toxika matia dimitris simosΤοξικά μυαλά που σκέφτονται μόνο το χρήμα. Τοξικά μάτια που βλέπουν μόνο το κέρδος. Και ανάμεσα τους οι πολίτες να παλεύουν με το τέρας της τοξικότητας. Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σίμου έχει τα πάντα. Φόνος – τοξικά απόβλητα – θάνατοι πολιτών. Όλα αυτά συνθέτουν ένα αγωνιώδες, ανατρεπτικό αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο θα σας καθηλώσει.

Ένας στενός φίλος του «Ατσαλάκωτου» (Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας) βρίσκεται δολοφονημένος και ο Καπετάνος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία υπόθεση η οποία ξεπερνά τα απλά δεδομένα μίας δολοφονίας. Παράλληλα με την έρευνα του Καπετάνου, πραγματοποιείται και η έρευνα της δημοσιογράφου Ιουλίας, φίλη της αδερφής του Καπετάνου. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά προκειμένου να λύσουν την υπόθεση και θα ερωτευθούν. Και για πρώτη φορά βλέπουμε έναν Καπετάνο διαφορετικό, έναν Καπετάνο ερωτευμένο, έναν Καπετάνο που θα φτάσει στα άκρα προκειμένου να προστατεύσει τη γυναίκα που του έχει πάρει την καρδιά.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι εύκολο και ένα γαϊτανάκι συγκλονιστικών αποκαλύψεων ξεκινά… Ένα εργοστάσιο που έκλεισε πριν τρία χρόνια, μία ασήμαντη υπάλληλος – η Νεφέλη, η «χημικός» - η υπεύθυνη του εργοστασίου, το Διοικητικό Συμβούλιο, τι σχέση μπορούν να έχουν με τωρινά παράνομα στοιχήματα σε ιπποδρομίες, με τους κατοίκους της Εύβοιας να βλέπουν τους δικούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τη ζωή, τη γη τους και τα ζώα τους να αργοπεθαίνουν; Όλα αυτά τα συνδέει με ευρηματικό τρόπο ο Δημήτρης Σίμος και μας προσφέρει ένα μοναδικό βιβλίο γεμάτο οικολογικούς προβληματισμούς. Για πρώτη φορά η διαλεύκανση ενός φόνου προκαλεί συνειδησιακή ένταση και περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς αυτό που στροβιλίζει στο μυαλό είναι αν θα δικαιωθούν οι πολίτες.

Αργά και σταθερά, με την ένταση να κλιμακώνεται, με τους υπόπτους να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται, παρουσιάζεται μπροστά μας το σκληρό και απάνθρωπο παιχνίδι της διαφθοράς, της μίζας και της απληστίας. Πρωταγωνιστές ρεαλιστικοί, ιστορίες αληθινές (προσαρμοσμένες ωστόσο στην ιστορία του βιβλίου) δείχνουν την ουσιαστική και εις βάθος έρευνα του συγγραφέα για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστροφή του από τα μεγάλα κεφάλια της εξουσίας, που μπροστά στο χρήμα δεν διστάζουν να θυσιάζουν αμέτρητες ανθρώπινες ψυχές.

Οι ήρωες της ιστορίας απλά σε καθηλώνουν, γιατί απλά σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να ήσουν στην θέση τους. Και συχνά να σκέφτεσαι «Εγώ τι θα έκανα;». Και αναλύεις την προσωπικότητα της Νεφέλης. Της κωφής, απλής υπαλλήλου του εργοστασίου (που έκλεισε πριν τρία χρόνια), με μία γριά μητέρα με προβλήματα υγείας, με ψυχικά τραύματα που την κάνουν να αδυνατεί να δεθεί συναισθηματικά με έναν άντρα, η οποία αλλάζει προκειμένου να αντιμετωπίσει τους «δαίμονές» της. Η «χημικός», «κωφή» μπροστά στους κινδύνους της παρανομίας, θα «ακούσει» τελικά την αλήθεια. Οι κάτοικοι που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα «τοξικά μάτια». Ο πατέρας που θα θυσιάσει τη ζωή του για να γλιτώσει τον γιό του. Ο Καπετάνος που θα οδηγηθεί στα άκρα προκειμένου να φέρει στο φως την αλήθεια. Τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, άτομα «υπεράνω» υποψίας, που έχουν Θεό τους το χρήμα. Οι απλοί υπάλληλοι που κάνουν τα πάντα, μόνο και μόνο για να μην χάσουν τη δουλειά τους και για να βγάλουν επιπλέον χρήματα, ακόμα κι αν είναι ποτισμένα με «θάνατο». Οι Ρομά έξω από τη Χαλκίδα, που αν και ζουν απομακρυσμένοι από την καθημερινότητα της κοινωνίας της Χαλκίδας, προσφέρουν την βοήθειά τους όποτε τους ζητηθεί. Με ποιούς από όλους αυτούς θα ταυτιστείς; Με ποιους θα θυμώσεις; Όλες οι πλευρές την ανθρώπινης κοινωνίας ξεπηδούν μέσα από τους πρωταγωνιστές του Δημήτρη Σίμου και συγκλονίζεσαι όταν έστω και για λίγο περνάει από το μυαλό σου ότι κι εσύ θα μπορούσες να αντιδράσεις όπως εσύ.

Πέρα όμως από τους πρωταγωνιστές συγκλονίζουν και τα ίδια τα γεγονότα. Οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια, τα παράνομα στοιχήματα, οι μπράβοι, το «μαύρο» χρήμα, αλλά το σημαντικότερο η παράνομη καύση σκουπιδιών που μολύνουν τη γη και τον αέρα, παρουσιάζονται ρεαλιστικά μπροστά στα μάτια μας, δείχνοντας την τραγικότητα της σημερινής κατάστασης (ειδικά όταν σκέφτεσαι ότι όλα αυτά στηρίζονται σε αληθινά γεγονότα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Σίμος – Ιταλία και «Μαφία των Σκουπιδιών»). Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, τα Τοξικά Μάτια του Δημήτρη Σίμου έρχονται να ταράξουν την συνείδηση μας, να μας αναστατώσουν και να μας κάνουν να σκεφτούμε πόσο υπεύθυνοι είμαστε όλοι για την καταστροφή του πλανήτη. Για την καταστροφή του παράδεισου που κληθήκαμε να ζήσουμε. Ζώντας τις τελευταίες μέρες την καταστροφική φωτιά στη Σιβηρία, την φωτιά στην Εύβοια, τους πάγους που λιώνουν, τα Τοξικά Μάτια έρχονται να μας κάνουν να αναρωτηθούμε «Τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;».

Με γραφή πιο ώριμη, με εικόνες που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία, ο Δημήτρης Σίμος έγραψε ένα καταιγιστικό αστυνομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντολογικό βιβλίο που απλά δεν πρέπει να παραλείψετε να διαβάσετε. Ο Δημήτρης Σίμος με τα «Τοξικά Μάτια» ξεπέρασε τον εαυτό του και έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά. Βυθιστείτε στα απόβλητα των εργοστασίων, μολυνθείτε με τα τοξικά απόβλητα και μαζί με τον Καπετάνο θα καταφέρετε να βγείτε καθαροί μέσα από τον βρόμικο πόλεμο των συμφερόντων. Και, γιατί όχι, ίσως δείτε με νέα οπτική το οικολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γη μας. Ένα πρόβλημα που έχει άμεσες επιπτώσεις στον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά, το νερό και τον αέρα.

Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Από Κομοτηνή και Καλαμάτα, κατέληξα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μετανάστρια του έρωτα. Λατρεύω τα ταξίδια και έχω γυρίσει σε πολλά - πολλά μέρη. Αλλά πάνω από όλα λατρεύω τα ταξίδια της ψυχής! Και έχω κάνει πολλά! Μέσα από την μοναδική, παντοτινή, ανεκτίμητη αγάπη για τα βιβλία. Αυτή την αγάπη -και όχι μόνο- θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάστε περισσότερα