Ο «Έρωτας στις φλόγες του πολέμου» είναι ένα μαγευτικό ταξίδι... η Έλενα Αντωνίου μας εξομολογείται.

Γράφτηκε από την

Ο Έρωτας στις φλόγες του πολέμου αποτελεί ένα συγκλονιστικό ρομαντικό έργο, μια επική ιστορία αγάπης  που ανθίζει  την πιο ακατάλληλη στιγμή και προσπαθεί να επιβιώσει στα πεδία μαχών των Αυστροουγγρικών πολέμων. Το αναγνωστικό  κοινό σαγηνεύεται  από την πρώτη κι όλας στιγμή χάρη στην εξαιρετική ποιότητα γραφής της Έλενας Αντωνίου αλλά και τους καλοσκιαγραφημένους  χαρακτήρες που παίρνουν  σάρκα κι οστά μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε την συγγραφέα στο Aisthisis.gr και να συζητήσουμε  τόσο για την πλοκή, το υπόβαθρο αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα του.

✍️  Αγαπητοί αναγνώστες ελάτε να ανατρέξουμε στο βιογραφικό της δημοσιογράφου, Έλενας Αντωνίου και να μάθουμε από ποια ερεθίσματα & λογοτεχνικές επιρροές αντλεί έμπνευση.

✍️ Για το ταξίδι της έκδοσης του βιβλίου. Τους αγαπημένους πρωταγωνιστές και τους λόγους που ο καθένας διεκδικεί ξεχωριστή θέση στην καρδιάς της.

✍️ Τα πάθη της ανθρώπινης ύπαρξης. Την ύβρη και  την τιμωρία κατά την απόδοση της δικαιοσύνης. Τις μηχαροναφίες κατά του στέμματος και άσβεστη την δίψα για κυριαρχία.

✍️ Και φυσικά για την αθεράπευτη αληθινή αγάπη, που αψηφά οποιδήποτε εμπόδιο στο διάβα της. Ας αρχίσουμε...!

 ✍️ Κυρία Αντωνίου σας καλωσορίζουμε στο Aisthisis.gr.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να συλλάβετε την κεντρική ιδέα για την δημιουργία του βιβλίου "Έρωτας στις φλόγες του πολέμου";

Ε.Α: Η ιστορία ζούσε χρόνια μέσα μου. Κάποια στιγμή είχα δει ένα όνειρο ενός αξιωματικού να χορεύει βαλς με μια νεαρή γυναίκα και μου ήρθε η σκέψη για τον Αυστριακό Μάρκους και την αγαπημένη του Άννα. Εξάλλου, αγαπώ το ιστορικό ρομαντικό μυθιστόρημα και ήθελα πολύ να γράψω κι εγώ. Η εποχή όπου το τοποθετώ είναι από τις αγαπημένες μου ιστορικές περιόδους.

✍️Υπήρχε κάτι που σας δυσκόλεψε κατά τη συγγραφή του έργου έως το ταξίδι της έκδοσης του;
Σε πόσο καιρό το ολοκληρώσατε;

Ε.Α: Συνήθως έναν βιβλίο το ολοκληρώνω σε έξι μήνες μαζί με την έρευνα. Αυτό που με δυσκόλεψε στο συγκεκριμένο ήταν η συγκέντρωση των ηθογραφικών στοιχείων. Ήταν εύκολο να μελετήσω το ιστορικό πλαίσιο με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και εξελίξεις. Αλλά ήταν δύσκολο να βρω στοιχεία για την καθημερινότητα εκείνης της εποχής, τι έτρωγαν, τι έπιναν, πώς ντύνονταν, πώς διασκέδαζαν.

✍️Τι σημαίνει συγγραφή για εσάς;

Ε.Α: Είναι τρόπος ζωής, είναι ανάσα, είναι καταφύγιο, είναι ο απόλυτος έρωτας.

✍️Σας συγκινεί ιδιαίτερα η γραφή κάποιου συγγραφέα;

Ε.Α: Μία ευαίσθητη χορδή μου χτυπούσαν με τη γραφή τους η Μαργκερίτ Ντιράς και η Μάρω Βαμβουνάκη. Απολαμβάνω τον τρόπο γραφής αρκετών σύγχρονων συγγραφέων.

✍️Ποιο κατά την γνώμη σας είναι το κατάλληλο κλίμα ώστε να συγκεντρωθείτε, να εστιάσετε στους χαρακτήρες, την πλοκή ενός έργου και να καταγράψετε τις σκέψεις σας με σκοπό την σύνθεση ενός βιβλίου;

Ε.Α:  Για εμένα δεν υπάρχει κατάλληλο κλίμα. Κάθε ώρα και στιγμή, σε οποιαδήποτε κατάσταση της ζωής μου, όπου κι αν βρίσκομαι έχω την ιστορία μέσα μου, τη ζω, μου μιλάνε οι ήρωες. Ποτέ δεν καταγράφω σκέψεις για να συνθέσω ένα βιβλίο. Απλώς το γράφω.

✍️Θέλω να σας συγχαρώ για την αναλυτική σκιαγράφηση των χαρακτήρων σας!  Οι αναγνώστες βιώνουν στο έπακρο τα συναισθήματα κι τις κρίσιμες αποφάσεις  στα διλήμματα που καλούνται να πάρουν.


α)Ποιος είναι ο αγαπημένος σας;

β)Ποια γνωρίσματα θαυμάζετε σε αυτόν/ αυτούς;


Ε.Α: Αγαπώ την Άννα και τον Μάρκους, αλλά ξεχωρίζω και τον Κριστόφ και τον Σεμπάστιαν. Οι δύο αυτοί άνδρες έχουν έναν ανδρικό κώδικα τιμής, έχουν ανδρεία, είναι γενναίοι, έχουν αξίες, αρχές, ήθος.  Δείχνουν αυτοθυσία. Τιμούν τη φιλία. Η Άννα είναι μία γυναίκα συγκρατημένη, δυναμική, με πάθος, προστατεύει όποιον θεωρεί δικό της, είναι αγωνίστρια. Ο Μάρκους είναι… άνδρας. Πολεμιστής, παράφορος, παθιασμένος. Για τον έρωτά του φθάνει στα άκρα, δίνει και τη ζωή του. Διεκδικητικός, μαχητής, με αρχές επίσης και ήθος.

✍️Η κεντρική ηρωίδα Άννα είναι αντισυμβατική σε σχέση με τις νεαρές νεανίδες της ηλικίας της, παράλληλα την διακρίνει η ευαισθησία και η αίσθηση του καθήκοντος. Ποιο λόγο εξυπηρετεί μέσα στο κείμενο η δυναμικότητα της;

Ε.Α: Το γεγονός ότι η Άννα είναι αυτή που είναι καθορίζει όλη την εξέλιξη της πλοκής. Δικαιώνει τον έρωτα και τον λόγο για τον οποίο ο Μάρκους θέλει να θυσιαστεί για εκείνη, είναι ατρόμητη και αγαπάει δυνατά και αυτά της επιστρέφει ο αγαπημένος της.

erotas stis floges tou polemou elena antoniou✍️Τι είναι αυτό που κρατάει μία ερωμένη- σύζυγο εγκλωβισμένη σε μια βίαιη και καταπιεστική σχέση συμφωνά με την πλοκή του βιβλίου; Σε παρόμοιες καταστάσεις  πως πιστεύετε ότι πρέπει  να δρα πριν είναι αργά ακόμη κι για την ίδια της την ζωή; Αξίζει το τίμημα;

Ε.Α: Η Τζούλια, ερωμένη του Βολφ, παραμένει κοντά του παρά τη βίαιη συμπεριφορά του γιατί είναι φιλόδοξη και ονειρεύεται μεγαλεία, πλούτη και τιμές για να γλιτώσει από τη μιζέρια που είχε βιώσει στη ζωή της. Σε παρόμοιες καταστάσεις, οποιαδήποτε γυναίκα είναι σε μία τέτοια σχέση, πρέπει να βρίσκει τη δύναμη και να φεύγει όσο το δυνατόν πιο μακριά. Να αναζητεί βοήθεια και στήριξη τόσος από δικούς της ανθρώπους όσο και από αρμοδίους. Φυσικά και όχι δεν αξίζει το τίμημα. Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει να βιώνει μία τέτοια κατάσταση όπου κινδυνεύει ακόμη και η ζωή του.

✍️Η απώλεια είναι γνώρισμα της ανθρώπινης ύπαρξης, μια κατάσταση που έχουμε βιώσει πως ενώνει τόσο τους πρωταγωνιστές, όσο επίσης φουντώνει  τα  εκδικητικά ένστικτα τους;


Ε.Α: Ο καθένας έχει τις απώλειές του, τα σημάδια του, τις σκιές του. Ανάλογα την προσωπικότητα του καθενός εκδηλώνεται και η συμπεριφορά του. Ο Βολφ θέλει να εκδικηθεί. Ο Μάρκους κατάφερε να γιατρέψει τα σημάδια του και θέλει να προστατεύσει την αγαπημένη του, η Άννα βιώνει τώρα την απώλεια και τη βία και έχει την ανάγκη της αυτοπροστασίας και της υπεράσπισης όσων θεωρεί σημαντικά για την ίδια.

