έκφρασης, ο Ζόελ Ντίκερ συγκλονίζει και σε κάνει να σκεφτείς πόσο μάταια είναι όλα όσα κυνηγάμε, πόσο λάθους στόχους θέτουμε στη ζωή μας. Μέσα από τις ζωές των Γκόλντμαν της Βαλτιμόρης και των Γκόλντμαν του Μονκλαίρ, μέσα από τη σκηνή της λεγόμενης τραγωδίας, η ανθρώπινη ματαιότητα προβάλει σε όλο το μεγαλείο της.
«Τα πάντα σβήστηκαν, τα πάντα ξεχάστηκαν, τα πάντα συγχωρέθηκαν και τα πάντα διορθώθηκαν» αναφέρει ο Μάρκους και πραγματικά πρέπει να φτάσεις μέχρι το τέλος για να έρθει η κάθαρση και η λύτρωση.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα