Μόνος στο σπίτι; 20 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις

Γράφτηκε από την

Η ανατροφή και η φροντίδα ενός παιδιού, παίζει αναπόσπαστο ρόλο στην καθημερινότητα του. Τόσο για την διαμόρφωση της προσωπικότητας αλλά και για τις υγιείς αντιδράσεις  στα εξωγενή ερεθίσματα του περιβάλλοντος μιας κι αναπτύσσει δειλά - δειλά εύθραυστους δεσμούς και κοινωνικές σχέσεις με τoν περίγυρό του. Όπως είναι αυτονόητο, τα βρέφη και κι οι μικροί αξιαγάπητοι φίλοι μας  χρίζουν πλήρης εποπτείας μέχρι που εισέρχονται στο εφηβικό στάδιο και αυξάνεται το εύρος της κλίμακας της ελευθερίας, τα ψήγματα ωριμότητας τους χτυπούν την πόρτα καθώς κι άκρως οι συναισθηματικές μεταπτώσεις τους φέρνουν αντιμέτωπους μπρος σε διλήμματα Παρόλα αυτά αναπτυσσόμενο επίπεδο της κριτικής ικανότητας και λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων μπορεί να ωθήσουν το νεαρά άτομα σε επιλογές που θα δημιουργήσουν σύγχυση και ανεπιθύμητα αποτελέσματα

Η αγάπη και η επιμονή της μητέρας, οι ατελείωτες στιγμές που αφιερώνει, η συγκαταβατική διάθεση του πατέρα και καθοδήγηση του στα μονοπάτια της ζωής, δεν είναι παρά ένα μεγάλο εξερευνητικό ταξίδι. Τι γίνεται όμως όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας (το διευρυμένο ωράριο εργασίας, υποχρεώσεις, ξαφνική έξοδος κλπ) επιβάλουν το παιδί να παραμένει μόνο του έστω και για λίγες ώρες; Αλήθεια πότε μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα παιδί να μείνει μόνο του και τι μπορούμε να το συμβουλεύουμε ;

Γονείς απαντήστε τις παρακάτω ερωτήσεις

 • Οι ικανότητες αντίληψης και λήψης αποφάσεων παίζουν σημαντικό ρόλο. Η ηλικία του παιδιού σας, καλύπτει τους νομικούς όρους για να μείνει μόνο του;  Νιώθει ασφαλής το παιδί μόνο του για το χρονικό διάστημα που καλείστε να απουσιάσετε; Επίσης Δεν πρέπει να αγνοείτε πως άτομα που παραμελούν ή θέτουν προστατευόμενα μέλη της οικογένειας σε κίνδυνο διώκονται από το νόμο.
 • Ακολουθεί τις εντολές και τους κανόνες σας; Υπακοή στο οικογενειακό πρότυπο και εύκολος συνετισμός χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις από όλα τα μέλη της.
 • Σας λέει την αλήθεια; Είναι τα Α και το Ω.
 • Ποια η σχέση μεταξύ αδερφών; Ιδιαίτερες ικανότητες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη καθώς φιλικές σχέσεις ή συγκρούσεις για αποφυγή τραυματισμών
 • Μπορεί να σταθεί όσο το δυνατόν ψύχραιμο σε κατάσταση ανάγκης και να πραγματοποιήσει διεργασίες που του έχετε υποδείξει; Μια άσκηση σεισμού, πυρκαγιάς, επούλωση μικρού χτυπήματος ακόμη και θα τι κάνει σε περίπτωση που ο γονέας απουσιάζει;
 • Να καλέσει την αστυνομία, να περιγράψει κάποιο πιθανό περιστατικό και να δώσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την άμεση πρόσβαση της;  Μπορείτε κι να έχετε σημειώσει όλα τα στοιχεία σας σε κάποια επιστολή κι να το έχετε τοποθετήσει σε εμφανής σημείο που έχετε υποδείξει.

20RULES

Αν ναι, ορίστε 20 κανόνες που  το παιδί σας είναι ωφέλιμο είναι να ακολουθήσει.  