✍️Ένα φιλί, μια υπόσχεση, ατελείωτη προσμονή. Εν μέσω δυσχερών καταστάσεων, πολεμικών συρράξεων ανθίζει ο έρωτας της Άννας και του Μάρκους.

α)Ποιες πιστεύετε ότι είναι  οι γερές βάσεις που αποτελούν πνευματικά θεμέλια για να ανθίσει η αγάπη  των δύο πρωταγωνιστών;

Ε.Α: Ο έρωτας του Μάρκους και της Άννας είναι κεραυνοβόλος. Είναι η ομορφιά της που τον συγκινεί και η γοητεία του που την εξιτάρει. Εκτός της ευγενούς ανατροφής και των δύο που καθορίζει την κοινωνική συμπεριφορά τους, η αγάπη τους βασίζεται στον σεβασμό, στην εκτίμηση, στον θαυμασμό του ενός για τον άλλον. Είναι και οι δυο ξεχωριστές προσωπικότητες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναγνωρίζει ο σύντροφος και τα αγαπάει για τη μοναδικότητά τους.

β) Αν μεταφέραμε την ιστορία στο σήμερα, στην κοινωνία της πληροφορίας σε παρόμοιες εμπόλεμες συνθήκες με ποιους επιπλέον δαίμονες πιστεύετε έρχονταν αντιμέτωποι ήρωες σας;

Ε.Α: Πιστεύω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται οπότε και πάλι η δίψα για εξουσία και η επιθυμία για πλουτισμό θα ήταν οι δαίμονες που θα αντιμετώπιζαν και οι σύγχρονοι ήρωες.


✍️Κι αν ο θύτης είναι το θύμα καταστάσεων στην σκακιέρα της εξουσίας; Ο πόλεμος έχει πάντα δεινά. Καθώς γνωρίζουμε ότι την ιστορία την γράφει ο νικητής, ποιες είναι εκείνες οι δυνάμεις που πυροδοτούν την δίψα για εκδίκηση, την δύναμη για κυριαρχία σύμφωνα με το υπόβαθρο των Αυστρουγκρικών πολέμων;

Ε.Α: Στο βιβλίο βλέπουμε πως ο θύτης υπήρξε στο παρελθόν θύμα. Ως Βαυαρός ο Βολφ έχασε την οικογένειά του όταν η Μαρία Θηρεσία αυτοκράτειρα των Αυστριακών εισέβαλε στη Βαυαρία και καθαίρεσε τον βασιλιά της χώρας διασφαλίζοντας την απόλυτη εξουσία της. Ο πατέρας της , καθώς δεν είχε γιο, υπέγραψε διάταγμα τέτοιο που να επιβάλει την κόρη του στον θρόνο και να εμποδίσει την αναρρίχηση στον θρόνο οποιουδήποτε άλλου, εκτός Αυστρίας. Οπότε ο Βολφ διψά για εκδίκηση καθώς θεωρεί ότι του έκλεψαν τη ζωή και τα δικά του δικαιώματα.

✍️Η εμπιστοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος των ανθρώπινων σχέσεων. Κατά την ροή ακολουθούν μηχανορραφίες κι ανατροπές. Πώς η δίψα για κυριαρχία  ωθεί τους ανθρώπους να υποκύπτουν στις ανθρώπινες αδυναμίες, τα πάθη τους,  προβάλλοντας το αδίστακτο προσωπείο και χρησιμοποιώντας αθέμιτα  μέσα για να πραγματοποιήσουν το στόχο τους;

Ε.Α:  Η δίψα για κυριαρχία, εξουσία και χρήμα διαβάλλει τον άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό που μετατρέπεται σε κτήνος. Δεν υπάρχουν όρια, ηθική, αξίες, αρχές. Υπάρχει μόνο η ανάγκη για επιβολή. Αυτή είναι η προσωπικότητα κάποιων ανθρώπων και εξαιτίας αυτών έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άνθρωποι που δεν έχουν φραγμούς και ηθική και θεός τους είναι το χρήμα και η εξουσία είναι αυτοί που κατασπαράσσουν τους άλλους για τη δική τους αναρρίχηση. Και στο πέρασμα του χρόνου έχουν αναδειχθεί πολλές τέτοιες προσωπικότητες και ακόμη αναδεικνύονται.

✍️Πώς νιώσατε όταν βάλατε την τελευταία “.”

Ε.Α: Η ιστορία αυτή είχε πολλή ένταση και όταν μπήκε η τελευταία τελεία πραγματικά είχα ταχυπαλμία. Αλλά είχε έρθει η κάθαρση και η ανακούφιση. Όλα είχαν μπει στη θέση τους και ο καθένας είχε πάρει ό,τι του άξιζε. Βέβαια μαζί με την τελεία μπήκε και το οριστικό τέλος σε ένα μαγευτικό ταξίδι σε άλλη εποχή.

✍️Μια φράση που  θα χαρακτήριζε το βιβλίο σας “Έρωτας στις φλόγες του πολέμου” ;

Ε.Α  Αυτό που είπα και πριν, το «Έρωτας στις φλόγες του πολέμου» είναι ένα μαγευτικό ταξίδι σε μία άλλη εποχή και σε έναν αληθινά δυνατό έρωτα, είναι μάθημα και εμπειρία ζωής.

elena antwniou1✍️Έχετε γράψει τρία διαφορετικά βιβλία, κάθε ιστορία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πάζλ  της ψυχοσύνθεσης σας, υπάρχει κάποιο που ξεχωρίζετε και αν ναι γιατί;

Ε.Α: Κάθε βιβλίο είναι ένα κομμάτι της ψυχής μου. Εκφράζει μία διαφορετική ανάγκη μου και είναι ένα μοναδικό ταξίδι μου. Οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Τα αγαπάω όλα το ίδιο για συγκεκριμένους λόγους. Λέω ψέματα, ξεχωρίζω λίγο αυτό που αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, με κατέκτησε και του έχω μια μικρή αδυναμία.

✍️Σύμφωνα με την εμπειρία σας τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;

 Ε.Α: Δεν μου αρέσει η έκφραση «να ασχοληθώ με τη συγγραφή». Η συγγραφή είναι μέσα σου, είναι κομμάτι της  ψυχής σου. Γράφεις γιατί δεν μπορείς να ζήσεις διαφορετικά, γράφεις γιατί αν δεν το κάνεις δεν έχεις ανάσα. Οπότε ζεις για να γράφεις και γράφεις για να ζεις. Είναι ανάγκη η γραφή και όποιος θέλει να –ας το πω έτσι- γίνει συγγραφέας πρέπει να κοιτάξει μέσα του και να δει αν πράγματι την έχει αυτήν την ανάγκη. Έτσι μόνο θα είναι πιστός στον εαυτό του και στη συνέχεια στον αναγνώστη του. Αν αντιμετωπίσει τη συγγραφή ως μέσο πλουτισμού ή απόκτησης δόξας, είναι από χέρι χαμένος.

✍️ Και  τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες που ταξίδεψαν με το έργο σας κι όσους αδημονούν να το διαβάσουν;
Ε.Α: Ελπίζω πράγματι να απόλαυσαν αυτό το ταξίδι, να άγγιξε κομμάτια της ψυχής τους, να τους συγκίνησε και να τους προβλημάτισε, να τους εντυπωσίασε και να τους συνεπήρε. Κι ελπίζω όσοι το διαβάσουν να νιώσουν ότι πράγματι έγιναν μέρος εκείνης της εποχής και έζησαν μαζί με τους ήρωες τον αγώνα και την αγωνία τους.

✍️ Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιερώνετε ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη.

Ε.Α: Εγώ ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.

✍️Μπορείτε να διαβάσετε την αποψή μας για το βιβλίο:Ο Έρωτας στις φλόγες του πολέμου.

Καλοτάξιδο και πάντα επιτυχίες. Να αγαπηθεί από όλο το αναγνωστικό κοινό και να προσφέρει βαθιές συγκινήσεις!

Βασιλική Μπούζα

Με λένε Βασιλική Μπούζα και κατοικώ στο Πέραμα του Πειραιά. Λατρεύω την φανταστική λογοτεχνία, κι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι είτε με ένα βιβλίο κι ένα στυλό στο χέρι. Οδεύω προς την έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου συγγραφικού έργου μου και έχω συμμετάσχει στις ανθολογίες: Μαγικοί Χοροί, Θρύλοι του Σύμπαντος VI, Σκοτάδι, Το ξύπνημα.

Διαβάστε περισσότερα