Mια λατρεμένη συνταγή που θα μας ταξιδέψει πίσω στα παιδικά χρόνια, σαν μπρος τα παιδικά μάτια μας η η γιαγιά ξεφλούδιζε τις ντομάτες, έσπαγε με τις χούφτες της την "φέτα" πάνω σε παξιμάδια κι ευλογούσε με ελαιόλαδο το μικρό θαύμα που μας πρόσφερε.
Υλικά
4 τριμένες μεγάλες ώριμες ντομάτες
4 μισές κριθαροκουλούρες
100 ml ελαιόλαδο
200 γρ κριτική με ξινομυζήθρα
20 ζαρωμένες ελιές
κάπαρη
4 κ.s ξαλμυρισμένη κάπαρη
1 κ.σ ξερή ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Προετοιμασία: 20 λεπτά Μερίδες:4
Eκτέλεση
Τοποθετούμε τις τριμμένες ντομάτες στο σινουά με ενα μπολ από κάτω, ώστε να βγάλουν τα νερά τους.
Βρέχουμε με το με το ντοματόνερο τα παξιμάδια και βάζουμε το καθένα χωριστά σε ένα βαθύ πιάτο.
Ανακατεύουμε τις ντομάτες με το μισό λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Μοιράζουμε πάνω στις κριθαροκουλούρες το μείγμα της ντομάτας, την ξινομυζήθρα, τις ελιές και την κάπαρη. Πασπαλίζουμε πασπαλίζουμε με ρίγανη και περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές καθώς κάθε τόπος προσθέτει τις δικές του γαστρονομικές πινελιές, κι εγώ σήμερα σας παρουσίασα την καταπληκτική συνταγή του σεφ, Γιώργου Λέκκα από το τεύχος “γευσιγνώστης.”