 1. Να σέβεστε τους κανόνες του σπιτιού.
 2. Όχι άγνωστοι. Μην μιλάτε σε αγνώστους.
 3. Ενημερώστε ότι είστε ασφαλείς. Μετά το σχολείο ή κάποια εξωσχολική δραστηριότητα τονίστε τα παιδιά σας ότι πρέπει να σας τηλεφωνήσουν ώστε να διαπιστώσετε αν  είναι ασφαλής. Ωφέλιμο είναι να ακολουθούν πάντα την ίδια διαδρομή ώστε να μην χαθούν.
 4. Μην ανοίγετε την πόρτα σε κανέναν. Αν θέλετε να φυλάξει κάποιο οικείο άτομο σας, ειδοποιήστε το παιδί σας.  Να θυμάστε πως απαγορεύεται η είσοδος στο σπίτι σε άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή έχουν προβλήματα αλκοολισμού για δική τους ασφάλεια. Άγνωστοι= κίνδυνος. Εξηγήστε τους πως οι εκπρόσωποι υπηρεσιών, όπως ένας εγκαταστάτης καλωδιακής τηλεόρασης, τηλεφωνικής γραμμής, νερού πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού με έναν ενήλικα για να βρίσκεται στο σπίτι. Ακόμη κι όταν πρόκειται για παράδοση πακέτου, ζητήστε τους  να το αφήσουν στο γραμματοκιβώτιο ή να τους πείτε να επιστρέψουν κάποια άλλη στιγμή.
 5. Άνοιξε Είμαι η μαμά! Πείτε στα αγγελούδια σας, να ελέγχουν πάντα πριν ανοίξουν την πόρτα σε οποιονδήποτε Μπορεί να είναι κάποιος κλέφτης. Να ελέγξουν από το ματάκι της πόρτας, την σκιά στο τζάμι κι αμέσως να σας καλέσουν στο τηλέφωνο.
 6. Μην  φύγετε από το σπίτι.  Να μην ακολουθήσουν αλλά παιδιά στις προκλήσεις τους για παιχνίδι άνευ άδειας σας .
 7. Όχι επισκέπτες. Χωρίς την έγκριση σας να  μην φέρουν κόσμο στο σπίτι όσο λείπετε μιας και δεν θα έχουν την εποπτεία τους. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ωφέλιμο να σας ενημερώσουν.
 8. Κρατήστε τις πόρτες κλειδωμένες. Επίσης εάν το σπίτι διαθέτει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας, θα πρέπει να τους μάθετε πώς να το ενεργοποιούν μόλις καταφθάσουν
 9. Απαντάτε κλίσεις μόνο από τους γονείς. Κακόβουλα τηλεφωνήματα, τηλεφωνικές φάρσες κι εξαπάτηση μπορεί να συμβεί γι΄αυτό προσοχή.
 10. Οι γονείς απουσιάζουν. Ποτέ μην πουν στο τηλέφωνο στο τηλέφωνο ότι οι γονείς δεν είναι στο σπίτι. Είναι προτιμότερο να πουν " Ο μπαμπάς/ η μαμά είναι απασχολημένος τώρα. Μπορώ να μεταφέρω το μήνυμα σας;»
 11. Προσοχή στα Chat. Δεν πρέπει να  λένε ποτέ ότι είναι μόνα τους στο σπίτι σε σελίδες/ομάδες συζητήσεων και κοινωνικά δίκτυα. Υπάρχουν εφαρμογές για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο κι ενημέρωση έκτακτης ανάγκης.
 12. Σε περίπτωση ανάγκης να καλέσουν το 100 και εσάς. Πρέπει να έχει σε εμφανές σημείο τηλεφωνική λίστα κλίσεων με τις επαφές που θα τους έχετε υποδείξει
 13. Ασυνήθιστος θόρυβος. Μπορεί να είναι τρικ να τους αποσπάσει η συμπεριφορά. Εάν ο θόρυβος  ανησυχεί το παιδί σας, πρέπει να σας καλέσουν αμέσως, έναν ενήλικα ή την αστυνομία.
 14. Αν μυρίσει καπνό ή ακούσετε συναγερμό πυρκαγιάς ή καπνού, θα πρέπει να βγείτε έξω και να ζητήσετε από ένα γείτονα που εμπιστεύεστε να καλέσει την πυροσβεστική υπηρεσία.
 15. Μην μαλώνετε με τα αδέρφια σας. Προσοχή, για την αποφυγή ατυχημάτων και πρόκληση τραυματισμών .
 16. Σχολικές εργασίες και Τακτοποίηση. Να κάνουν τις εργασίες τους και τις «αγγαρείες» που τους έχετε υποδείξει.
 17. Ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Όταν τελειώσετε τις υποχρεώσεις τους, μπορούν να ασχοληθούν με Ζωγραφική. Μουσική Παιχνίδια κλπ.
 18. Οικιακός εξοπλισμός.  Να μην  χρησιμοποιούν  ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς άδεια. Ναι ακόμη και τον υπολογιστή κι τα τηλέφωνα αν δεν είναι σε θέση!
 19. Κολατσιό. Φτιάξτε υγιεινά σνακ. Τοποθετήστε το φαγητό τους σε σημείο  που τους έχετε επισημάνει ώστε να μην χρειάζεται να μπλέξουν με την χρήση  συσκευών.
 20. Πρώτες βοήθειες. Να τους υποδείξετε τις διεργασίες που πρέπει να ακολουθήσουν σε περιπτώσεις ανάγκης πχ. που βρίσκονται οι φακοί κι ένα ασφαλές κιτ πρώτων βοηθειών ανάλογα με την ηλικία τους, μιας κι τα φάρμακα  και τα αιχμηρά αντικείμενα πρέπει να μένουν μακριά από παιδιά.
Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα