Εξομολογήσεις με την Χριστίνα Μιχελάκη

Γράφτηκε από την

Ελάτε να κάνουμε μια βουτιά με αρωγό την φαντασία στον μυστηριώδη κόσμο του Σάμερλαντ. Να γνωρίσουμε την νεαρή προικισμένη Αλίνα κι να ταξιδέψουμε  νοερά μέσα από "Το κυνήγι της Μάγισσας" στα τεχνάσματα της μαγείας. Με μεγάλη χαρά θα γνωρίσουμε την συγγραφέα, κυρία Μιχελάκη από τις Εκδόσεις Εκλυστής και θα ανατρέξουμε στα μηνύματα του πονήματός της..

 

Για να ξεκινήσουμε λοιπόν...

Πως θα περιγράφατε την Χριστίνα Μιχελάκη με λίγες προτάσεις ώστε να την γνωρίσουν οι αναγνώστες;

Ήσυχο παιδί, διαβαστερό πολύ, τώρα τελευταία το ρίχνει και στην μάσα εξίσου πολύ. Της αρέσει να διαβάζει και να ταξιδεύει σε άλλους κόσμους. Αλλά και να γράφει γι’ αυτούς επίσης.

 

Από πού εμπνέεστε; Τα ερεθίσματα που σας χτυπούν την πόρτα της έμπνευσης;

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από ένα τραγούδι ή μια τυχαία φωτογραφία, από κάποιο τρομακτικό ή μη όνειρο, από ιστορίες που ακούω η διαβάζω.

 xristina mixelaki to khnygi tis magisas

Το ηλιόλουστο Σάμερλαντ κρύβει ζοφερά μυστικά. Περιγράψτε μας το βιβλίο σας.

Λοιπόν, η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Σάμερλαντ της Σάντα Μπάρμπαρα, όπου η ηρωΐδα μας η Αλίνα, μετακομίζει με τους παππούδες της μετά τον θάνατο των γονιών της. Είναι πεπεισμένη πως θα κάνει μία καινούργια αρχή, μακριά από πράγματα και καταστάσεις που την έχουν πληγώσει και συνεχίζουν και την πονάνε, αλλά δυστυχώς η μοίρα έχει άλλα σχέδια για εκείνην. Μαγικά.

 

Η νεαρή Προικισμένη Αλίνα δεν είναι μια συνηθισμένη μάγισσα σε σύναξη, ούτε έχει ιπτάμενη σκούπα ή χύτρα, κι όμως υπάρχουν έντονα τα στοιχεία μαγείας, αναφορές σε ιδιότητες κι κειμήλια. Τι σας σαγηνεύει στο είδος;

Η ίδια η μαγεία που υπάρχει στο κάθε πράγμα που ζούμε, που αγγίζουμε ή απλώς βλέπουμε. Η ενέργεια που ρέει γύρω μας και τα αποτελέσματα της.

 

Η φιλήσυχη Αλίνα έρχεται αντιμέτωπη με την δημοφιλή Σαμάνθα. Μέσα στο βιβλίο θίγεται ο σχολικός εκφοβισμός, ποιο μήνυμα θα ήθελες να περάσεις στα παιδιά που τον βιώνουν κι τι θα ήθελες να μοιραστείς με τους θύτες;

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε στους πάντες, σε γονείς δασκάλους, καθηγητές, διευθυντές. Μιλήστε πολύ και δυνατά, μόνο έτσι θα ακουστείτε. Όλοι αυτοί οι νταήδες εφησυχάζουν με τον τρόμο που προκαλούν στα θύματα τους και αυτό είναι το λάθος της όλης κατάστασης. Αν τα στόματα άνοιγαν κανένα παιδί δεν θα βίωνε τέτοιες καταστάσεις. Γι’ αυτό μιλήστε, είτε είστε εσείς το θύμα, είτε κάποιος άλλος ΜΙΛΗΣΤΕ.

 

Σημείο αναφοράς αποτελεί η κακοποίηση σε όλες της μορφές της. Όσον αφορά την μαγεία πολλοί την πόθησαν μα δεν μπόρεσαν να την αποκτήσουν. Τι πιστεύετε ότι κάνει να μισούμε το διαφορετικό; Την δύναμη ή κατάσταση που δεν κατέχουμε;

Όλοι έχουμε μαγεία μέσα μας. Αυτό πιστεύω τουλάχιστον εγώ. Η μαγκιά είναι στον τρόπο με τον οποίο θα την χρησιμοποιήσεις. Για τον ίδιο λόγο και η ηρωΐδα μας στο βιβλίο γνωρίζει πολύ καλά πως όταν την χρησιμοποιείς για κακό, το κακό θα σε βρει αργά ή γρήγορα. Μισούμε το διαφορετικό γιατί πολύ απλά δεν το καταλαβαίνουμε ή δεν θέλουμε να προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε. Μένουμε κολλημένοι στις απαρχαιωμένες ιδέες που μας έχουν γαλουχήσει, και κάνουμε και εμείς το ίδιο στα παιδιά μας.

Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι ζηλεύουν αυτή καθαυτή την δύναμη, αλλά τις καταστάσεις στην ζωή τους, που θα μπορούσαν να αλλάξουν με την βοήθεια της.

 

Αν είχατε μια μαγική δύναμη ποια θα ήταν αυτή;

Θα μου άρεσε να πετάω.

 

Έχετε καταγράψει κάποια ξόρκια κι μαγικές δράσεις. Κάνατε έρευνα; Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε με λυρικότητα κατά την συγγραφή τους;

Τα ξόρκια που υπάρχουν στο βιβλίο, εκτός από την Υπόσχεση της Μάγισσας, είναι καθαρά δικό μου δημιούργημα. Έχω κάνει όμως έρευνα, με το τι υλικά χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς, τι σημαίνει το κάθε χρώμα, ανάλογα το υλικό κτλ.

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου

Ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας κι των "social media". Του «image», κατά πόσο επηρεάζει τις συναναστροφές μας;

Πάρα πολύ. Ο κόσμος πλέον ασχολείται με την εικόνα που βγάζεις προς στα έξω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά για αυτό που είσαι στην πραγματικότητα.

 

Η εμπιστοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος των ανθρώπινων σχέσεων, εύθραυστος θεσμός στην εποχή μας τι είναι αυτό  που τον διαρρέει σήμερα;

Όλα αυτά που ζούμε. Οι γρήγοροι, εξαντλητικοί ρυθμοί, η ανεργία, τα λίγα χρήματα, το αβέβαιο μέλλον, το άγχος και το στρες.

 

Μια λανθασμένη παρελθοντική απόφαση μπορεί να προσδιορίσει όλη την υπόλοιπη ζωή μας; Μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον παρά το καταδικασμένο παρελθόν μας;

Οι επιλογές μας, καθορίζουν το μέλλον μας, έτσι δεν είναι; Μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στα λάθη του παρελθόντος ή να χαράξουμε μία καινούργια πορεία. Στο χέρι μας είναι.

 

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που θα σαγηνεύσει το ενδιαφέρον των φαν της φαντασίας;

Μάλλον το ότι δεν κυνηγάνε κάθε μέρα 17χρονα κορίτσια, σαραντάρηδες άντρες με σκοπό να τις εξαφανίσουν από προσώπου χάρτη;

 

Ποιο κομμάτι της συγγραφής απολαύσατε κατά την δημιουργία του έργου;

Όλα θα έλεγα. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια κομμάτια αυτά θα ήταν τα ξόρκια. Με δυσκόλευαν στις ομοιοκαταληξίες. Αλλά και κάθε φορά που έγραφα για κάποιο μαγικό συμβάν. Έβαζα τον εαυτό μου στην θέση της Αλίνα και ήταν σαν να το ζούσα εγώ. Πραγματικά απίθανο.

 

Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε κι πως το αντιμετωπίσατε;

Το ότι κολλούσα κάποιες φορές με την εξέλιξη της ιστορίας. Γνώριζα την συνέχεια αλλά δεν μπορούσα να την γράψω. Έτσι χαλάρωσα, απομακρύνθηκα για λίγο και μετά όλα καλά. Μπορούσα να καλύψω τα κενά ή όποιες δυσκολίες είχα στην πορεία.

 

Αγαπημένοι Έλληνες ή Ξένοι συγγραφείς; Kι πως σας επηρεάζουν;

Πολλοί και διάφοροι. Θα σας πω τι διαβάζω αυτή την στιγμή. Την Μαντάμ Μποβαρύ. Είπα να κάνω ένα διάλειμμα από τα βιβλία φαντασίας και να διαβάσω κάτι κλασικό. Μακάρι να υπήρχαν τέτοιοι συγγραφείς ακόμα και σήμερα.

 

Ένα συγγραφικό ταξίδι τελείωσε. Ένα βιβλίο μόλις κάνει τα πρώτα του βήματα. Wattpad, συνεχείς διορθώσεις κι ταξίδι προς την έκδοση. Τα συναισθήματα, η εμπειρία σας ύστερα από τον κύκλο χρόνων επιτέλους τυπωμένο στα χέρια σας;

Στεναχώρια που το ταξίδι της Αλίνα τελείωσε συγγραφικά και απερίγραπτη χαρά που βρήκε το δικό της εκδοτικό σπίτι.

 

Tι πιστεύετε πως θα  αποκομίσει κάποιος διαβάζοντας το "Το κυνήγι της μάγισσας";

Εκτός από τον ευχάριστο χρόνο που θα περάσει θα μάθει, μέσα από τα λάθη και τις τρικλοποδιές που βάζει η μοίρα στην Αλίνα, να μην το βάζει κάτω, να μην παρατάει τα όπλα, να πολεμάει μέχρι θανάτου.

 

Όνειρα για το μέλλον; Κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας; 

Περιμένω την έκδοση του τρίτου μου βιβλίου με τίτλο Ματωμένο Ρόδο και συνεχίζω τα συγγραφικά ταξίδια μου.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ, καλοτάξιδο κι ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!

xristina mixelaki parousiasi

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση: το Κυνήγι της Μάγισσας, Πολυχώρος Αίτιον.

Βασιλική Μπούζα - Χριστίνα Μιχελάκη - Νεκταρία Μαρκάκη

 

Φωτογραφίες: Εκδόσεις Ελκυστής

Βίντεο: NickGB

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα