Παραδοσιακό Ρουμελιώτικο Κοκορέτσι

Γράφτηκε από την
Παραδοσιακό Ρουμελιώτικο Κοκορέτσι Βασιλική Μπούζα

Όπως είναι γνωστό οι 'Ελληνες γιορτάζουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου αλλά και την Κοίμηση της Θεοτόκου με την ετοιμασία διάφορων μεζέδων, όπως το σπληνάντερο, η γαρδουμπίτσα, το κοκορέτσι που είναι ο απόλυτος μεζές και φυσικά πολλά άλλα! Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε όπως όλοι ξέρουμε είναι συκοταρίτσες και αντεράκια από αρνάκι ή κατσικάκι (όσο πιο μικρό ηλικιακά και κοντά στα 12-15 κιλά τόσο καλύτερα τα λεγόμενα γάλακτος).

Υλικά

Για να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό Ρουμελιώτικο σπιτικό κοκορέτσι χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:

Μια πλήρη συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι καθώς και τα έντερα από αυτά.

kokoretsi2

Στιγμιότυπο από το έδεσμα που φτιάξαμε τον 15 Άυγουστο.

Εκτέλεση

  1. Αφού κόψουμε το συκώτι, την σπλήνα, την καρδιά, τα πνευμόνια, τα γλυκάδια, την μπόλια στον κατάλληλο αριθμό κομματιών και μεγεθών πού χρειαζόμαστε, τα αλατοπιπερώνουμε.
  2. Ήδη έχουμε καθαρίσει τα έντερα πολύ καλά και έχουμε ετοιμάσει την σούβλα μας ή τις σούβλες μας (αναλόγως  την ποσότητα που έχουμε).
  3. Αφού πια ήμαστε έτοιμοι, αρχίζουμε να περνάμε στη σούβλα μας, τα 7 διαφορετικά παραπάνω υλικά με την εξής σειρά : Δηλαδή 1 πνευμόνι, 1 σπλήνα, 1 γλυκάδι, 1 συκώτι, 1 καρδιά, 1 μπόλια και μετά ομοίως ξανά από την αρχή μέχρι να γεμίσουμε την σούβλα μας.
  4. Όταν έχουμε ήδη τοποθετήσει όλα τα υλικά μας στην σούβλα,τότε παίρνουμε τα έντερα του αρνιού ή του κατσικιού πού έχουμε και αρχίζουμε να τυλίγουμε εξωτερικά με αυτά, τα υλικά μας, γυρίζοντας την σούβλα αργά - αργά σταθεροποιώντας τα.
  5. Αφού τελειώσουμε μετά ξεκινάμε το τύλιγμα εκεί δεν υπάρχουν οδηγίες θέλει μεράκι :D ώστε να φαίνεται και όμορφο στο μάτι.
  6. Όταν τελειώσουμε την εργασία μας αυτή, ο σπιτικός μεζές, το παραδοσιακό σπιτικό Ρουμελιώτικο κοκορέτσι που φτιάξαμε είναι επιτέλους έτοιμο για ψήσιμο και κατανάλωση. Καλή όρεξη!
Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα